Efter Kronos2-kaos: Kæmpe it-projekt skal koble Nationalbanken på europæisk betalingsplatform

Plus27. marts kl. 10:454
Efter Kronos2-kaos: Kæmpe it-projekt skal koble Nationalbanken på europæisk betalingsplatform
Illustration: Danmarks Nationalbank.
Tidsplanen er stram i Nationalbankens arbejde med at indføre det nye fælleseuropæiske betalingssystem Target Services. Men organisationen er bedre rustet nu, end den var under den forrige – og problemfyldte – it-implementering af Kronos2, mener programchef.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den 4. november 2022 logger en gruppe it-folk fra bank-sektoren på Microsoft Teams til et ekstraordinært møde. Dagsordenen er kort – faktisk er der kun to ting på den. 

Punkt et, den europæiske centralbank, ECB, har valgt at udskyde go-live for konsolideringen af de to it-systemer Target2 og T2S. Punkt to, hvad betydning har det for Danmarks eget Target-program?

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
27. marts kl. 20:59

T2S var indført i 2018 i DKK via Kronos2:https://www.vp.dk/Post-Trade-Services/Evaluation-of-the-Danish-market-migrating-to-T2SEvaluation of the Danish market migrating to TARGET2-Securities

On Monday 29 October 2018 securities settlement in Danish krone (DKK) was migrated to TARGET2-Securities (T2S). The Danish National Stakeholder Group (DK NSG) has evaluated the migration, concluded on a number of learning points and identified a number of initiatives going forward with the purpose of increasing settlement efficiency even further. The evaluation has been published in a note.

https://www.bec.dk/t2s-er-i-maal-efter-10-aars-forberedelse/

2
27. marts kl. 18:31

Det største problem med Kronos2, er at det bygget på et system fra Sydafrika (med Italienske ejer) som jo er gode venner med Rusland!!!!

1
27. marts kl. 14:38

Det viste sig heldigvis ikke at være tilfældet, og de bekymringer er nu håndteret.

Ja, indtil der sker noget som viser at de ikke er håndteret tilstrækkeligt.

handler det især om at samle it-systemerne og dermed sikre en større harmonisering mellem de danske og europæiske betalingssystemer. Det vil også reducere størrelsen af det it-landskab, som Nationalbanken skal varetage drift og vedligehold for

Mon Danskerne "tvinges" over på EURO på et tidspunkt? altså når ECB/ESCB og Nationalbanken ikke kan blive enige om udgiftsfordelingen, vil Nationalbanken så (med politikernes opbakning) gennemføre endnu en folkeafstemning om EURO'en i Danmark. En afstemning hvor en del af begrundelsen så bliver at "Det er for dyrt at Danmark har sit eget system til at håndtere kroner, det er billigere at bruge det som de andre bruger"

4
4. april kl. 19:46

Jeg er rimelig overbevist om, at al samhandel i EU sker i euro. Derudover fører vi fastkurspolitik, så selvom der står et kronebeløb på prisskiltene, så er det bare et konverteret eurobeløb. Det er selvfølgelig en komplet overflødig overhead, og gør også vores varer en smule dyrere. Det er godt nok til mig til at indføre euroen. Der er gode økonomiske argumenter mod at gøre det, men convenience vinder det argument for mig.

Der er sådan set heller ikke noget nyt i, at fastkurspolitikken koster kassen: Nationalbanken selv offentliggør regelmæssige rapporter, og der er tale om milliarder af kroner på at fastholde kursen over for euroen, som ikke anvendes til noget håndgribeligt og brugbart - men kun til at stabilisere kursen.