Efter manglende smittestop-notifikationer: Netcompany har droppet Google og Apples beregninger og laver dem selv

30. oktober 2020 kl. 03:4529
Efter manglende smittestop-notifikationer: Netcompany har droppet Google og Apples beregninger og laver dem selv
Illustration: Version2.
Det var Apple og Googles metode til udregning af smittescore, der indtil for nylig betød, at brugere af den danske Smittestop-app i flere tilfælde ikke fik notifikationer, selvom de havde været i tæt kontakt med en smittet. Nu udregner Netcompany selv risiko-score på baggrund af data fra tech-giganterne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En mindre end optimal beregningsmetode fra Apple og Google, der har været brugt i Smittestop-appen, har siden lanceringen givet en blind vinkel i den risikoscore, der afgør, om en bruger modtager en notifikation om potentiel corona-smitte.

Derfor har Netcompany, der leverer appen baseret på Google og Apples API, nu lagt strategien om, så virksomheden i stedet trækker måledata ud af APIet og laver egne beregninger, ligesom man har ændret konfigurationen i appen på Apples anbefaling.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
9. december 2020 kl. 13:52

pt har jeg ikke fået en eneste notification... så jeg tvivler stadig meget på om den virker... Kunne være interessant at høre hvordan det går efter App'en er opdateret, men er ikke stødt på nogen nyheder i den retning.

Min kone havde inviteret nære kolleger på besøg i forrige uge. Den ene følte sig tømmermandsramt, men det var så virussen. Vi nåede at blive kontaktet telefonisk før appen gav lyd.

Tallene er ikke prangende, men de kan ses på https://smittestop.dk/status.

28
9. december 2020 kl. 11:24

Jeg synes faktisk at det er vigtigt at man får besked, hvis man er tæt på sin smittede partner. I så fald ved man i det mindste at App'en virker... Får man omvendt ikke besked, når man er tæt på sin smittede partner, foranlediges man til at tro at App'en ikke virker... Og hvordan skal App'en i øvrigt vide at det er ens partner man er tæt på, når den slår sig på at behandle data anonymt. pt har jeg ikke fået en eneste notification... så jeg tvivler stadig meget på om den virker... Kunne være interessant at høre hvordan det går efter App'en er opdateret, men er ikke stødt på nogen nyheder i den retning.

27
3. november 2020 kl. 08:17

Fedt Nicolai, Så den nye beregning er:

return (double)summary.AttenuationDurations[0].Minutes * num2 + (double)summary.AttenuationDurations[1].Minutes * num3 + (double)summary.AttenuationDurations[2].Minutes * num4 >= num;

Jeps, det er også sådan jeg læser det.

Og ud fra hvad jeg kan se i Googles dokumentation, så er AttenuationDurations en del af "legacy v1": https://developers.google.com/android/exposure-notifications/ble-attenuation-overview#exposureinformation_attenuations_legacy_v1_mode_aggregation_over_a_contact_period

26
2. november 2020 kl. 18:16

Jeg synes vi mangler en væsentlig detalje i denne diskussion. Hvad var opgaven? Før vi kender kravene til denne applikation, kan vi vel ikke sikker om den virker efter hensigten. Jeg tror det har været væsentlig at app'en ikke larmer for meget.

Man kan altid diskutere hvordan afvejningen mellem falske positiver og falske negativer bør være. Her undrer jeg mig over at vi ikke skeler mere til tyskernes undersøgelser.

En anden sag er det når Android-udgaven umotiveret helt holder op med at hente+checke de smittedes nøgler. Så kan man vist godt tillade sig at sige at app'en ikke virker.

25
2. november 2020 kl. 13:56

Jeg synes vi mangler en væsentlig detalje i denne diskussion. Hvad var opgaven? Før vi kender kravene til denne applikation, kan vi vel ikke sikker om den virker efter hensigten. Jeg tror det har været væsentlig at app'en ikke larmer for meget. Og man kan sige at det ikke er vigtig at få besked om at man har været tæt på din parter som et blevet smittet. Det ved man allerede. Det er nok vigtige at folk ikke afinstallerer app'en, fordi det kommer for mange falske positive.

23
2. november 2020 kl. 09:23

Denne her besked er dukket op siden opdateringen af App'en

Nogen der har en mening om hvad det betyder for privatliv/sporing?

22
2. november 2020 kl. 01:13

Og det er så faktuelt forkert!

