Efter fordyrelser og forsinkelser: Skats eKapital-projekt er afsluttet og sat i drift

22. februar 2019 kl. 14:265
Efter fordyrelser og forsinkelser: Skats eKapital-projekt er afsluttet og sat i drift
Illustration: SKAT.
Skats har selv udviklet det nye it-system, der endte med at sprænge budgettet flere gange. Nu er det klar til drift, lyder det fra skatteministeren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skatteforvaltningen er næsten i mål med udviklingen af systemet eKapital, der blandt andet skal håndtere renteberegning for den finansielle sektor og gøre det nemmere at udveksle skatteoplysninger internationalt. Systemet er nu sat i drift. Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en melding til Finansudvalget.

Udviklingsprojektet bestod i at modernisere i alt fire systemer, hvoraf det primært var egenudviklingen af et rentesystem, der vakte problemer for Skat. Statens it-projektråd har tidligere tildelt projektet den røde status, som varslede, at projektet både kunne blive fordyret og forsinket, hvilket viste sig at holde stik.

Det samlede projekt skulle oprindeligt have kostet 70 millioner kroner, men i både 2016 og 2017 blev udgifterne opjusteret, så de samlede projektomkostningerne endte på mere end det dobbelte. Den samlede pris for projektet beløber sig til 148,5 millioner kroner.

Samtidig med fordyrelserne blev projektets afslutning udskudt, hvilket førte til, at skatteministeren blev indkaldt til et samråd om sagen.

Udeståender

Fremover skal Udviklings og Forenklingsstyrelsen stå for at vedligeholde systemet, som efter 'startvaskeligheder' nu er i drift. Derudover skal styrelsen stå for den videre udvikling af systemet, og selvom systemet er taget i brug, er der stadig opgaver, der endnu mangler at blive løst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er normalt for denne type udviklingsprojekter at have udeståender ved projektafslutningen, som overlades til efterfølgende færdiggørelse i driftsorganisationen. Der udestår således pt. Opgaver svarende til ca. to eksterne konsulentårsværk,« lyder det i orienteringen.

Det fremgår ikke af orienteringen, hvilke ekstraopgaver, der er tale om, men finansieringen vil blive holdt inden for Skatteforvaltningens økonomiske ramme og blandt andet komme fra overskydende midler fra projektbevillingen, skriver skatteministeren.

Når eKapital har været i drift i et år, skal der udarbejdes en rapport over gevinsterne ved det nye projekt.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. februar 2019 kl. 21:05

Skat bruger flere renteprincipper et fra Kildeskatteloven §62 og et med strafrenter. Diise to principper betyder a tman ikek kan bruge std industri systemer og at skatteborgerne snydes så det driver. Der findes nemlig ikke saldo, som kan anvendes til en automatisk beregning. Så der for tror jeg ikke på det? Hvem kan forklare havd det skal bruges til? Det kan ikke være noget med grundkonto /EFI/KOBRA PSRM etc eller havd det nu kalde si dag.

2
25. februar 2019 kl. 13:38

Jeg ved at Skat har hyret egne programmører mv.. Jeg ser det som meget positivt at man har udviklet et så stort system selv.. Men det kan da ikke være "helt selv" - hvis prisen er så høj som angivet?

Jeg håber i mit stille sind, at de er blevet klogere, og har in-houset opgaveløsningen og har evt. konsulenter siddende hos dem selv, så de kan spare med de fastansatte og sammen lave nogle gode løsninger..

1
25. februar 2019 kl. 09:29

Er det mon valgflæsk at det nu er færdigt?

Det fjerner jo pludseligt lidt negativ fokus fra Skatteministeren...