Efter droppet udbud: SKI-direktør ved ikke hvornår afløser er klar
SKI burde have trukket i nødbremsen på udbuddet af rammeaftalen 02.18 langt tidligere. For nu ender udbuddet nu med at gå om, efter at adskillige danske it-leverandører har brugt tid og penge på at blive prækvalificeret på aftalen.
Sådan lyder erkendelsen fra administrerende direktør Signe Lynggaard Madsen fra SKI, Statens og Kommunernes Indkøbsservice, der tidligere på dagen mandag måtte droppe udbuddet af rammeaftale 02.18 It-løsninger og vedligehold.
»Jeg beklager, at vi ikke er kommet frem til det her tidligere. Det ville være rart at have stået med den her konklusion noget før. Allerhelst inden vi lavede bekendtgørelsen (til udbuddet, red.),« siger direktøren til Version2.
Som tidligere beskrevet på Version2 har SKI besluttet at lade prækvalifikationen på 02.18 gå om, fordi antallet af kvalificerede ansøgere var over dobbelt så højt som de cirka 250 tilladte.
Ifølge direktøren har SKI ganske enkelt ikke kunnet forudse, at flere end 500 ansøgere ville vise interesse for rammeaftalen, der efter planen skal give det offentlige mulighed for at indkøbe it-løsninger og vedligehold på alt fra business intelligence-systemer til ESDH-løsninger.
Det var derfor en stigende kritik fra de interesserede it-leverandører, der nu har fået SKI til at kaste håndklædet i ringen.
»Vi har ikke fået taget fuldt ud højde for markedssituationen. Der har været en væsentlig større søgning om at blive leverandør til den offentlige sektor, end vi havde forventet. Så først og fremmest har kritikken gået på, at konkurrencefeltet har været så begrænset. Det vil vi gerne undgå igen, så vi kan sikre en bedre konkurrencesituation,« siger Signe Lynggaard Madsen til Version2.
Udbuddet af 02.18 skal nu gå om, men direktøren kan endnu ikke sige, hvornår den nye bekendtgørelse ligger klar.
Ifølge kritikken har det primære problem med den nuværende aftale været det indsnævrede felt af leverandører, der kunne konkurrere mod hinanden.
Men for nogen leverandører har det også givet problemer at skrive referencer ind i ansøgningen, fortæller SKI-direktøren.
I har krævet, at leverandørerne skal oplyse op til tre referencer på godt en halv A4-side. Det virker umiddelbart overkommeligt. Kan du komme ind på, hvilke problemer leverandørerne har haft?
»Nej, for så bliver jeg for virksomhedsspecifik,« siger Signe Lynggaard Madsen.
Kan man forestille sig en ny bekendtgørelse, hvor der ikke lægges så stor vægt på referencerne hos de enkelte leverandører?
»Referencer er rigtig afgørende for os, fordi vi dermed tager kvalitetsdimensionen med. Vi kunne selvfølgelig vælge at basere det udelukkende på leverandørernes omsætning og størrelse, men det er vigtigt, at vi får kvalitetsaspektet med i prækvalifikationen,« siger Signe Lynggaard Madsen til Version2.
Kan man forestille sig, at I bare havde fortsat udbudsprocessen med de lidt mere end 500 ansøgere i stedet for nu at lade det hele gå om?
»Det kan vi ikke, for der låser udbudsbekendtgørelsen os. Vi har angivet et bestemt antal leverandører per delaftale, og det kan vi ikke bare lave om på. Sådan er udbudsreglerne,« siger Signe Lynggaard Madsen til Version2.
Hvornår forventer du, at den nye bekendtgørelse er klar til leverandørerne?
»Det kan jeg ikke med troværdighed sige nu. Men vi arbejder på, at det bliver hurtigst muligt.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.