Efter hård kritik af NemKonto-sikkerhed: 14 danskere har fået svindel-kompensation fra Digitaliseringsstyrelsen
Er man blevet franarret penge gennem sin NemKonto indenfor de sidste 10 år, kunne man indtil den 31. januar i år søge kompensation for det tabte.
Det har 34 personer søgt om, oplyser Digitaliseringsstyrelsen nu til Version2.
Ud af dem har styrelsen behandlet 28 sager, hvoraf de har afvist halvdelen.
Dermed har 14 personer indtil videre modtaget kompensation, der samlet set beløber sig til 474.639,82 kr.
Muligheden for kompensation åbnede den 1. august 2022, og blev ifølge Digitaliseringsstyrelsen indført, fordi der viste sig at være et hul i lovgivningen, der ikke kompenserede den type svindel.
Svindel med NemKonto foregår ved at bagmændene ved hjælp af eksempelvis et stjålent NemID får adgang til en borgers NemKonto. Det er den konto, der normalt bruges til at modtage penge fra det offentlige og ofte også det private, som eksempelvis løn eller pension. Her har svindlerne omdirigeret udbetalingerne til deres egen konto.
Flere hundrede ofre
Siden 2016 har flere sagskomplekser med over 100 ofre ad gangen været for retten.
Digitaliseringsstyrelsen har tidligere fået kritik af flere juraprofessorer for at nedtone omfanget af svindlen og dæmme for lidt op for problemet. I en redegørelse fra september 2021 skriver styrelsen, at de kender til omkring 20-50 svindelsager med NemKonto, mens der kan være et mørketal.
Det står i kontrast til udsagn fra flere politikredse, banker og Finans Danmark, der hver især kender til flere end 50 sager. Sådan skrev DR i 2021.
Også Digitaliseringsstyrelsen selv har tidligere rapporteret, at der var mere end 50 svindelsager alene i år 2017. Det fremgår af et internt notat, DR har fået indsigt i.
Det er fortsat muligt at søge om kompensation for svindel med NemKonto, der fremover vil gælde et år ad gangen frem for de seneste 10 år. Betingelserne lyder, at man skal have meldt svindlen til politiet, ikke tidligere have modtaget kompensation, og man skal have ret til udbetalingen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.