Efter massiv hype: Kun seks procent af danske virksomheder bruger blockchain

23. november 2021 kl. 13:234
Efter massiv hype: Kun seks procent af danske virksomheder bruger blockchain
Illustration: Bigstock.
Blockchain var på alle it-konsulenters læber for få år tilbage. I dag er det svært at få øje på den store succes. En ny undersøgelse viser nemlig, at kun seks procent af de 1000 største virksomheder i Danmark benytter teknologien
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til trods for at være blevet udråbt til ‘den største digitale transformation siden internettet’, så er blockchain ikke slået igennem i det danske erhvervsliv.

Ifølge undersøgelsen ‘It i praksis’, der undersøger digitaliseringen i både danske virksomheder og i det offentlige fra konsulentvirksomheden Rambøll, har kun seks procent af de adspurgte virksomheder svaret, at de benytter blockchain-teknologien i deres virksomhed.

Går man to år tilbage og kigger på ‘It i praksis’ for 2019, er billedet af blockchain et andet. Her brugte cirka 30% den decentraliserede database-protokol, mens over 60 procent mente, at de ville komme til at bruge den inden for tre år.

I undersøgelsen kan man læse, at 59 procent af respondenterne mener, at teknologien er irrelevant for dem idag, mens 24 procent mener, at den kommer til at blive irrelevant indenfor de næste tre år. Andelen af virksomheder, der vurderer at teknologien er irrelevant nogenlunde ens, mens andelen af virksomheder der bruger teknologien er faldet markant.

Et fald i hype

Kigger man på Gartners Hype Cycle, der er et værktøj til at give beslutningstagere og andre interesserede på it-området overblik over, hvilke teknologier man bør overvåge og hvornår man bør overveje at bruge dem seriøst, stemmer den faldende interesse fra de danske virksomheder overens med placeringen på barometeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I årene mellem 2016 og 2019 var forventningerne til blockchain-teknologien på sit højeste, og konsulenthuse og leverandører af teknologien roste den til op over skyerne, og afgav løfter som teknologien ikke kunne indfri, som man tidligere har kunnet læse om på Version2.

I årene fra 2019 til 2021 har den bevæget sig fra ‘peak of inflated expectations’, der udgør højdemålet af hype, til ‘trough of disillusionment’, på Gartners Hype Cycle, hvor, som navnet indikerer, de høje forventninger bliver punkteret.

I forbindelse med at Version2 tog pulsen på blockchain, fem år efter at hypen var allerstørst, spurgte vi Jan Pries-Heje, professor i bæredygtig digitalisering på Roskilde Universitet, hvad man kan forvente af blockchain i fremtiden, og hvorfor vi ikke har set flere store blockchain-succeser end vi har, endnu.

Han spår, at man fremadrettet vil begynde at se færre, men mere realistiske anvendelsesområder:

»Alle nye teknologier bliver oversolgt, hvorefter de lander i ‘de bristede forventningers dal’. Nogle dør i ‘de bristede forventningers dal’, og nogle bevæger sig op derfra og når et naturligt niveau af anvendelse. Og det er det sidstnævnte, jeg tror, at blockchain er på vej til.«

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
29. november 2021 kl. 19:16

Haha det er vist snarere omvendt givet al den hype. Det eneste jeg er overrasket over i.f.t. blockchain er at der ikke er kommet flere løsninger der bruger det til et eller andet tvivlsomt formål, blot for at få marketing credit. Man kan jo proppe en blockchain ind i alt. At selv dette ikke er sket siger måske lidt om hvor (lidt) brugbart det er.

3
24. november 2021 kl. 21:34

Stærke kræfter modarbejder teknologien. Det har forsinket udrulningen af løsninger. Bitcoin Satoshi Vision (BSV) er den teknisk velfungerende blockchain der har meget god skaleringsevne, ultralave transaktionsomkostninger samt høj funktionalitet (Turing completeness med mulighed for smart contracts med mere). Læs eventuelt flere detaljer på https://www.scribd.com/document/537139971/Gmail-Nyhedstip-Formentlig-N%C3%A6rt-Forest%C3%A5ende-Opklaring-Af-Hvem-Opfinderen-Af-Bitcoin-Er som viser en mail jeg har sendt til flere danske medier for 3-4 uger siden.

2
23. november 2021 kl. 22:26

Jeg er ganske enig. 6% virker meget meget højt. Hvis man spørger om antallet af virksomheder der bruger C++, MongoDB, FreeBSD eller OpenGL så gætter jeg på at tallet for alle ligger under 6%.

Jeg ville ønske at Rambøll havde spurgt mere ind til hvad blockchain blev brugt til. Jeg har indtil nu kun fundet ganske få ting hvor blockchain hævede værdien og ikke bare hævede kompleksiteten.

Hvor ville det dog være fantastisk hvis blockchain som indtil nu mest har handlet om virksomheders pressemeddelelser og nye centre på universiteter rent faktisk kunne bruges til nogen. Jeg venter i spænding på eksempler.

1
23. november 2021 kl. 19:36

Det er langt højere end jeg havde ventet. Var ikke blevet overrasket over et nul. Det at det fremgår at 30% af virksomhederne sagde de anvendte det i 2019, kunne tyde på tallet er ikke retvisende for reel anvendelse af blockchain.

Kort sagt frygter jeg de 6% - skønt det fremhæves som værende "kun" - er et massivt overestimat i.f.t. blockchains reelle anvendelsesmuligheder

Mine bud på hvad de 6 procent dækker over:

  1. Proof-of-concept / Hackatons
  2. Virksomheder der har svaret forkert (f.eks. fordi de ikke ved hvad et dækker over, eller svareren er i en vildfarelse vedr. at firmaet bruger blockchain, måske har det stået i en jobannonce, som f.eks. var meget udbredt for store virksomheder som Lego etc.)
  3. Virksomheder der arbejder med børser/cryptocurrencies (f.eks. Coinify)
  4. Virksomheder der har betalt løsesummer i cryptocurrencies. Herunder virksomheder relateret hertil (rådgivere til hackede virksomheder)
  5. Concordium
  6. Søfartsstyrelsen (?)

Om ovenstående skal tælles med kan diskuteres og afhænger jo af hvad tallet skal afspejle. Det bør de ikke, hvis det skal afspejle hvorvidt blockchain er brugbart til andet end crypto-currencies, som jo er det utrolig mange charlatan'er har påstået gennem mange år, uden skyggen af dokumentation af nærmere begrundelse. Jeg sammenligner disse mennesker som væverne i kejserens nye klæder, og det er skammeligt at hverken medierne eller universiteterne har været det mindste kritiske. Årsagen til : #2 + #3 + #4 giver sig selv, og #1 kan dårligt regnes som "bruger". Mht #5 er det et firma der selv leverer blockchains og er dermed ikke en anvendelse i sig selv.

I ovenstående så kunne #6 potentielt være relevant at regne med, men dog har det været fremme netop det projekt er særdeles kriseramt og ikke i produktion. Jeg har også selv hørt en fra Søfartsstyrelsen på en konference sige "Ja vi siddder jo også selv nogle gange og taler om hvorvidt det giver mening", og det var flere år siden. Så vil kræve yderligere kvalificering.

Men hvis der er skribenter herinde der kender til reelle anvendelser af blockchains i danske firmaer, så kom hid :-)

Firmaer der arbejder med NFT bør vel strengt taget regnes med i anvendere - selvom det er ikke en anvendelse jeg ser den store fidus ved. Lars Seier har netop annonceret et NFT handelsfirma, så hvis de er blevet spurgt vil jeg mene de kunne tælle med.