Efter hård kritik: Kriminalforsorgen indfører elektroniske patientjournaler i landets fængsler

16. december 2021 kl. 11:255
Efter hård kritik: Kriminalforsorgen indfører elektroniske patientjournaler i landets fængsler
Illustration: Kriminalforsorgen.
Med en ny aftale for Kriminalforsorgens arbejde de kommende år har et politisk flertal på Christiansborg besluttet at gøre op med den stærkt kritiserede mangel på elektroniske journaler i de danske fængsler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter en byge af kritik af patientsikkerheden for de indsatte og langstrakte politiske forhandlinger ser det ud til, at de papirbaserede patientjournaler, der af eksperter er blevet betegnet som levn fra fortiden, snart selv bliver fortid.

Regeringen, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative blev i aftes enige om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgens økonomi, der strækker sig til 2025.

Parterne kalder aftalen ‘et historisk stort løft af Kriminalforsorgen,' og på det digitale område er det uden tvivl tilfældet. Aftalen indeholder nemlig et længe ventet opgør med kuglepenskruseduller i Kriminalforsorgens sundhedspleje.

I aftalen er der afsat omkring fire milliarder kroner til 'nye initiativer', og dybt nede i aftalen har ambitionen om at udbrede en elektronisk patientjournal på tværs af Kriminalforsorgens institutioner fået sit eget afsnit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Udbredelse af digital journalføring til alle kriminalforsorgens institutioner vil betyde, at Kriminalforsorgens håndtering af de dømtes sundhedsdata på tværs af alle institutioner og kommunikationen med det almindelige sundhedsvæsen vil blive bedre,« står der i aftalen.

Kritiseret i årevis

Fraværet af en elektronisk patientjournal har i årevis fået kritikere til at påpege de patientsikkerhedsmæssige konsekvenser for de indsatte. Først satte Information lys på sagen i 2015, og senest har vi her på Version2 i en stribe artikler belyst den svækkede sikkerhed for de indsatte, og det politiske pres på Christiansborg for at få ændret forholdene i fængslerne.

Et nyt system skal både hjælpe sundhedspersonalet i deres arbejde men de indsattes ve og vel er også et fokusområde i aftalen.

»Derudover skal et digitalt journalføringssystem muliggøre håndtering og journalisering af øvrige sundhedsbehandlinger, herunder læge- og tandlægebesøg, ligesom patientsikkerheden for indsatte i landets fængsler og arrester styrkes,« står der videre.

Aftalen betoner, at man i Kriminalforsorgen siden 2015 har anvendt elektroniske journaler tre steder i Hovedstaden og derudover i Herstedvester Fængsel på Sjælland.

Det vil dog være en stramning at sige, at gårsdagens aftale kommer direkte i forlængelse af netop de forsøg. Version2 har tidligere beskrevet, hvordan Kriminalforsorgen har forsøgt sig med elektroniske journaler helt tilbage i 2001. Og selvom Version2 altså satte lys på sagen igen over sommeren, har Kriminalforsorgen forholdt sig tavs og har ikke stillet op til interview i sagen.

Tavshed eller ej. Aftalen må forventes at være godt nyt for landets indsatte, der kan vinke farvel til hængemapper og kragetæer og træde ind i en digital virkelighed, der svarer til den på den anden side af fængselsmurene.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
20. december 2021 kl. 13:31

Så løsningen egen lap mere oven på alle de andre lapper.. hvilket jo ikke er en løsning men er at pisse i bukserne for at holde varmen.

Løsningen vil jo være at have en og kun en patientjournal som kan tilgåes af dem der fagligt har behov for det. Meget meget få danskere har ikke haft berøring med en læge eller sundhedsvæsenet fra fødsel til grav så alle vil have en journal om end den kun siger at det her cpr. Nummer er født.

Det man har i dag er jo et sted mellem grotesk og korrupt.

3
18. december 2021 kl. 21:15

Hvorfor skal kriminalforsorgen have en patientjourrnal? har vedkommende ikke en i forvejen? Hvorfor kan de ikke trække på den som borgeren har i forvejen?

Fordi borgeren ikke har en patientjournal. Engang havde sygehusene en slags, så havde amterne en patientregistrering, hvor nogle af amterne kunne trække på de samme data. Journalen lå mere eller mindre ved siden af. Nu er elektroniske journaler normen, men altså forskellige. Har man ikke været indlagt eller indskrevet, så er der ingen journal på en. Har man været indlagt i Thisted, men indsat i et fængsel på Sjælland, så ligger journalen altså i det system, som Nordjylland bruger.

Der findes en fællesmængde, som vi også kan se, nemlig e-journalen, som kan tilgås via sundhed.dk. Der mangler nogle oplysninger, især tilbage i tiden. En fængselslæge kan vel godt se i e-journalen (han skal sikkert have lov af patienten/fangen). Men uden en elektronisk patientjournal eller et patientadministrativt system, kan han ikke indberette.

Hvis en indsat er konstateret allergisk over for ewt eller andet, kan fængselslægen se det (i princippet selv om det nok kræver en pc eller terminal), men hvis fængselslægen konstaterer noget nyt og vigtigt, kan han ikke indberette det til nogen journal - med mindre personen indlægges.

Et fængsel er ikke et sygehus, så data kan ikke uden videre hældes ind i en elektronisk journal. Der er ikke nogen afdeling med læger m.v., fangen er ikke indlagt. Alment praktiserende læger er forbundet med systemerne på en anden måde. Man kan naturligvis godt oprette et "fængselssygehus" til brug for registreringen, det kræver måske lovændringer.

Det er vist den omtrentlige forklaring.

2
18. december 2021 kl. 18:31

Hvorfor skal kriminalforsorgen have en patientjourrnal? har vedkommende ikke en i forvejen? Hvorfor kan de ikke trække på den som borgeren har i forvejen? altså ud over at hovedstaden var for fin til at have det samme som jyderne så bør der vel kun være EN patientjournal pr. person i DK uanset hvor man befinder sig.

1
16. december 2021 kl. 11:45

vinke farvel til hængemapper og kragetæer og træde ind i en digital virkelighed, der svarer til den på den anden side af fængselsmurene.

Det skal nok lykkes for kriminalforsorgen at trække det ud.