Efter kritik fra Datatilsynet: Helsingør-folkeskoler bruger stadig Google-software

23. november 2021 kl. 03:4515
Dreng i skole på computer
Illustration: dikushin via Bigstock.
I Helsingør Kommune bruger folkeskoleeleverne fortsat Workspace for Education i undervisningen, efter kommunen har lavet en risikovurdering for børnenes databeskyttelse. Der er dog stadig risiko for amerikansk adgang til data, viser dokumenter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Helsingør Kommune er langt om længe kommet i mål med at undersøge, hvilke konsekvenser det kan have for skolebørns databeskyttelse, når de bruger Googles tjeneste Workspace for Education (tidligere kaldet G Suite for Education) i undervisningen.

Kommunen har udarbejdet en risikovurdering og en såkaldt ‘Transfer Impact Assessment’ (TIA) efter instruks fra Datatilsynet, der i starten af september afsluttede en længere sag, hvor man gav Helsingør et påbud om at få bragt sin GDPR-compliance i orden.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
25. november 2021 kl. 06:59

IT ja men ikke specifikke systemer… alle systemer har en læringskurve og det tager tid og der er stor forskel på st lære at bruge et system og lære hvordan du lære andre at bruge det.

14
25. november 2021 kl. 06:57

Ja og blæk og fjernen virker også.. måske du skal læse folkeskole loven og fagenes krav..

13
24. november 2021 kl. 12:41

Måske skolelærerne burde have bedre kompetencer i netop IT.</p>
<p>Der er ting som er vigtige at lære, og IT er en af dem.

Jo, det er vigtigt at kunne færdes sikkert på internettet. Herunder at passe på sine personlige oplysninger. Og lære noget om hvordan man skal bruge IT og ikke bruge IT.

Det sidste er et par gange endt i en diskussion om autoriteter, når man skal forklare sin grædende datter, hvor hun kan bede sin lærer om at stikke de lektier hen, som er lagt op lørdag eftermiddag til brug mandag. At almindelig anstændig opførsel ikke ophæves, fordi ting gøres elektronisk.

Basal IT-arkitektur og lidt programmering vil bestemt også være et fremskridt.

Detail-viden om en bestemt tekstbehandling etc. er derimod ikke vigtig.

11
24. november 2021 kl. 11:16

Jeg troede ellers, at skolen var til for at lære!

Ja, netop. Gad vide hvor mange timer, der er brugt i skolen - både i og uden for klasser og skoletid - på at lære Aula, SkoleIntra og Googles systemer at kende? Både af lærere og elever (og stakkels forældre)? Tid, som kunne have været brugt til undervisning, leg, forældrekontakt osv?

9
24. november 2021 kl. 09:35

Men igen kom med et alternativ der kan erstatte Google 100% UDEN at der skal bruges tid på at lære endnu et system og det gælder både for lærene og eleverne.

Hvad med det system der eksisterede, inden Google kom og erstattede det med sin bolchefarvede data-plantage. Det virkede fint både da jeg og mine børn gik i skole, og kunne sikkert nemt tages i brug og anvendes indtil der fremkommer et digitalt alternativ, der ikke strip-miner vores børns digitale kapital.

8
23. november 2021 kl. 18:07

Men igen kom med et alternativ der kan erstatte Google 100% UDEN at der skal bruges tid på at lære endnu et system og det gælder både for lærene og eleverne.

Det er jo vendt helt på hovedet.

Selvfølgelig skal skolen bruge et system, der passer på data om vore børn.

Hvis google ikke kan leve op til det, så er de ude.

Bare fordi en kommune eller nogle skoler tidligere har svigtet deres opgave, kan den fejl da aldrig gøres til et udgangspunkt.

6
23. november 2021 kl. 16:34

Hvis man har hængt hele undervisning op på Google, så er det jo gået så galt, som vi er en del, som har advaret om i en del år, Jesper Jepsen.

Hvis der virkelig ikke er alternativer, så er der noget helt råddent i Danmark, og jeg har længe gjort mig til talsmand for, at vi skulle tilbage til langt mere analog undervisning. Det kan ikke passe, at det slet ikke kan lade sig gøre - det er et spørgsmål om vilje.

5
23. november 2021 kl. 16:24

Så skulle man måske helt droppe Google, ikke? Det lyder ikke til, at den mulighed overhovedet har været oppe at vende i hovedet på den dataansvarlige... Hvorfor? For mange lobbyistbesøg? Hjernevask?</p>
<p>

Hvad skulle der så sættes op i stedet for? Det kunne ikke tænkes at det handler om noget så forbandet lavpraktisk som at få en skoledag til at hænge sammen? Men igen kom med et alternativ der kan erstatte Google 100% UDEN at der skal bruges tid på at lære endnu et system og det gælder både for lærene og eleverne.

