Efter MitID-problemer: Venstre vil nedsætte it-havarikommission

Plus24. oktober 2022 kl. 09:008
Efter MitID-problemer: Venstre vil nedsætte it-havarikommission
Illustration: sfe/bigstock.
Problemer med NemID og MitID og potentielle cyberangreb fra fremmede magter får Venstre til at foreslå en it-havarikommission, der skal undersøge nedbrud på it-systemer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Venstre vil afsætte 15 millioner kroner årligt til en it-havarikommission, der skal granske nedbrud i og problemer med den digitale infrastruktur som for eksempel MitID. Forslaget skal finansieres af den pulje på 125 millioner, som regeringen og dens støttepartier har afsat til en ny digitaliseringsfond.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
25. oktober 2022 kl. 13:24

Kræver en havarikommissions indblanding ikke, at der først har været et havari?

8
26. oktober 2022 kl. 09:42

Jo. Og definitionen af hvornår et sådant er sker.. når der er tale om "sikkerhedsfejl" - vil nok være mere flydende (ikke alle fejlrettelser - bør nødvendiggøre review af havarikommissionen) - men jeg tænker en sådan ITHK ville finde ud af at få de kriterier på plads selv, ligesom jeg er sikker på at HK for f.ex. fly eller tog har en definition på hvornår de skal involveeres.

4
24. oktober 2022 kl. 16:38

Haha, book me a seat;-)

2
24. oktober 2022 kl. 12:18

Tænker mere, at der er behov for at få fortalt diverse politikere, at staten (læs: Folketinget) tager ejerskab over processen at få defineret en holdbar strategi for digitaliseringen og får sat kompetente folk på at styre det. Og i samme ombæring, at det er staten, der har ejerskabet over de centrale komponenter i den digitale infrastruktur.

Den metode, der blev brugt med NemID og nu MitID er for mig at se ret meget hul i hovedet. Det skal ikke være private aktører, som definerer hvordan, infrastrukturen ser ud. Det er Digitaliseringsstyrelsen, der udstikker hvordan, tingene skal være, og så kan diverse private aktører byde ind med implementationer af det. Og fuldstændig centralt i det er sikkerhed først - Privacy by design.

1
24. oktober 2022 kl. 10:07

Det lyder da umiddelbart fornuftigt. Er der ikke noget med, at det har været foreslået de seneste årtier af en her på sitet kendt blogger?

"Digitaliseringsfond".....Hvad er nu det for noget? Har det meste af statsbudgettet (sådan ca.) i forvejen i mange år ikke været dedikeret hovedet-under-armen-digitalisering?

Hvilken "fond" tages de nye tech-ambassadørers mange, mange millioner (vist nok mellem 40-50) mon fra? Tages de derfra, eller maskeres de et andet sted i budgettet?

Er denne nye "fond" bare et forsøg på at få det til at se ud som om, det er de omkostninger, der er ved digitaliseringen? For i så fald er det vist en underdrivelse grænsende til decideret vildledning af befolkningen. Eller kan vi virkeligt tro på, at det faktisk er, hvad man agter at bruge på digitalisering? Det får man da vist - belært af erfaringen - ikke meget digitalisering for....

5
24. oktober 2022 kl. 16:44

en her på sitet kendt blogger

Han er primært en kendt blogger herinde pga. sit arbejde med FreeBSD og Varnish (som sørger for at 3,4 mio. hjemmesider funker lidt

6
24. oktober 2022 kl. 16:55

Ja - men han er - i hvert fald af mig - også kendt for sin utrættelige kampagne for en IT-haverikommission :-)

3
24. oktober 2022 kl. 15:22

Er der ikke noget med, at det har været foreslået de seneste årtier af en her på sitet kendt blogger?

Jo, ideen er jo at finde den helt konkrete tekniske årsag til problemerne. Nu hører vi kun noget røgslør fra kommunikationsfolk.

Bagvedliggende politiske og organisatoriske årsager hører derimod ikke til opgaverne. Netop for at holde disse ting adskilt.