Hvad er din baggrund for at kunne sige at det er faktuelt forkert? At den procentvise andel smittede er mindre end i den generelle befolkning er en korrelation, ikke årsagssammenhæng - når du nu selv hiver statistik ind går jeg ud fra at du har det i mente. Har du været i stand til at rense tallene for:

Dem, som ikke tror på coronavirus og derfor ikke installerer appen og ikke beskytter sig væsentligt, Dem, som ikke tror appen har en effekt og beskytter sig væsentligt, Dem, som ikke tror appen har en effekt og ikke beskytter sig væsentligt, Dem, som tror appen har en effekt men ikke beskytter sig væsentligt, Dem, som tror appen har en effekt og beskytter sig væsentligt, Ovenstående kombinationer kan naturligvis være både smittede og ikke-smittede.

Hvis du har været i stand til at rense data for bl.a. ovenstående, vil jeg gerne se dette rensede datasæt - tænk på det som open source videnskab.

Indtil da er det min påstand: at almindelig kontaktopsporing er bedre end appen; at bare fordi man har været tæt på en med coronavirus betyder det ikke at man smittes hvis man ellers følger retningslinjerne; at appen finder dem, som man generelt tilbringer kortere tid med og derfor har mindre risiko for at smitte eller blive smittet af (her mener jeg dem, som appen finder og som almindelig kontaktopsporing ikke finder, dvs. kolleger og familie er ikke med).

Det offentlige hælder så mange penge i coronaindsatsen at jeg slet ikke forstår hvorfor nogen kigger så indgående på forbruget i en sag som fylder under 0,02 % af budgettet (jeg har brugt 200 mia som budget, dvs. tal fra maj måned). At jeg ikke forstår noget gør det ikke ikke-relevant at stille spørgsmål til, jeg forstår det bare ikke. Jeg kan sagtens se at det ville være spild af penge hvis lige nøjagtigt 0 smittede var blevet fundet alene via appen. Men der er fundet (mindst) 55.

Og selv hvis appen ikke finder mange, så vil det give os den viden at vi - hvis eller når der kommer en pandemi med højere dødelighed - ikke bør sætte vores lid alene til en app. Det er nok væsentligt billigere at finde ud af nu, i hvert fald i menneskeliv.

21
1. november 2020 kl. 23:17

Mjøh, fakta er, at mindst 55 smittede er blevet fundet alene pga. appen.

Og det er så faktuelt forkert!

For ud af ca. 6000 adviseringer er der fundet 55 smittede, dvs. knapt 1% - det skal holdes op mod at for tiden findes der ca. 1,6% smittede ved almindelig test, så reelt set kan man også sige at sandsynligheden for at blive smittet er mindre hvis man tror på dette misfoster (hvilket er lige så meget vrøvl som at tro på at det har nogen virkning).

Det er og bliver et latterligt spild af penge, en rendyrket dødssejler.

19
1. november 2020 kl. 17:09

Fedt Nicolai,

Så den nye beregning er:

return (double)summary.AttenuationDurations[0].Minutes * num2 + (double)summary.AttenuationDurations[1].Minutes * num3 + (double)summary.AttenuationDurations[2].Minutes * num4 >= num;

?

17
1. november 2020 kl. 14:07

Den skal kunne logge ind mede NEM-ID.

16
31. oktober 2020 kl. 20:41

Hvorfor er det lige at denne her app har været så dyr? ... især når udvikleren ikke skal andet en at bruge et 3.-parts API og bygge en møg-simpelt interface?

15
31. oktober 2020 kl. 13:10

... betyder nok ikke at en virksomhed som vist mest udvikler forskellige typer web-løsninger nødvendigvis er de rigtige til at lede udviklingen af den.

Med al respekt for folk som udvikler apps, webportaler og tilhørende backends, så hyrer man vel sjældent de samme til fx. at udvikle f.eks medicinsk måleudstyr eller sikkerhedssystemer til biler. Men når det bliver kaldt en "app", så er der tilsyneladende frit slag uanset hvad den så egentlig skal kunne.

Men det er jo nok mest beslutningstagere i Sundhedsstyrelsen eller regionerne som man kan bebrejde for valget af leverandører, og jeg kan godt frygte for fremtiden når den samme personkreds skal vælge magiske de magiske AI løsninger som angiveligt snart skal skalte og valte med vores alles liv og rettigheder på vegne af det offentlige.

14
31. oktober 2020 kl. 12:02

Jeps, det virker til at være et effektivt spin fra NetCompany's side - de har alene ansvaret så vidt jeg kan regne ud. At de så har valgt at stole på Google og Apple - det er jo ikke rigtig andres skyld end deres egen.

... Men lur mig om ikke spinnet virker i de fleste tilfælde, så den almene dansker tænker "ja, selvfølgelig er det de stores skyld - NetCompany er jo trods alt DANSK, så de kan vel næppe kludre sådan i det"

13
31. oktober 2020 kl. 11:08

Jeg forstår slet ikke, hvorfor man beregner og bruger en gennemsnitlig afstand?

En addition af afstand gange tid (fx. i stil med nærtid x 5 + mellemtid x 1 + fjerntid x 0,1), som hvis den når over en grænseværdi svarende til omkring 10 min. periode. med den smittede (‘s telefon) inden for en afstand af 2 m, må da være bedre til at forudsige akut smitterisiko?

12
30. oktober 2020 kl. 23:20

en diskussion jeg havde med forsikringsselskabet for nogle år siden.

Min kone og hendes veninde have været ude at køre i min nye bil (3 måneder gammel) og nu manglede de forreste 40 cm af bilen altså. Det var som om at en kæmpe havde klippet det forreste af bilen af.

Men at forsikringsselskabets forklaringer om at bilen ville blive repareret til en bedre stand end da den forlod samlebåndet på fabrikken - var som at læse netcompanys forklaringer ovenfor om beregningen af smitterisiko.

Jeg nægtede at lade bilen reparerer og endte med at få en ny bil efter de dagældende regler om større skader på nye biler. Men det var ikke uden sværdslag.

Fakta er at appen smittestop ikke virker og at forretningen Danmark bør stoppe med “at smide gode penge efter dårlige”.

Hvis den slags “er kørt af sporet”, så kommer det næppe til at virke uanset hvor meget der repareres på “skod kode”.

Det er bare skruen uden ende.

10
30. oktober 2020 kl. 15:00

Hej Knud.

Udover at jeg desværre må bekræfte Simon Mikkelsens kommentar om, at vi ikke kan betale dagligvarer med samfundsinteresse nede i Netto, så kan jeg oplyse, at det ikke koster penge at læse Version2s artikler. Man skal oprette en bruger for at læse visse artikler, men der er ingen "betalingsmur" i traditionel forstand.

Tak fordi du læser med.

Mvh Adam Redaktør, Version2

9
30. oktober 2020 kl. 14:31

Det kan journalisterne desværre ikke betale med nede i Netto.

8
30. oktober 2020 kl. 14:26

Burde en artikel med så bred samfundsinteresse ikke ligge frit tilgængelig, så det ikke kun er medlemmer der kan læse den?

7
30. oktober 2020 kl. 12:36

helt enig - det her skriger på open source ! De spiller med vores friheder og rettigheder, det er kun relevant at vi bliver delagtiggjort i deres cirkus

5
30. oktober 2020 kl. 11:54

Jeg synes det lyder mere som om Netcompany forsøger at overføre ansvaret til en tredje part. Uanset om Googles og Apples beregninger er forkerte/mangelfulde, så er det vel stadig Netcompany's ansvar at teste om løsningen rent faktisk virker. Noget de burde have gjort inden App'en blev lanceret. Jeg håber ikke at vacciner bliver udviklet på samme måde som SmitteStop !

3
30. oktober 2020 kl. 11:49

Vi asfalterer mens vi kører, og det er godt, at problemerne med asfalteringsmaskinen trods alt kan løses (ved at bygge en vej udenom der, hvor Lynet McQueen forsøgte at lægge asfalt).

Eventuelt skulle man stoppe med at kaste gode penge efter dårlige, og fokusere på andre strategier?

Selv hvis vi ignorerer alt hvad der ellers har været galt med denne app og forløbet med den, er idéen om at lave bare nogenlunde nøjagtige afstandsmålinger med Bluetooh signalstyrke tosset.

2
30. oktober 2020 kl. 10:33

Så vidt jeg kan se, har der ikke været tilsvarende diskussioner i Tyskland, som benytter samme API'er. Men Tyskland har dog lagt det hele ud open source og her er der en del information i deres github om beregning af risiko.

https://www.coronawarn.app/en/https://github.com/corona-warn-app

En hurtig gennemgang af issues på cwa-app-android viser ikke umiddelbart, at der skulle have været problemer med Googles API.

Måske den tyske implementering fra starten af har beregnet det risikoen manuelt, hvilket har været muligt fra starten af.

Google skriver på deres sider om API'et:

"This guide explains how to estimate the risk of exposure to COVID-19 using the Exposure Notifications API. You can compute a risk score manually or configure and use precalculated daily summaries."

https://developers.google.com/android/exposure-notifications/meaningful-exposures

Måske man igen skulle downloade APK filen og decompilere for at se ændringen de har lavet :-)

1
30. oktober 2020 kl. 09:27

Tak til Version2 for at bringe nogle ret-så-interessante oplysninger. Det må betyde at alle lande, hvor den nationale app som implementerer Exposure Notification (EN i ovenstående artikel), rammes af samme fejl?

Vi asfalterer mens vi kører, og det er godt, at problemerne med asfalteringsmaskinen trods alt kan løses (ved at bygge en vej udenom der, hvor Lynet McQueen forsøgte at lægge asfalt).