Efter fejl: Digitaliseringsstyrelsen dropper ekstern pilot-test af ny NemID

28. maj 2014 kl. 15:4410
Efter fejl: Digitaliseringsstyrelsen dropper ekstern pilot-test af ny NemID
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Det bliver alligevel ikke muligt for eksterne brugere at afprøve den kommende NemID JavaScript via Borger.dk, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tirsdag meldte Digitaliseringsstyrelsen ud, at det alligevel ikke bliver muligt for brugere at prøvekøre den nye NemID JavaScript, fordi de var fundet fejl, der skulle rettes. Og nu meddeler styrelsen, at der slet ikke bliver nogen ekstern test af den kommende NemID, før den bliver endeligt lanceret.

Kontorchef i styrelsen Cecile Christensen fortæller, at pilottesten bliver gennemført med interne brugere, men hun forventer stadig endelig lancering 1. juli, som er datoen for, hvornår NemID i JavaScript-udgaven vil kunne implementeres bredt.

»Planen er, at det går i fuld produktion 1. juli. Vi havde planlagt nogle pilottest, hvor de, der går ind via nem-login (eksempelvis via Borger.dk, red.), vil bruge den nye NemID med JavaScript.«

Men det vil ikke rykke på lanceringen inden 1. juli?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det forventer vi ikke, men jeg kan jo ikke udstede nogen garantier i forhold til, om der kan opstå problemer. Men vores umiddelbare vurdering er, at det holder med 1. juli.«

Burde I ikke have kunnet opdage, at noget var galt før dagen inden, I har sagt, I vil gå i luften med en pilottest?

»Det mener jeg ikke, man kan sige. Når vi tester de her ting, så vil nogle af de mest kritiske test, som er altafgørende for lanceringen, ligge til sidst. Og det vil i alle tilfælde kunne betyde, at man kan blive forsinket. Tidsplanen afspejler også en meget stor efterspørgsel efter en mobil løsning, som gør, at vi gerne vil gå i luften med løsningerne, så snart de virker.«

Hvordan kan det være, det først går op for jer så sent, at pilottesten alligevel ikke kan lanceres til tiden?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Problemet er, når vi laver de her sidste end-to-end-test, så vil der være nogle ting, det først er muligt at teste til sidst. Sådan vil det generelt være, når man udvikler disse systemer. Der opdager man nogle fejl et sted. Når man så retter dem, er det ikke nok. Det er en kompleks ting at rette i denne fødekæde, fordi det skal rettes og testes hele vejen rundt,« siger Cecile Christensen og fortsætter:

»Det er en kendt ting, at der kan være nogle ting, når man gennemfører de endelige test. Og vi vil ikke gå på kompromis med hverken kvalitet eller sikkerhed, hvilket vi risikerer, hvis ikke vi laver alle test.«

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
29. maj 2014 kl. 15:55

Måske man bare skulle ændre DJØF/Tekniker ratio (den står 10/0 nu) til 2/10. Eller måske 2/15 (omkostnings-neutral)

Kontorchef i styrelsen Cecile Christensen fortæller....

Det ville måske være endnu værre hvis Cecile Christensen fortalte dette igennem en presse talskvinde, men ellers er det svært at finde noget andet der kunne være værre end det er i denne sag.

Ville det ikke være bedre at Digitaliseringsstyrelsen (DS) lod deres projektleder udtale sig direkte i denne sag. Eller der er måske slet ikke nogen i DS der er projektleder (eller kompetent).

Her er et uddrag nogen hints til den ansvarlige: Bazar, Katedral, Åbenhed, Codereview, Big Bang, "alle de der betydningsfulde ting vil nok fejle stort så vi springer bare beta-testen over" (Den eneste måde man kan være sikker på at alt passere testen er ved ikke at lave test).

Har kontorchefen læst mon denne Bonnerup ? (en af de store ting er at have kompetencer "in house", men ved ikke at følge rådet kan kontorchefen gøre sig selv ansvarsfri) Fra rapporten:

en professionel sagsbehandling – ofte i samspil med kompetente borgere

Nå men det gode er: at vi nærmer os en situation, hvor selv den dummeste politiker ikke kan overhøre råbet "Haverikonmision" og udtalelser som "Havarikommission spild af tid og penge" bare er for latterlige.

