Efter Safe Harbour-dommen: Irlands data-vagthund vil undersøge Facebook

Irske myndigheder har tidligere afvist opfordringer fra privacy-aktivisten Max Schrems om at undersøge Facebooks forvaltning af brugerdata. Men efter EU-Kommissionens underkendelse af Safe Harbour-aftalen, går efterforskningen nu i gang.

En irsk domstol har givet privacy-aktivisten Max Schrems medhold og beordret de irske databeskyttelsesmyndigheder til at indlede en efterforskning af Facebooks forvaltning af Schrems data.

Det skriver The Guardian.

Schrems har klaget over, at Facebook flytter hans data ud af EU – mere konkret til USA. Den klage er tidligere afvist af de irske myndigheder med henvisning til Safe Harbour-aftalen, men i lyset af at EU-Kommissionen har fjernet USAs status som sikker "datahavn", har en domstol nu altså givet den østrigske aktivist medhold.

»Vi vil nu i gang med at undersøge sagen helt til bunds,« siger Helen Dixon, der leder det irske datatilsyn.

Læs også: EU giver sig selv og USA tre måneder til at finde løsning på ‘Safe Harbour-dommen’

Max Schrems er tilfreds med kendelsen, men han forholder sig dog stadig skeptisk til sagens endelige udfald.

»De har lovet at undersøge det grundigt. Min erfaring siger mig dog, at en klage tager tre år at få behandlet, hvorefter der alligevel ikke kommer noget ud af det. Men hvis de nu lover det modsatte, så må man håbe, at det holder stik,«siger han.

EU har givet amerikanske og europæiske myndigheder frist til ultimo januar 2016 til at finde en løsning på, at USA efter underkendelsen af Safe Harbour-aftalen ikke kan betros europæiske borgeres data.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Bastholm Hansen

Volkswargen har gennem 7 år overtrådt amerikansk lovgivning. Nu falder der så bøder i milliardklassen, millioner af biler skal kaldes tilbage og lovligøres, der kommer masser af sagsanlæg, og store dele af ledelsen skiftes ud.

Når nu Facebook bliver dømt for at for i gennem 15 år at have overtrådt Europæisk lovgivning og ulovligt indsamlet informations om hundredevis af millioner personer, så håber jeg der sker det samme. En stor bøde, genindsamling af de data der er ulovligt behandlede, sags anlæg og udskiftninger i ledelsen.

Men jeg er desværre bange for at det hele bare ender i lidt sniksnak uden konsekvenser overhovedet….

 • 1
 • 1
#2 Nicolai Rasmussen

Et helt andet take kunne være at betragte facebook som USA selskab under USA lov. Kunderne har dermed "handlet" med et amerikansk selskab, ligesom når vi køber ting fra Kina.

For at give forbrugerne mulighed for at benytte facebooks funktionalitet under europæisk lov, så kunne man tvinge facebook til at åbne sine interfaces og overholde åbne standarder, så andre spillere (f.eks. fra EU) med andre data-politikker kunne konkurrere. Denne åbning kunne man lave med henvisning til den fri konkurrence.

 • 0
 • 0
#3 Jesper Lund

Et helt andet take kunne være at betragte facebook som USA selskab under USA lov. Kunderne har dermed "handlet" med et amerikansk selskab, ligesom når vi køber ting fra Kina.

Hvis Facebook forlader Europa (Irland), skal der betales amerikansk selskabsskat af overskuddet, omkring 35%. Det er meget sjovere at betale et par procent i Irland. Plus at der udløses en kæmpe betaling af udskudt skat, hvis egenkapitalen i Irland trækkes hjem til USA.

Det vil heller ikke løse problemerne i forhold til europæisk lovgivning om persondatabeskyttelse, når Facebook udbyder deres services i EU.

For at give forbrugerne mulighed for at benytte facebooks funktionalitet under europæisk lov, så kunne man tvinge facebook til at åbne sine interfaces og overholde åbne standarder, så andre spillere (f.eks. fra EU) med andre data-politikker kunne konkurrere. Denne åbning kunne man lave med henvisning til den fri konkurrence.

Vi benytter allerede Facebook under EU lov, helt præcist irsk lov. Men databehandlingen sker hovedsageligt i USA, da det irske selskab mest er et skuffeselskab som skal opsamle overskud fra Facebooks aktiviteter uden for USA til lav selskabsskat. Der er vist omkring 50 ansatte hos Facebook i Irland.

Men dataoverførslen til USA kan ikke længere ske under Safe Harbour aftalen. De andre metoder til overførsel, standardkontraktbestemmelser og bindende virksomhedsregler (BCR) kan angribes med præcist de samme argumenter som Safe Harbour er blevet det, nemlig at der ikke er nogen beskyttelse mod NSAs generelle adgang til indholdet af kommunikationen via FISA 702 og ingen indsigelsesret (præmis 94-95 i dommen). Max Schrems er vist allerede i gang med at sende den næste klage til det irske datatilsyn.

Så Facebook har et reelt problem lige nu. Det samme har Google, Twitter og Skype, da de også overfører vores data til USA hvor der er en utilstrækelig beskyttelse.

Måske vil Facebook and friends prøve at løse deres problemer ved at aftvinge brugerne et samtykke til at data overføres til USA. De får bare svært ved at beskrive dette samtykke tilstrækkelig præcist (det skal være informeret), da de ikke må fortælle om deres aftaler eller krav fra NSA om adgang til data. Og et sådan afpresset samtykke er måske slet ikke gyldigt. Reelt vil et sådant samtykke bede EU-borgerne give afkald på deres grundlæggende rettigheder, og måske vil domstolene ikke acceptere det.

 • 1
 • 0
#4 Nicolai Rasmussen

Jesper jeg er ikke uenig i dine betragtninger. De har et problem lige nu. Historien viser desværre at de nok alligevel ender med at krabbe udenom.

Jeg tror ikke vi generelt får løst problemerne med at udenlandske firmaer både skal overholde alle mulige lokale love hvor deres brugere måtte være og det land de er hjemmehørende i. I sådanne tilfælde med Mutual exclusion ville det give mere værdi at tvinge virksomhederne til at åbne op mod andre, så konkurrencen kunne hjælpe de få af os til en mere privat løsning, eller hvad det nu er for et problem der konkret måtte være.

 • 0
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Kan nogen oversætte privatlivspolitiken i denne brugerundersøgelse fra EU-kommisionen, og hvilke konsekvenser dommen har i denne forbindelse? Det virker lidt som et kinesisk æske-system at bliver klar over, hvad der faktisk gælder for undersøgelsen:

https://da.research.net/r/EuropeanCommission-ResearchInnovation-DA?ua=Mo...

(Sorry for det utålelige link....)

Og et af "følgelinkene": https://da.surveymonkey.net/mp/policy/privacy-policy/

Udgangspunktet var en søgning på sundhedsdata og EU. Der dukkede en brugerundersøgelse op, og jeg overvejede, at man kunne være med til at påvirke området positivt ved at deltage. Men jeg kan simpelthen ikke gennemskue, hvad det er jeg i givet fald accepterer - det er som om , privatlivspolitiklinkene går i ring (eller også slipper min tålmodighed simpelthen op).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere