Efter flere måneder aner norsk politi fortsat ikke, hvem der stod bag Hydro-angrebet
Den norske efterforskningsenhed Kripos aner stadig ikke, hvem der stod bag angrebet mod Hydro i marts, men efterforskningen pågår fortsat med fuld styrke. Det skriver E24.
Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3 i Norge) arbejder med efterforskningen af hackerangrebet sammen med blandt andet Europol. Ved hjælp af materialet, som er indsamlet, har NC3 og Kripos kunnet forhindre flere lignende angreb på norske interesser.
»Gennem et tæt samarbejde mellem Kripos og Nasjonalt cyberkrimsenter har norske myndigheder kunnet varsle og forhindre potentielle angreb mod andre virksomheder,« siger politiadvokat Knut Jostein Sætnan fra Kripos til E24.
600 millioner NOK
I maj var Hydro fortsat ikke ‘raskmeldt’, efter at ransomware-virussen slog de globale netværk i den norske aluminiumskæmpe ud.
Virussen krypterede information i selskabets computere, og der blev fremsat krav om penge for at få informationen ‘låst op’ igen.
Efter at have opdaget virussen isolerede Hydro alle værker og operationer globalt. Selskabet iværksatte også manuelle processer og procedurer. Driften gik derfor stort set som normalt.
Det var forretningsområdet ‘ekstruderede produkter’, altså bearbejdede og valsede produkter, som blev hårdest ramt.
Ifølge tal, som kom i juni, har dataangrebet angiveligt kostet Hydro omkring 600 millioner NOK.
Ukendt motiv
Kripos ønsker ikke at afsløre, om de har fundet ud af, hvor angriberne kom ind i den norske milliardkoncerns it-systemer. De har heller ikke formået at afklare, om der ligger et klart motiv bag angrebet, skriver E24.
»Større hackerangreb, som det Hydro har været udsat for, er et problem, som store og små virksomheder i mange lande står over for. I efterforskningen har vi samarbejdet tæt med Europol, og det samarbejde vil fortsætte,« siger politiadvokat Knut Jostein Sætnan til den norske virksomhedssavis.
I efterforskningen har Hydro været meget åbne om deres samarbejde med med politimyndighederne.
»Samarbejdet med Hydro er et eksempel til efterfølgelse for norske virksomheder, som måtte blive ramt af et stort hackerangreb. Hydros åbenhed har givet politiet muligheder, vi ikke har haft tidligere,« siger Knut Jostein Sætnan til DN.
Artiklen er fra digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.