10
29. maj 2014 kl. 10:56

Historien er jo lang, så den er svær at huske. Hvem kan lige forklare hvad det er Nets vil slippe løs ?

  • er det en helt ny NemId løsning for alle ?
  • er det en udvidelse af den eksisterende løsning til et nyt brugersegment ?

Det første er jo en super-mega-Big-Bang idriftsætning - jeg hæver Euro og leger turist Det sidste er kun en Big-Bang idriftsætning - efter devisen: "hvis det virker, så er det produktion, ellers var det beta-test".

8
28. maj 2014 kl. 18:53

Når vi tester de her ting, så vil nogle af de mest kritiske test, som er altafgørende for lanceringen, ligge til sidst.

Så har man da planlagt på en særdeles dum måde. Man tester altid det mest kritiske først, og så retter småtingene til til sidst. Hvordan kan man overhovedet se sig blind på en lanceringsdato hvis man ikke har testet de mest kritiske ting endnu.

9
28. maj 2014 kl. 20:49

Når vi tester de her ting, så vil nogle af de mest kritiske test, som er altafgørende for lanceringen, ligge til sidst.</p>
<p>Så har man da planlagt på en særdeles dum måde. Man tester altid det mest kritiske først,..

Show stopper[1] ligger først og øverst i bunken - punktum.

Antagelig snakker Cecile Christensen 'fra bladet'. Kender ikke eller vil ikke kende detaljer. Det hele lyder som om "..storken skal flyve baglæns hele vejen fra de varme lande, fordi...".

Sådan arbejder ingen. Og hvis de virkelig flyver baglæns som Cecile udtrykker det, har de valgt en helt forkert og syg struktur, og kontorchefen (med fagligt udd. og indsigt) bør pronto kaldt dem til orden.

[1] http://www.businessdictionary.com/definition/show-stopper.html

7
28. maj 2014 kl. 16:58

"Det er en kompleks ting at rette i denne fødekæde, fordi det skal rettes og testes hele vejen rundt"

Og det kunne ikke være anledning til lidt selvransagelse, så man måske (siger kun måske) begynder at overveje hvordan man ikke skal skrue ting sammen?

5
28. maj 2014 kl. 16:53

Oversættelse : Vi er har ikke noget der er klar og som virker.

Heler ikke noget som kommer bare i nærheden, men nu skubber vi aben til 1 Juli.

4
28. maj 2014 kl. 16:28

at rumfærgen Challenger alligevel bliver affyret som planlagt.

3
28. maj 2014 kl. 16:17

Jeg undre mig lidt over hvorfor det er de kritiske dele der bliver testet sidst. er det normal kutyme? personligt vil jeg da altid teste de kritiske dele først og løbende da de ikke kritiske dele i nogle tilfælde godt ville kunne komme med i en release Fortsat der kommer opdatering senere, eller måske kunne de skæres fra til release for at blive tilføjet senere

2
28. maj 2014 kl. 16:07

Hvad er odsne for at nemID webapp versionen kommer til at virke 1. Juli. Og hvis det faktisk lancere at der ikke vil værre tonsvis af fejl de aldrig testede for.

En 11 times aflysning af beta efterfulgt af en annoncering om at alt er fint plejer at værre en god indikation på en ledelse i benægtelse.

Uden en offentligt beta er der tonsvis af kombinationer der aldrig bliver testet.

Er der nogle der ved hvad deres kontrakt med staten er, ie hvad er kritetiet for betaling/bod. En offentlig pilot test kan f.eks. gøre det svært at rigge en test og nemmere for staten at afvise "levering".

1
28. maj 2014 kl. 16:01

Og vi vil ikke gå på kompromis med hverken kvalitet eller sikkerhed, hvilket vi risikerer, hvis ikke vi laver alle test.

Synes det står lidt i modsætning til det faktum at de nu dropper pilottesten?

Burde man ikke fastholde en pilottest og så blot acceptere at lancering bliver skudt eksempelvis 14 dage.

For mig fremstår det som om at de, modsat det de siger, presser løsningen igennem.