3
23. november 2021 kl. 11:36

"det også er problematisk, at registrerede ikke kan få effektiv juridisk hjælp eller få prøvet sin sag ved en domstol.»"

Problematisk? Det burde jo være klart rødt lys uden dispensationsmulighed, for det betyder jo, at "registranterne" er fuldstændigt retsløse. Hvordan kan det på nogen måde være lovligt?

Helsingør Kommunes dataansvarlige har helt på egen hånd kastet en stor procentdel af byens borgere og ansatte (børn og voksne) for løverne - uden op out-mulighed for ofrene.

Og hvis den går for Helsingør, så går de samme utroværdige argumenter (det lyser langt væk, at dataansvarlig ikke selv tror på dem) jo også for alle øvrige Google-grådige-naive kommuner.

Tager den dataansvarlige også helt på egen hånd ansvaret, når det går galt? Det burde han/hun oven på den gang hvidvask.

Det er helt utroligt ringe, hvis vi ikke har et Datatilsyn, som er i stand til at sætte foden ned, og kort og godt sige "NEJ"!! Hvad skal vi så med det?

2
23. november 2021 kl. 07:06

...ville det være kriminelt at skrive en sådan TIA.

"Dog lover Google at mindske mængden af information, man udleverer,.."

Hvad f... betyder det? Elastik i metermål er vist en grov, grov underdrivelse.. Det kan ikke en gang kaldes "elastik" - det er snarere brun sæbe...

"hvor man dog uddyber, at det er usandsynligt, at alle vil acceptere det argument."

Hvad f....betyder det? Hvem er "alle"? Hvem kan tænkes at acceptere det? Er der nævnt nogen overhovedet, som faktisk accepterer det - ud over Google (og måske nogle andre kommuner og institutioner, der har forlovet sig med Google)? Hvem har "opfundet" det argument? Google? Til lejligheden? Vil Helsingør føre og bekoste evt. retssager, hvor de skal forsvare det argument?

"fordi dette argument er ret nyt og endnu ikke generelt accepteret i juridisk skrift, er der stadig en risiko for, at myndighederne tror, at det er inden for lovens rammer,« uddyber TIA’en."

Igen: Hvem kan tænkes at acceptere det? Google? Hvem har "opfundet det argument? Google? Til lejligheden? Vil Helsingør føre og bekoste evt. retssager, hvor de skal forsvare det argument?

"det også er problematisk, at registrerede ikke kan få effektiv juridisk hjælp eller få prøvet sin sag ved en domstol.»"

Men vi går da ud fra, at hvis nogen skulle være så heldige faktisk at opdage, at de er blevet krænkede af Google/Helsingør Kommune, så fører Helsingør Kommune sagen (mod Google, ha ha, god fornøjelse) for dem - og betaler! Det kan da aldrig være de måske tusinder af sagesløse registrerede i Helsingør, som selv skal føre de sager!

"for baseret på Googles statistikker, har det hidtil været meget begrænset med myndighedsanmodninger."

Vi har lige fået at vide, at vi ikke kan stole på, at Google oplyser, hvis de udleverer noget til myndighederne - nu skal vi så tro på, at de statistikker er retvisende?

"»Det er Helsingør Kommunes vurdering, at det ikke vil være muligt fra både et praktisk, teknisk og økonomisk synspunkt.«"

Så skulle man måske helt droppe Google, ikke? Det lyder ikke til, at den mulighed overhovedet har været oppe at vende i hovedet på den dataansvarlige... Hvorfor? For mange lobbyistbesøg? Hjernevask?

Det lyder som om, Helsingør har valgt Sundhedsplatformens Titanic-strategi: De har bundet sig til masten, og vil ikke høre, vil ikke se, vil ikke vide....

1
23. november 2021 kl. 06:11

Gak Gak...Det er da vist det eneste, man rigtigt kan sige til, at Helsingør - på trods af alle de huller i egen i forvejen tvivlsomme argumentation, som Helsingør selv peger på - ender med at overhøre alle faresignalerne, og give Google adgang til børn og familiers privatliv.

Man får nærmest en fornemmelse af, at det er Googles jurister, som har skrevet alle bortforklaringerne i Helsingørs TIA. Kan det faktisk tænkes? Men Helsingør har jo fået lov af Datatilsynet til bare at beslutte, at de stoler på Googles erfaringsmæssigt upålidelige løfter. Det er ligeså gak gak.