Efter Prism: Safe Harbour-aftalen skal for EU-domstolen

Et omstridt stykke lovgivning giver amerikanske virksomheder lov til at indsamle data om europæere og opbevare det uden for EU. Aftalen har været stærkt diskuteret i forbindelse med Snowden-afsløringerne, og nu skal EU's højeste ret tage stilling.

EU-domstolen skal til sommer vurdere, om den såkaldte Safe Harbour-aftale skal droppes.

Det skriver BBC.

Den østrigske privatlivsaktivist og advokat Max Schrems mener at Facebook og andre amerikanske virksomheder krænker europæeres privatliv via deres medvirken i NSAs overvågningsprogram PRISM.

Dermed lever de ikke op til Safe Harbour-aftalen, der tillader dem at lagre personoplysninger om Europæere uden for EU, hvis datasikkerheden er i overensstemmelse med EU's regler på området. Og derfor bør aftalen skrottes helt, mener Schrems.

En afskaffelse af aftalen vil gøre det langt mere besværligt for virksomheder som Google, Facebook og Twitter at operere i EU, da de vil være nødt til at bygge lokale datacentre til opbevaring af deres oplysninger om Europæere.

EU-domstolen skal efter planen tage stilling til sagen i slutningen af juni måned.

Læs også: Nyt kabel skal gøre Finland til "sikker it-havn"

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael Kjems

...men ville Europæiske datacentre hjælpe noget som helst, hvis amerikanske virksomheder er forpligtet til at udlevere data til de amerikanske myndigheder, uanset hvor data befinder sig?

Har der kommet en afgørelse på Microsofts sag med data fra Irland de ikke ville udlevere?

  • 8
  • 0
#2 Peter Jensen

Det er mindst lige så vigtigt at man ikke placerer følsomme data hos firmaer der er amerikansk ejet. Når vi taler om offentlige systemer, så bør danske data om danske borgere og interesser befinde sig på dansk grund og styres af danskejede firmaer som kun er underlagt dansk lov. Danskerne skal ikke overvåges og udspioneres frivilligt af NSA/USA.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere