Efter massiv kritik: Regeringen skrotter udskældt overvågningsværktøj til gymnasie-eksaminer

22. august 2022 kl. 09:453
skoleelever
Illustration: Rido81| Bigstock.
Efter års kritik af sikkerheden i monitoreringsprogrammet Den Digitale Prøvevagt, der skal forhindre snyd under prøver i gymnasiet, skrinlægger regeringen nu projektet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringen vil skrinlægge monitoreringsværktøjet Den Digitale Prøvevagt, der skal forhindre snyd under prøver i gymnasiet.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: SF og IDA vil styrke cybersikkerheden: »Vi er ét af de mest digitale lande i verden, og derfor er vi også nødt til at beskytte os mere«

Den Digitale Prøvevagt har været under massiv kritik siden 2019, hvor det kom frem, at Den Digitale Prøvevagt-programmet kunne hente flere oplysninger fra gymnasieelevernes computere, end ministeriet havde oplyst, hvilket øgede risikoen for, at også andre kunne overvåge elevernes computere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I maj 2020 fik Styrelsen for IT og Læring (STIL) under Børne- og Undervisningsministeriet alvorlig kritik af Datatilsynet for ikke at have implementeret tilstrækkelig datasikkerhed under udviklingen af programmet.

»Den Digitale Prøvevagt levede ikke op til de forventninger, vi havde, men efterlod usikkerhed hos eleverne. Vi bør finde andre veje til at bekæmpe snyd,« siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i pressemeddelelsen.

Læs også: Opråb fra IT-Branchen: Vil have flere it-studiepladser i København

Udviklingen af Den Digitale Prøvevagt har frem til nu kostet 4,9 millioner kroner. STIL vurderer, at det vil kræve mindst tre år, før en ny monitoreringsløsning vil kunne tages i brug. 

Derudover skønner styrelsen, at der vil være en engangsudgift omkring 12-15 millioner kroner forbundet med at udvikle en ny monitoreringsløsning samt efterfølgende årlige driftsudgifter på 2-3 millioner kroner.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. august 2022 kl. 10:23

En ting er hvad der teknisk skal være den nye løsning.

Men jeg undrer mig lidt over, den foregående løsning har med udvikling samt drift i flere år, kostet 4,9 millioner kroner - forventningen til en ny løsning, er et prisskilt på 12-15 millioner i etableringsudgifter, og herefter driftsudgifter på 2-3 millioner årligt. Der er tydeligvis høj inflation i eksamens monitorerings-branchen?

1
22. august 2022 kl. 15:08

Hvad er det for snyd man vil stoppe ? Hvis man ikke må bruge Internet, så smid en wideband jammer op.

Hvis det er fordi man tror at der kopieres for meget fra Internet, så kan man matche op imod det.

Hvis man tror at en 3die part skriver opgaven i stedet for, så er det vel svært at sikre imod. Der kan vel laves skærmdeling softwaren ikke detekter, eller en keyboard driver som kan lade 3die part skrive det hele over nettet når de har fået opgaveformuleringen på den ene eller anden måde.

Snyd er svært at detektere, Det bedste må vel være at opgaver i løbet af året bruges som udgangspunkt til at sprog-profilere eleven. Herunder opgaver lavet uden hjælpemidler. Så bør man til eksamen kunne vurdere om det er eleven der har lavet opgaven eller ej. Eller om man har bruge same lektiehjælper hele året.

Ude i den virkelige verden er copy/paste og tage fejlen med også helt normalt.

3
27. august 2022 kl. 10:36

Hvis man ikke må bruge Internet, så smid en wideband jammer op.

Og hvis man må, så sæt en Firewall op med en white list.