'Friture-køling': Intel siger god for at dyppe serverne i olie

I stedet for at køle med luft eller vand fra slanger har Intel afprøvet muligheden for blot at nedsænke serverne i et oliebad.
Illustration: Green Revolution

Det er ofte kølingen, der sætter grænsen for, hvor tæt man kan pakke mange kraftige processorer ind på så lidt plads som muligt i et datacenter, og det har øget interessen for at køle på nye måder.

Flere producenter tilbyder vandkøling af rackskabe og servere, men vandkøling kan også have uheldige bivirkninger. Et andet alternativ er olie, og den løsning siger blandt andre chipproducenten Intel nu god for, skriver Data Center Knowledge.

Intel har som forsøg kørt ét år med servere nedsænket i et oliebad i særlige racks fra firmaet Green Revolution.

Illustration: Green Revolution

Teknikken er velkendt, men har ikke været brugt til serverkøling i datacentre i nyere tid, hvor man i stedet har benyttet sig af luftkøling, hvor luften køles af aircondition-enheder eller varmevekslere.

Mineralsk olie har den fordel, at det er mange gange mere varmeledende end luft, men ikke elektrisk ledende. Der er også flere eksempler på hjemmebyggede pc'er, som er nedsænket i mineralsk olie i et akvarium.

Selvom man kan tage en server og nedsænke den i olie, så er køleblokkene på chippene ikke beregnet til olie.

»Køleblokken i serverne er optimeret til luft. Det vil ikke være lige så effektivt, som hvis den var optimeret til olie. Det kunne betyde, at man ville kunne køre med en højere clockfrekvens i en olieinstallation,« siger chefingeniør Mike Patterson fra Intel til Data Center Knowledge.

Illustration: Green Revolution

Olie giver dog også visse udfordringer, fordi man skal kunne håndtere olien, når man eksempelvis skal servicere en server.

Olien bliver naturligvis også varm, når serveren afgiver varme til den, og den varme kan fjernes ved at pumpe olien gennem en varmeveksler, så varmen fra olien afgives til vandet.

Mens blandt andre Green Revolution benytter mineralolie til køling, har andre taget metoden et skridt videre. Det gælder eksempelvis britiske Iceotope, som placerer hver server i et lukket kabinet, som derefter fyldes med Novec.

Illustration: Iceotope

Novec er en væske udviklet af 3M, som er særdeles varmeledende, ikke elektrisk ledende, ugiftig og fordamper på få øjeblikke. Novec er oprindeligt udviklet til brandslukning, hvor man udnytter dens køleegenskaber ved faseskift til at slukke brande i elektrisk udstyr.

I Iceotopes system skifter Novec imidlertid ikke fase, men bruges blot til at overføre varmen fra serveren, til det særlige kabinet, som har en indbygget varmeveksler til kølevand.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jesper Stein Sandal

Nu er der vist noget med, at konventionelle diske ikke har godt af at ligge i olie, fordi de har brug for at 'ånde'. Læsehovedet hænger jo på en pude af luft, så i hobby-opstillinger har folk i hvert fald haft diskene ude af olien. Men jeg er faktisk ikke sikker på, om nye diske ikke er lufttætte, så der ikke kan komme olie ind.

Under alle omstændigheder - ja, jeg forudsiger også et værre svineri ved vedligeholdelse. Der står vist også noget i Data Center Knowledges artikel om, at de har skiftetøj til serviceteknikerne. :)

 • 4
 • 0
#5 Jørgen Dürke Hansen

Når de benytter servere der udvikler så meget varme, så benytter de sikkert også ssd diske, Disse har så til gengæld et begrænset antal skrivninger i hver celle, hvilket gør at de skal skiftes oftere. :-( Og den olie de benytter er sandsynligvis alergi/astma fremkaldende så der skal benyttes rumdragter ved vedligeholdelse. Så er det her ret smart?

 • 0
 • 2
#8 Daniel Gertsen

Fordi den sandsynligvis har en vis sammenligning med det man kalder transformator olie. Hvilket er en olie man benytter til at køle transformatorer med, og den olie indeholder forskellige andre tilsætningsstoffer, der bla. gør den kræft fremkaldende. Derfor.

Aha ok, tak for at du bekræftede at det var rene spekulationer, uden hold i fakta. Jeg siger ikke at du nødvendigvis tager fejl, men det er svært at lægge dine udtalelser som grund for noget, når det bare er gætværk.

 • 2
 • 0
#9 Deleted User

Artiklen skriver at olie ikke er elektrisk ledende. Ved computere betyder kapacitive effekter mest, og ikke den ohmske modstand. Olie øger kapaciteten mange gange, hvilket stort set svarer til en elektrisk kortslutning, for de frekvenser der bruges i moderne computere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere