Umbraco går Scrum-vejen efter nedtur: Ny version hver 5. uge

Efter skandalen med Umbraco v5 går det danske CMS nye veje med dugfriskt roadmap, der lover releases hver femte uge i stedet for en gang om året.

Det gav voldsom genlyd i CMS-verdenen, da det danske open source-projekt Umbraco tidligere på sommeren droppede den videre udvikling af den længe ventede version 5 af CMS'et.

Læs også: Umbraco skrotter 4 måneder gammelt CMS

Læs også: CMS-ekspert raser over Umbraco-kaos: Fuldstændig uhørt

Læs også: Træt stifter: Umbraco v5 skulle aldrig have set dagens lys

Men nu har folkene bag Umbraco rejst sig oven på chokket og er klar med et nyt roadmap - en frisk plan for, hvornår og hvor ofte de kommende versioner af CMS'et sendes på gaden.

»Det kom bag på os alle sammen, at vi endte med at måtte droppe Umbraco v5,« siger den danske stifter af CMS'et, Niels Hartvig, til Version2.

Umbraco v5 blev kort fortalt droppet, fordi content managementsystemet efter flere omfattende ændringer var kommet for langt på afstand af brugerne.

»Vi prøvede bagefter at finde ud af, hvordan det kunne komme så vidt. Vi kom frem til, at det er supersvært at køre nogle lange udviklingsforløb på et projekt, hvor vi også gerne vil have vores community involveret,« fortæller Niels Hartvig.

Derfor har Umbraco-holdet nu taget konsekvensen og skiftet de lange udviklingsforløb på 12-18 måneder ud med små, hurtige af slagsen.

Det sker efter et internt eksperiment, hvor man efter den agile metode Scrum har kørt to små udviklingforløb eller sprints efterfulgt af en uge med test.

Fem ugers forløb

Det betyder, at nye versioner af Umbraco i alt blot er fem uger undervejs.

»Det er superfedt, fordi man aldrig mister overblikket. Når der så er gået to gange fem uger, så tager vi et forløb på to uger, hvor vi går alt igennem. Er der noget på performance-siden, vi kan gøre bedre? Trænger designet til bedre ikoner? Når det er gjort, kan vi så sige at det er en fuldt ud stabil version af de foregående sprints.«

Et eksempel på det kan ses ud fra de kommende versioner v4.9.0 og v4.10.0, som der begge er afsat fem uger til. Derefter bruges to uger på optimeringer, hvorefter v4.11.0 er skal stå klar som en poleret og stabil udgave af de to foregående.

Det nye roadmap springer med vilje let og elegant fra v4 og frem til v6. Dermed er der altså ikke blevet plads til nogen ny Umbraco v5.

»Det versionsnummer er brugt, og der er så dårlig karma forbundet med det. Forhåbentlig kan vi trække på smilebåndet af det om nogle år, når vi tænker på det, i stedet for at få ondt i maven,« siger Niels Hartvig.

Umbraco bliver i dag brugt af store virksomheder som Peugeot, BBC og Wired til at håndtere og offentliggøre hjemmesideindhold. Herhjemme bruger blandt andet kommunerne Ikast-Brande og Egedal CMS'et.

Umbraco er baseret på Microsofts ASP.NET-platform. Den nuværende stabile version af Umbraco af version 4.8.0. Umbraco v4.9.0 ventes klar 7. september.

Du kan læse mere om det nye Umbraco-roadmap her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere