Efter flere måneder aner norsk politi fortsat ikke, hvem der stod bag Hydro-angrebet

Samarbejdet med ransomware-ramte Hydro er et eksempel til efterfølgelse, lyder det fra norsk politi.

Den norske efterforskningsenhed Kripos aner stadig ikke, hvem der stod bag angrebet mod Hydro i marts, men efterforskningen pågår fortsat med fuld styrke. Det skriver E24.

Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3 i Norge) arbejder med efterforskningen af hackerangrebet sammen med blandt andet Europol. Ved hjælp af materialet, som er indsamlet, har NC3 og Kripos kunnet forhindre flere lignende angreb på norske interesser.

Læs også: Hackerangrebet mod Hydro koster selskabet næsten en halv milliard

»Gennem et tæt samarbejde mellem Kripos og Nasjonalt cyberkrimsenter har norske myndigheder kunnet varsle og forhindre potentielle angreb mod andre virksomheder,« siger politiadvokat Knut Jostein Sætnan fra Kripos til E24.

600 millioner NOK

I maj var Hydro fortsat ikke ‘raskmeldt’, efter at ransomware-virussen slog de globale netværk i den norske aluminiumskæmpe ud.

Virussen krypterede information i selskabets computere, og der blev fremsat krav om penge for at få informationen ‘låst op’ igen.

Læs også: Hydro-ansat blev i årevis latterliggjort for sin it-skepsis – nu hyldes han

Efter at have opdaget virussen isolerede Hydro alle værker og operationer globalt. Selskabet iværksatte også manuelle processer og procedurer. Driften gik derfor stort set som normalt.

Det var forretningsområdet ‘ekstruderede produkter’, altså bearbejdede og valsede produkter, som blev hårdest ramt.

Ifølge tal, som kom i juni, har dataangrebet angiveligt kostet Hydro omkring 600 millioner NOK.

Ukendt motiv

Kripos ønsker ikke at afsløre, om de har fundet ud af, hvor angriberne kom ind i den norske milliardkoncerns it-systemer. De har heller ikke formået at afklare, om der ligger et klart motiv bag angrebet, skriver E24.

»Større hackerangreb, som det Hydro har været udsat for, er et problem, som store og små virksomheder i mange lande står over for. I efterforskningen har vi samarbejdet tæt med Europol, og det samarbejde vil fortsætte,« siger politiadvokat Knut Jostein Sætnan til den norske virksomhedssavis.

Læs også: Norsk Hydro er på vej tilbage efter ransomwareangreb - men hjemmeside stadig nede

I efterforskningen har Hydro været meget åbne om deres samarbejde med med politimyndighederne.

»Samarbejdet med Hydro er et eksempel til efterfølgelse for norske virksomheder, som måtte blive ramt af et stort hackerangreb. Hydros åbenhed har givet politiet muligheder, vi ikke har haft tidligere,« siger Knut Jostein Sætnan til DN.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere