Efter forsinkelser: Dansk corona-app klar om en måned

18. maj 2020 kl. 09:212
Efter forsinkelser: Dansk corona-app klar om en måned
Illustration: petovarga / Bigstock.
Den længe ventede smartphone-app til smittesporing fra de danske myndigheder lanceres om en måned. Den bliver baseret på teknologi fra Google og Apple.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter forsinkelser og teknologiske bump på vejen er de danske myndigheders app til smittesporing ved at være klar og lanceres i midten af juni.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Appen udvikles af den danske it-leverandør Netcompany, og hvor der længe var lagt op til en centraliseret model, hvor data lagres på en central server hos staten, har myndighederne for nylig sadlet om og gået i den modsatte retning.

Appen bliver således baseret på den decentrale model fra Apple og Google, og det betyder, at data om borgerens kontakter kun bliver gemt lokalt på telefonen. På den måde imødekommer Regeringen også de bekymringer om privacy, som adskillige partier i Folketinget har haft i forhold til den centraliserede model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jo flere danskere, der downloader smitte|stop, jo mere kan appen hjælpe os alle til at bremse smittekæder. Derfor er det vigtigt, at der er bred politisk opbakning til den kommende app med nogle helt klare principper for formål, privacy og beskyttelse af danskernes data. Appen skal være sikker og nem at bruge for danskerne,« udtaler Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Susanne Zimmer (UFG) har indgået den politiske aftale om appen.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er ikke med.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. maj 2020 kl. 22:38

Fanme godt vores skattekroner kan brændes af på denne måde, ellers ville vi måske have plus på kontien, og det går ikke.

Jeg skulle lige til at skrive at den udvikles pro bono, men det ser ikke længere ud til at være tilfældet:

Et dokument fra 26. april indeholder en række svar på, hvorfor styrelsen besluttede at gøre brug af undtagelser fra de generelle regler om, at en offentlig kontrakt altid skal i udbud, så andre virksomheder kan byde på opgaven.</p>
<p>Det kan ske, når der er »tvingende grunde«, »som gør det umuligt at overholde fristerne« i et almindeligt udbud, skriver styrelsen, der henviser til, at »Danmark befinder sig p.t. i en ekstraordinær situation med covid-19«.</p>
<p>Dokumentet indeholder samtidig nye oplysninger om omfanget af Netcompanys gratisarbejde. Ifølge styrelsen ophørte den frivillige del af arbejdet 7. april, altså dagen før udsendelsen af pressemeddelelsen.</p>
<p>Det var dermed ikke retvisende, når flere medier, herunder Berlingske, siden har omtalt udfærdigelsen af appen som gratis. Eksempelvis skrev DR Nyheder 21. april, at »det er det danske IT-firma Netcompany, der udvikler appen gratis for staten«.</p>
<p>Digitaliseringsstyrelsen oplyser til Berlingske, at man siden 7. april har betalt Netcompany for arbejdet, der indtil videre har kostet 2,3 millioner kroner. Styrelsen forventer, at de samlede udgifter til appen vil løbe op i ti millioner kroner i indeværende år.</p>
<p>[...]</p>
<p>Samtidig oplyser ministeriet, at »Folketingets følgegruppe for COVID-19 14. maj blev oplyst om, at Netcompany har udviklet første version af appen pro bono, mens staten afholder en række udgifter til efterfølgende tilpasning og videreudvikling«.

Det virker som en ret smart forretningsmodel. 10 millioner synes jeg dog lyder af mange penge.

Hvad er det, der gør det så dyrt? Er det i bund og grund ikke "bare" at bygge det op omkring Google og Apples APIere og koble det op til et eller andet Sundhed.dk API? Men selvfølgelig, hvis det faktureres til 2000 kr i timen og det skal kunne "alt", så løber det op.

1
23. maj 2020 kl. 21:54

Fanme godt vores skattekroner kan brændes af på denne måde, ellers ville vi måske have plus på kontien, og det går ikke.