Efter fem års arbejde og trecifret millionregning: Regioner og kommuner dropper nyt sygesikringssystem

18 kommentarer.  Hop til debatten
Efter fem års arbejde og trecifret millionregning: Regioner og kommuner dropper nyt sygesikringssystem
Illustration: Andrei_R, BigStock.
It-systemet Praksys skulle blandt andet give regionerne bedre mulighed for at kontrollere, om de regninger, de modtager fra læger, fysioterapeuter og andre praktiserende sundhedspersoner, rent faktisk svarer til de ydelser, der leveres. Nu er projektet lagt i graven efter fem års arbejde.
Reportage14. november 2019 kl. 14:24
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De danske regioner og kommuner har efter fem års arbejde valgt at droppe udviklingen af et nyt sygesikringssystem til administration af praksissektoren.

DXC Technology vandt et udbud på løsningen tilbage i 2014, men som Version2 tidligere har beskrevet, har arbejdet i en lang periode ligget stille på grund af uenigheder mellem leverandøren og det offentlige.

Og nu er projektet altså dødt.

»Regionerne og kommunerne har truffet beslutning om, at Regionerne, kommunerne og DXC Technology stopper samarbejdet om udviklingen af Praksys.dk - et nyt it-system til praksissektoren, som skulle administrere udbetaling og registrering af sygesikringsydelser samt administrere borgernes lægevalg og udstedelse af sundhedskort,« skriver projektets styreguppeformand, Martin Magelund, og DXC-direktør Henrik Wieland i en orientering sendt til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Arbejdet med projektet har frem til dato fordret en betydelig indsats på begge sider af bordet. På trods heraf har der ikke været den nødvendige fremdrift i projektet, som derfor går ind i en ny fase, hvor den nationale styregruppe på vegne af regionerne og kommuner sammen med DXC Technology drøfter vilkårene for afviklingen af samarbejdet.«

Skulle have været færdigt i 2016

Praksys skulle oprindeligt have været færdigt i 2016, men så sent som i december 2018 meldte regionerne ud, at man havde brug for en saltvandsindsprøjtning på 112 millioner kroner for overhovedet at holde projektet kørende.

Dermed kom budgettet op på minimum 276 millioner kroner.

Siden har projektet ligget mere eller mindre stille uden hverken tidsplan eller økonomisk overblik på grund af uenigheder om, hvem der havde ansvaret for at rette en række kritiske fejl i systemet, og i maj måned i år, blev der nedsat et konfliktråd.

I starten af november kunne Version2's søstermedie DigiTech fortælle, at der var 142 udestående fejl i systemet, ligesom parterne end ikke kunne blive enige om præmisserne for konfliktløsning.

Starter forfra

Beslutningen om at droppe Praksys betyder, at regioner, kommuner og praktiserende læger må køre videre med det aldrende system Notus, der også leveres af DXC.

Det betyder blandt andet, at regionerne ikke ordentligt kan kontrollere, om de regninger, de modtager fra læger, fysioterapeuter og andre praktiserende sundhedspersoner, rent faktisk svarer til de ydelser, der leveres.

Det problem satte Rigsrevisionen fokus på i en beretning helt tilbage i august 2012.

»De nuværende rammer giver ikke regionerne tilfredsstillende muligheder for at kontrollere og følge op på aktiviteter og udgifter i praksissektoren,« hedder det i beretningen.

Nu starter regioner og kommuner forfra og går i gang med et nyt projekt fra bunden.

»DXC leverer fortsat det nuværende system til afregning og registrering i praksissektoren; Notus. Hverdagen fortsætter således indtil videre som i dag, hvor Notus er det bærende system,« skriver Region Hovedstaden.

»Regioner og kommuner er nu gået i gang med at udarbejde et nyt projektgrundlag, der kan levere på de ambitioner, som projektet oprindeligt blev igangsat med.«

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
16. november 2019 kl. 14:54

