Efter ødelagt laptop-firmware: Ny version af Ubuntu skulle være på vej

5 kommentarer.  Hop til debatten
Efter ødelagt laptop-firmware: Ny version af Ubuntu skulle være på vej
Illustration: Canonical.
Den seneste Ubuntu kommer efter sigende i en ny udgave, hvor SPI-driver er fjernet.
22. december 2017 kl. 14:55
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En genudgivelse af den seneste udgave af Linux-distributionen Ubuntu skulle være på vej. Det oplyser The Register.

I øjeblikket er et direkte download-link fjernet fra den officielle download-side for Ubuntu, som bliver udgivet af Canonical.

Canonical har fjernet linket på grund af »et problem med visse Lenovo-laptops,« som der i øjeblikket står på download-siden for desktop-versionen af 17.10, også kaldet Artful Aardvark.

Som Version2 forleden fortalte, så har visse brugere - tilsyneladende særligt af Lenovo-maksiner, men også andre - oplevet, at deres BIOS er blevet ødelagt i forbindelse med installation af Artful Aardvark. Ødelagt vil her sige, at der ikke længere kan skrives ændringer til BIOS, ligesom der også skulle være problemer med at boote fra USB. Og efter sigende kan det i sidste ende være nødvendigt at udskifte bundkort eller flash-chip for at løse problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omdrejningspunktet for misæren er ifølge en bug-rapport på Canonical's bug tracker en Intel SPI-driver.

»... flipping the wrong hardware control register bit«

The Register oplyser, at SPI-driveren er et stykke kernel-level-software, som gør operativsystemet i stand til at tilgå og overskrive firmwarens flash-storage på bundkortet. Mediet fortæller, at der tilsyneladende er en fejl i koden, som bevirker, at firmwarens data bliver skrivebeskyttet, hvilket medfører flere fejl.

»This could be caused by the OS accidentally flipping the wrong hardware control register bit, or hitting a bug in the BIOS,« lyder vurderingen i The Registers artikel.

Ifølge det britiske medies oplysninger, så vil Canonical fjerne SPI-driveren fra kernel i Ubuntu og så genudgive Artful Aardvark. Driveren skulle ifølge The Registers vurdering ikke være inkluderet i Linux-kernen som standard, men har altså været det i Ubuntu 17.10.

»Vi er blevet gjort opmærksomme på, at enkelte brugere har har oplevet dette, og vi taler med Lenovo om det,« oplyser en unavngiven talsperson fra Canonical til The Register.

Mediet har også forsøgt at få en kommentar fra Intel, men uden held.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. december 2017 kl. 18:59

ay N here unless you know what you are doing. Overwriting the SPI flash may render the system unbootable."</p>
<p><a href="https://cateee.net/lkddb/web-lkddb/SPI_INTEL_SPI_PLATFORM.html">https:/…;
<p>Indtil videre er det vist kun Ubuntu som ikke har sagt "N".

På den anden side er det ønskeligt at kunne opgradere sin BIOS fra sit primære operativsystem. Jeg synes ikke det er helt fair, det spin som Intel lægger på denne sag:

A spokesperson for Intel has been in touch to say the chipmaker is aware of the BIOS cockup triggered by installing Ubuntu Linux 17.10. "We’re actively working with Ubuntu to ensure the issue is corrected," she said. "This is a unique issue based on non-Intel recommended changes made to the BIOS configurations by Ubuntu."

når der er tale om en driver leveret af Intel - selv om den er præ-produktion.https://www.theregister.co.uk/2017/12/21/ubuntu_lenovo_bios/

4
26. december 2017 kl. 10:40

Fejlen blev opdaget tilbage i juni.

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=195951

Rettelse blev inkluderet i mainline i september, åbenbart ikke tids nok for Canonical til at få rettelsen med i Ubuntu 17.10.

Der er nok nogle med ødelagt read-only firmware som nu havde været glade for hvis Canonical havde gået listen med kendte bugs igennem og havde indset at 'M' (compile Intel SPI serial driver as module) ikke var det rigtige svar til modulet.

3
26. december 2017 kl. 06:55

"Say N here unless you know what you are doing. Overwriting the SPI flash may render the system unbootable."

https://cateee.net/lkddb/web-lkddb/SPI_INTEL_SPI_PLATFORM.html

Indtil videre er det vist kun Ubuntu som ikke har sagt "N".

Det er vist ikke afgjort om det er driveren (oprindeligt skrevet af Intel) eller om det er den måde Ubuntu bruger den på, der er problemet.

Den nye version vil dog ikke være til nogen hjælp for dem som har fået ødelagt firmware'n. Det ser ud som om at det vil være nødvendigt at lodde en EEPROM ud af boardet, genprogrammere den og lodde den tilbage. Med mindre nogen kan finde en fejl I firmwaren som kan udnyttes til at få maskinen til at acceptere en ny firmware.

Lenovo understøtter ikke officielt Ubuntu, så Lenovo vil formentlig afvise en garantireparation. Canonical tilbyder Ubuntu "as-is" og tager ikke ansvar for hvad der sker med maskinen.

For dem som er ramt af dette er det en rigtig skidt situation. De heldige af dem har bare en maskine hvor de aldrig vil kunne boot'e fra USB eller ændre bootkonfigurationen. De uheldige har lige erhvervet nogle meget dyre dørstoppere.

2
25. december 2017 kl. 19:04

Fejlen er kommet ind i seneste Ubuntu med den nye Linuxkerne 4.13. Den vil også være tilstede i andre distributioner med kernen.

1
22. december 2017 kl. 23:43

Det minder lidt om den bug der blev anskueliggjort ved Mandrake 9.2. Her sendte Mandrake et "reset" signal til cdrom drevet, hvilket LG opfattede som at firmwaren skulle resettes.