Efter Prism: Safe Harbour-aftalen skal for EU-domstolen

25. marts 2015 kl. 09:004
Et omstridt stykke lovgivning giver amerikanske virksomheder lov til at indsamle data om europæere og opbevare det uden for EU. Aftalen har været stærkt diskuteret i forbindelse med Snowden-afsløringerne, og nu skal EU's højeste ret tage stilling.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EU-domstolen skal til sommer vurdere, om den såkaldte Safe Harbour-aftale skal droppes.

Det skriver BBC.

Den østrigske privatlivsaktivist og advokat Max Schrems mener at Facebook og andre amerikanske virksomheder krænker europæeres privatliv via deres medvirken i NSAs overvågningsprogram PRISM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed lever de ikke op til Safe Harbour-aftalen, der tillader dem at lagre personoplysninger om Europæere uden for EU, hvis datasikkerheden er i overensstemmelse med EU's regler på området. Og derfor bør aftalen skrottes helt, mener Schrems.

En afskaffelse af aftalen vil gøre det langt mere besværligt for virksomheder som Google, Facebook og Twitter at operere i EU, da de vil være nødt til at bygge lokale datacentre til opbevaring af deres oplysninger om Europæere.

EU-domstolen skal efter planen tage stilling til sagen i slutningen af juni måned.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. marts 2015 kl. 15:01

om de gemmer data i EU.

Alle reklamerne (brokers) gemmer jo alligevel al data i US. Samtidigt sælger de data til enhver som kan flække en reklame sammen.

Så den aftale har igen betydning for vores personlige data.

1
25. marts 2015 kl. 09:23

...men ville Europæiske datacentre hjælpe noget som helst, hvis amerikanske virksomheder er forpligtet til at udlevere data til de amerikanske myndigheder, uanset hvor data befinder sig?

Har der kommet en afgørelse på Microsofts sag med data fra Irland de ikke ville udlevere?

2
25. marts 2015 kl. 11:12

Det er mindst lige så vigtigt at man ikke placerer følsomme data hos firmaer der er amerikansk ejet. Når vi taler om offentlige systemer, så bør danske data om danske borgere og interesser befinde sig på dansk grund og styres af danskejede firmaer som kun er underlagt dansk lov. Danskerne skal ikke overvåges og udspioneres frivilligt af NSA/USA.