Jeg har fundet en hjemmeside: theconversationfactory.com (hvem hviskede IT-Factory?), som præsenterer "Professor Paul Pangaro on the Cybernetics of Steering Conversations and a Theory of Everything": [https://theconversationfactory.com/podcast/2017/12/16/professor-paul-pangaro-on-the-cybernetics-of-conversations-and-a-theory-of-everything] Jeg har erfaret, at offentlige ledere sendes på kurser baseret på Paul Pangaros teori om alting. Den er kort fortalt baseret på regeringsfilosofier udviklet af Platon og Aristoteles i det antikke grækenland. Denne filosofi anderkender ikke enkelte årsager til en bestemt begivenhed. Det altafgørende er målet eller hensigten med en handling. Man sætter sig et mål, hvorefter man undersøger, om man har nået målet. Man er ikke interesseret i de enkelte årsager. En sådan filosofi passer fint til lovgivere, som vedtager en "bindende" målsætning, hvorefter man overlader det til embedsværket at finde midler til opnåelsen af målsætningen. Jeg er uddannet som astronom. Vi lærer, at Aristoteles' formålsbestemte filosofi for naturen under Månens kugleskal var blevet tilbagevist af Tycho og Kepler i begyndelsen af 1600-tallet. Naturvidenskab er baseret på forestillingen om årsag og virkning. Forestillingen om et formål med en solformørkelse har ingen mening. Det tog mig derfor lang tid at fatte, at det politiske system i Danmark er vendt tilbage til gode gamle Aristoteles. Dette er ikke alt. Den gode Pangaro hævder, at fysik og astronomi også falder ind under Aristoteles' formålsbestemte filosofi. Når vi astronomer tror, at der findes årsag og virkning, er det gammel overtro. En begivenhed A kan lige så godt være årsag til en begivenhed B som B kan være årsag til A. Det tekniske udtryk er, at kausalitet er cyklisk. Dette svarer til, at vi er fanget i en evig gentagelse. Det er selvfølgelig noget frygteligt vrøvl.

17
15. november 2019 kl. 15:55
  • i vores overadministrerede samfund, at der ikke sker sign-off fra patienter på den regning som sendes (er sendt) videre ?

Det behøver så kun være en passende stikprøve - der er metoder til at afgøre hvordan en stikprøve gøres signifikant.

Det er indlysende, at svindel ville være af groveste type i forhold til strafferammen.

Når patienterne IKKE er involveret er det UMULIGT at lave en kontrol - det er da logik for DJØFer.

15
15. november 2019 kl. 13:24

Og så er det man kommer til at tænke på The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, som beskriver Sirius Cybernetics Corporation:

The only profitable division of the company is its Complaints division, which takes up all of the major landmasses on the first three planets in the Sirius Tau system. The theme song for the Complaints division is Share and Enjoy, and has since become the theme apparent for the company as a whole. The main office building and headquarters for the company was originally built to represent this motto, but due to bad architecture it sank halfway into the ground, killing many talented young complaints executives. The downside to this is that the upper halves of the motto's words now read, in the local language, "Go Stick Your Head in a Pig."

13
15. november 2019 kl. 13:12

Her er et link til det offentliges tilgang til al IT: [https://www.pangaro.com/definition-cybernetics.html] Filosofien bag "Cybernetics" blev grundlagt af Platon og Aristoteles i det antikke grækenland. Filosofien er baseret på målsætninger i modsætning til naturvidenskaben, som er baseret på årsag og virkning. "Cybernetics" benægter altså eksistensen af årsag og virkning. Man hævder, at "cybernetics" er en meget mere generel og omfattende, idet den omfatter hele naturen, herunder naturvidenskaben, men altså uden årsag og virkning. IT-virksomhederne får den utaknemmelige opgave at konstruere et system, som opnår de politiske målsætninger. Dette er jo muligt, da "cybernetiks" omfatter alt, herunder IT. Enhver med lidt indsigt i den fysiske verden kan jo forestille sig, hvordan den sag ender.

12
15. november 2019 kl. 11:00

stadig kan snyde med udbetalingerne. Forbrugerne kan jo ikke få lov at kontrollere det - mærkeligt formynderskab = enevælde

11
15. november 2019 kl. 09:59

Det gjorde jeg vel heller ikke ?

Nej, den starter Version2 med deres overskrift. Men mange andre (inkl. dig) bider på med det samme, sviner sjællænderne og roser jyderne, grundet Region H.'s problemer med Sundhedsplatformen, uden at have noget kendskab til sagen.

9
15. november 2019 kl. 09:04

Kommer til at tænke på om Jyderne ikke også har tilsvarende system til samme formål som Notus/Praksys der virker ?

Jyderne bruger også Notus og har i høj grad været indblandet i udviklingen (eller mangel på samme) af Praksys.

At få det til at fremstå som Region H.'s værk alene, er ikke i overenstemmelse med virkeligheden. Den koordinerende rolle, har i en lang periode ligget i Region Midt. Det er desuden også DXC's "jyske" afdeling (Scandihealth) der har udviklet Notus og været indblandet i Praksys.

8
14. november 2019 kl. 21:08

Og lad os så få havarikommisionen på banen, uanset om regionen kan lide det eller ej!

7
14. november 2019 kl. 20:47

Det værste jeg oplevede, var dengang jeg fik kontrolafgift for at sidde på 1.klasse fra København H til Odense Jeg havde startet rejsen i Espergærde, hvor jeg havde checket ind på 1. men fordi man skal checke ind igen på Hovedbanen blev turen ændret til standard. Jeg skulle have løbet op til stationens indgang og tvangsændret min mellem-indcheckning til 1. igen (det samme hvis jeg havde medbragt cykel) Alt sammen fordi skift mellem Kystbanen og intercitytog anses for at være skift af transportform,- altså 2 forskellige kasser - Mein gott

6
14. november 2019 kl. 20:13

er det netop ikke derfor at vi har checkin - checkud løsningen? Så systemet kan afregne efter milimeterpræcision..
F.eks. hvis man formaster sig til at skifte fra regionaltog til S-tog på sin tur fra Roskilde til København - så skal man checke ind en ekstra gang, ellers risikere man at få en kontrolafgift

For ikke at tale om det nye "kvalitetstillæg" på Metroringen.

Eller det helt groteske, hvis man tager fra Hellerup til Østerport med S-toget, så koster det ikke noget at tage en cykel med, men hvis man tager regionaltoget, så skal der betales for cyklen - så hvad gør den stakkels bruger så når der er faldet en køreledning ned på Nordhavn, skal han oven i forsinkelsen også betale mere?

5
14. november 2019 kl. 18:51

Man har mere eller mindre afskaffet den benhårde regional-opdeling i den offentlige rute-busbranche.

er det netop ikke derfor at vi har checkin - checkud løsningen? Så systemet kan afregne efter milimeterpræcision.. F.eks. hvis man formaster sig til at skifte fra regionaltog til S-tog på sin tur fra Roskilde til København - så skal man checke ind en ekstra gang, ellers risikere man at få en kontrolafgift

At det er/var en temmelig dårlig løsning for den rejsende er ligegyldigt. Det er ikke for deres skyld man laver den slags projekter...

Enig - det en usandynlig dårlig løsning, som netop afspejler en kassetænkning, der nærmest er pinlig at tænke på.

4
14. november 2019 kl. 18:15

Rejsekortet er blandt de største politiske succeser i Danmarks historie. Man har formået at ensarte priserne en del og vigtigere: Man har mere eller mindre afskaffet den benhårde regional-opdeling i den offentlige rute-busbranche.

At det er/var en temmelig dårlig løsning for den rejsende er ligegyldigt. Det er ikke for deres skyld man laver den slags projekter...

Praksys blev delvist overhalet indenom af folketinget der vedtog at sundhedsdata fra praktiserende læger skulle gøres tilgængelige for alle sundhedsmedarbejdere i Danmark. Vi må se om det hjælper på samarbejdet at man på den måde fjerner en del af det daværende eksistensgrundlag...

3
14. november 2019 kl. 16:51

Det samme med Rejsekortet. På Fyn var der implementeret noget lignende, men i stedet skulle et nyt nationalt system laves fra bunden af og som støtdte på de samme samt flere problemer som det andet gjorde. Det virker som om at der bare nogle der vil se om den dybe tallerken kan blive smartere hvis den genopfindes.

2
14. november 2019 kl. 16:37

...ser de ansvarlige op fra de gode frokoster med lobbyisterne, og ser skriften på væggen: At digitaliseringen er løbet løbsk, og koster velfærd?

Hvor er regnestykket over, hvad kuldsejlede it-projekter har kostet samfundet, sammenholdt med alle de gyldne løfter fra lobbyist-og politikermunde om, hvor utroligt meget styr og effektivitet, vi ville få for pengene?

Forfra, om igen - ingen garanti overhovedet for, at det bliver bedre denne gang...

1
14. november 2019 kl. 15:57

Så mangler vi bare at Sundheds platformen bliver aflivet og erstattet af Jydernes/Systematics EPJ-systemer. Kommer til at tænke på om Jyderne ikke også har tilsvarende system til samme formål som Notus/Praksys der virker ? Hvis det er tilfældet ligger løsningen jo lige til højre foden so to speak.

Men i praksis er der nok en masse problemer for det er jo ikke sikkert at et system der virker i Jylland sådan lige kan overføres til Sjæland for som bekendt er Jylland jo Jylland og Sjælland jo Sjælland, det kan ingen vel bestride, så et udbud kører self. helt anderledes i jylland end på sjælland, så.... så det eneste de helt ubestrideligt har til fælles er at de ligger på samme planet Host host.