Efter fire måneder som open source: Composite har fået sit andet liv

Open source var vejen frem, mente Composite, der i september gjorde sit CMS-produkt frit og gratis. Foreløbigt er erfaringerne rigtig gode, fortæller firmaet.

Hvad gør du, når du har et betalingsprodukt, mens markedet bliver oversvømmet med gratis, open source-alternativer i høj kvalitet? Man følger tendensen og går open source.

Sådan tænkte folkene hos CMS-firmaet Composite, da de for omtrent et år siden skulle lægge en holdbar plan for fremtiden.

»Det var svært for os at bryde igennem lydmuren og få kendskab i markedet, selvom vi havde et teknisk godt produkt. Og vi kunne se, hvordan Umbraco og andre .Net-baserede CMS'er, der var open source, havde meget stor succes og en utrolig grad af kendskab,« siger Marcus Wendt, partner i Composite, til Version2.

I takt med at markedet blev oversvømmet af stærke CMS-produkter, der var gratis, var det også kommercielt det mest interessante for Composite at konkurrere på de vilkår, og så tjene penge på ekstra ydelser, lød konklusionen.

»Og så var ideen om open source også populær i den tekniske del af firmaet, fordi andre så fik mulighed for at kigge os over skulderen,« siger Marcus Wendt.

Oprydning i koden før tæppet faldt

Beslutningen om at gøre kildekoden fri blev taget i december 2009, men selve skiftedagen blev først sat til september 2010. Først skulle CMS-produktet C1 toptunes til at andre nu skulle kigge med i koden.

»Vi kunne se, at et typisk problem med de CMS'er i vores segment var dokumentation og usability. Så vi brugte først noget energi på at gøre vores produkt lettere tilgængeligt. Og så ryddede vi op i vores API, så det blev pænere at kigge på, når nu koden skulle gøres fri,« siger han.

Da den store dag oprandt, og kildekoden blev sendt ud i den store verden, var forskellen på interessen for Composite C1 overvældende.

»Vi var kendt i Danmark, men internationalt var det som dag og nat. Pludseligt hørte vi fra lande, som vi aldrig før havde kommunikeret med,« siger Marcus Wendt.

Hjælp fra Grønland og Australien

For eksempel startede en grønlandsk udvikler sit eget contribution-projekt for C1, og firmaer fra Australien, Rusland og andre fjerne lande henvendte sig med tilbud om hjælp. CMS'et er også blevet oversat til blandt andet kinesisk af frivillige kræfter i løbet af de fire måneder.

»Så selvom vi kun er fire måneder inde, er der folk, der tager os seriøst derude. Det er sindssygt fedt. Vi har også vores faglige stolthed og synes selv, vi har lavet et godt produkt, og så er det fedt som udvikler at kunne vise det frem. Det nyder vi,« siger Marcus Wendt.

Han fortæller, at der har været positive tilbagemeldinger fra udviklere verden over, der har kigget nærmere på CMS'et. Og en af grundene er ifølge Marcus Wendt, at Composite startede som kommerciel, lukket software.

»Vi har siddet i ro og mag, fire personer i tre år, og arbejdet på produktet og taget langsigtede arkitektoniske beslutninger. Omvendt er nogle open source-projekter startet fra et sample og svampet lidt derud af, med udviklere der arbejder på det i fritiden,« siger Composite-partneren.

Upopulær på betalings-løsning

En enkelt beslutning har dog også fået udviklerne til at mukke. Nemlig at en SQL-server-connector skulle koste penge. Datalogikken i C1 skrives i C# og omsættes så til SQL-forespørgsler eller XML-fil-forespørgsler, så datalaget kan flyttes til SQL eller XML automatisk.

»Vi shipper XML-driveren med gratis, men troede at vi kunne tage betaling for SQL-server-connectoren. Men Microsoft-programmører vil have deres SQL, så vi fik rimeligt meget dårligt feedback fra udviklerne på grund af det. Nu har vi gjort den open source også,« siger Marcus Wendt.

Opdelingen i open source og ekstra ydelser, der koster penge, er sket efter et princip om, at det som udviklerne skal bruge, skal være frit, mens moduler, der typisk er til virksomhedsbrug, kan koste penge.

Modtagelsen i open source-miljøet af de 'omvendte' har generelt været positiv. Kun har Composite kunne mærke i Danmark, at Umbraco, der også er .Net-baseret og open source, har mange fans.

»Det er lidt specielt her, fordi vi kommer ind som konkurrent til Umbraco, der er meget populært. Vi kommer ind som lidt et fremmedlegeme, og der har vi kunnet mærke noget afholdenhed,« siger Marcus Wendt.

Composite-folkene kan også godt mærke, at kombinationen af Microsoft-teknologi og en open source-licens stadig er lidt ny for nogle af de garvede open source-folk. Men ellers har modtagelsen været varm.

»Folk kan jo godt lide open source, så reaktionerne har været yderst positive,« siger Marcus Wendt.

Også Microsoft er begejstret, for efter tidligere at have forsagt open source som det onde selv, satser giganten nu også på open source-projekter, senest med værktøjer Webmatrix.

Læs også: Dansk CMS får Microsofts velsignelse i nyt gratis webudvikler-værktøj

»Piben hos Microsoft har fået en gevaldig anden lyd de seneste år. Og de er glade for vores beslutning, for det er med til at skabe en open source-aura omkring Microsoft,« siger Marcus Wendt.

Nu handler det om at få skabt et community omkring Composites CMS, forklarer han.

»Det er vores slagmark den kommende tid - at vinde udviklerhjerter. Vi har en god traction allerede, og i Danmark tilbyder vi nu gratis kurser, hvis man vil lære mere om vores CMS,« siger han.

Composite C1 er frigivet under Mozilla Public Licens, som betyder, at alle rettelser til koden også skal frigives som open source. Firmaet har et betalingsprodukt, men det er identisk med den gratis udgave. Kun support og garanti er forskellig.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere