Efter forsinkelser og fordyrelser: Sådan vil Rigsrevisionen undersøge kriseramt ejendomsvurderingsprojekt

Illustration: Henning Mølsted
Skatteministeriets nye ejendomsvurderingssystem er blevet massivt forsinket, og budgettet er mere end tidoblet siden starten. Nu nærmer en grundig undersøgelse fra Rigsrevisionen sig.

Skatteministeriet har siden 2014 arbejdet på at etablere et nyt ejendomsvurderingssystem, og projektet har i flere år været genstand for massiv kritik på flere punkter.

Særligt økonomien har sejlet, og så sent som i november måned kritiserede Rigsrevisionen i skarpe vendinger, at Skatteministeriet tilsyneladende ikke har overblik over, hvad det kommer til at koste at færdigbygge det forsinkede system.

Læs også: Rigsrevisionen revser Skat: Økonomien sejler i kæmpe it-projekt

I oktober måned bad statsrevisorerne om en grundig undersøgelse af projektet, og ifølge et nyt notat fra Rigsrevsionen vil man undersøge det på følgende fire punkter:

1) Skatteministeriets styring af projektets økonomi, herunder om projektets organisering har understøttet udarbejdelsen af budgetter og budgetopfølgning

2) Skatteministeriets oplysninger om projektets økonomi til Folketinget i forbindelse med beslutninger og bevillinger

3) Skatteministeriets styring af risici for forsinkelser

4) Skatteministeriets grundlag for at kunne vurdere, hvad der udestår i forhold til at færdigudvikle det nye ejendomsvurderingssystem.

Økonomien i projektet har trukket overskrifter over mange omgange, og sidste år kunne Version2 afsløre, at ejendomsvurderingssystemets budget er mere end tidoblet, siden man startede projektet.

Læs også: Fra 81 til 960 mio.: Prisen for it-system til ejendomsvurderinger er mere end tidoblet på fire år

I projektdokumenter fra 2015 vurderede man nemlig, at hele molevitten kunne ordnes for 81 millioner kroner, men sidenhen udviklede det sig altså til et projekt i milliardklassen.

Nu vil Rigsrevisionen have ryddet op.

»Vi vil opgøre projektets totalomkostninger i Skatteministeriet og hos andre myndigheder. Vi vil foretage opgørelsen med udgangspunkt i budgetvejledningens ramme for opgørelse af et projekts samlede udgifter. Her medregnes alle projektets udgifter, frem til projektorganisationen nedlægges, med enkelte undtagelser,« hedder det i det nye notat.

Kortene tæt til kroppen

Igennem de senere år har der fra flere kanter i Folketinget lydt kritik af, at de folkevalgte politikere ikke føler sig godt nok informerede om, hvordan det står til med det milliarddyre projekt.

»Lige før valget får vi at vide, at det hele kører planmæssigt. Nu er det blevet udskudt igen. Vi har ikke fået noget at vide om, hvorfor det er udskudt den her gang, og det er alarmerende,« sagde Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær sidste år til Altinget i forbindelse af ejendomsvurderingssystemet.

Også den del vil Rigsrevisionen se nærmere på, lyder det i notatet.

»Vi forventer, at vi i denne del af undersøgelsen vil kunne besvare Statsrevisorernes spørgsmål, som omhandler, om Folketinget har modtaget de fornødne oplysninger i forbindelse med beslutninger om bevillinger til det nye ejendomsvurderingssystem.«

Derudover vil Rigsrevisionen også undersøge, om Skatteministeriet har fulgt de anbefalinger, man løbende har fået fra Statens it-råd, ligesom man vil have endeligt afklaret, hvor meget arbejde der reelt mangler at blive udført, før systemet er færdigt.

»Vi forventer, at vi i fjerde del af undersøgelsen vil kunne besvare Statsrevisorernes spørgsmål, som omhandler, hvad der udestår i forhold til at færdigudvikle det nye ejendomsvurderingssystem med hensyn til økonomi, leverancer, styringsgrundlag, med hvilken tidshorisont systemet kan færdiggøres, samt hvilke afledte konsekvenser forsinkelsen af ejendomsvurderingssystemet har for implementeringen af ny ejendomsbeskatning.«

Ifølge Rigsrevisionen kan undersøgelsen munde ud i en beretning til Statsrevisorerne i efteråret 2021.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere