Efter drab på iransk general: Amerikanske myndigheder advarer om cyberangreb på kritisk infrastruktur

6. januar 2020 kl. 12:224
Efter drab på iransk general: Amerikanske myndigheder advarer om cyberangreb på kritisk infrastruktur
Illustration: Twitter.
Det amerikanske militær dræbte i sidste uge den iranske majorgeneral Qassim Suleimani, og siden har både den iranske ledelse og Hizbollah udtrykt intentioner om at hævne det. Nu har USA udsendt en advarsel om, at kritisk infrastruktur i USA er i fare for at blive ramt af cyberangreb.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den amerikanske regering har via NTAS (National Terrorism Advisory System) udsendt en advarsel om mulige terrorhandlinger og cyberangreb.

Det skriver Zdnet.

Advarslen kommer i kølvandet på, at det amerikanske militær fredag dræbte generalmajor Qassim Suleimani i et droneangreb.

Ifølge Department of Homeland Security, der har udsendt meddelelsen via NTAS, vil angrebene kunne ramme »kritiske infrastrukturer«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår desuden også, at »Iran opretholder et robust cyberprogram og kan udføre cyberangreb mod USA«, og at landet er i stand til at gennemføre angreb »med midlertidigt forstyrrende virkning«.

Chad F. Wolf, minister for Homeland Security, udtaler, at der »ikke er nogen specifik, troværdig trussel mod hjemlandet«, men samtidig står der i NTAS-advarslen, at »et angreb i hjemlandet kan komme med lidt eller ingen advarsel«.

Iranske hackere har gentagne gange angrebet amerikanske mål i det forløbne år, men det primære fokus for disse angreb har været cyber-spionage (Silent Librarian operation) eller økonomisk motiveret cybercrime (SamSam ransomware-gruppe).

Irans cyberkrigsoprustning

Iran har øget sin cyberkrigskapacitet, lige siden en fælles amerikansk-israelsk efterretningsoperation udsendte en malware, Stuxnet, i Natanz uraniumsberigelsesfacilitet i 2007, som ødelagde centrifuger og satte landets atomprogram alvorligt tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Iran har siden lagt mange ressourcer i at fremme sin egen hacking, selvom det indtil videre mere har resulteret i spionage og masseforstyrrelse end alvorlige Stuxnet-lignende aktioner.

Iranerne har flere gange brugt en såkaldt wiper malware mod nabolandene i Mellemøsten, som er designet til at ødelægge så mange computere som muligt inden for et målnetværk.

Den slags angreb kunne også blive aktuel i USA, skriver Wired.

Efter generalmajor Suleimanis død erklærede iransk ledelse og flere tilknyttede ekstremistorganisationer offentligt, at de havde til hensigt at gengælde drabet.

Department of Homeland Security sagde, at »Iran og dets partnere, såsom Hizbollah, har udvist intentioner om og evner til at gennemføre operationer i USA«.

I mellemtiden har det amerikanske udenrigsministerium opfordret amerikanske borgere til »at forlade Irak med det samme«, da deres liv kan være i fare, og de kan blive fanget midt i terrorhandlinger og kidnapninger. Der er desuden blevet udstedt advarsler for en række andre mellemøstlige lande.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
7. januar 2020 kl. 20:49

Du har jo i princippet ret. Men hvis nu Iranerne starter en krig, F.eks. med et simpelt RPG angreb, på en USA ambasade, et sted i mellemøsten, så er der ingen i kongressen, specielt ikke i et valgår, der tør stemme imod, at USA skal hævne deres døde, i en ny og tosset krig. Det er en taber sag i USA. Og så har han opnået alle fordelene, uden ansvaret :)

Men håber du får ret...

3
7. januar 2020 kl. 13:39

Det er vel også tænkeligt at Trump har set en fordel i at skabe en krig nu.

Jeg tror ikke at Trump tænker på “at skabe en krig” fordi et af hans større valgløfter jo var “No New Wars”, men du har ret i at en rask krig fjerner politisk fokus fra andre områder som f.eks. en rigsretsag.

Som den amerikanske forfatning er strikket sammen, så kan præsidenten godt starte en krig, men manden er nødt til at gå hjem til konen (kongressen) og bede om at få penge til krigen. Det kalder amerikanerne “the power of the purse”.

Og i kongressen er der mange som i et valgår vil minde præsidenten om hans brudte valgløfte når han spørger efter penge til den krig som han lovede ikke ville komme. Derfor tror jeg ikke på en egentlig krig.

Det jeg bare ikke forstår, det er, at Trump ikke bare skød en 40-50 krydsermissiler og smartbombs efter udvalgte mål som luftforsvar, missilbatterier, radar, skibe og lignende mål som Iran kunne bruge til forstyrre sejladsen i Hormuzstrædet.

2
7. januar 2020 kl. 11:24

Det er vel også tænkeligt at Trump har set en fordel i at skabe en krig nu.

  • Det tager tid at få en rigtig krig igang.
  • Det vil få det til at fremstå upatriotisk at føre et risretssag
  • Næsten alle USAske presidenter bliver genvalg i krigstid
  • Det er en god chance til at teste våben og cybervåben
  • Soleimani kunne være blevet en fremtrædende politisk leder
  • Han vil kunne vise at europæerne ikke er med USA, når de ikke vil være med i krigen mod Iran (Undtaget Danmark, England selvfølgeligt) og derfor ikke skal beskyttes af USA
  • Oliepriserne vil komme der op, hvor fracking og kul, igen vil kunne betale sig. Det vil skabe nogle af de jobs han har lovet.

Listen over strategisk og personlige fordele for Trump, er lang. Nok vil mange amerikanere dø, det vil koste b's$ men det er svært at se, at det kan skade ham personligt. Måske er det, for ham, blot en måde, at drive forretning på?

1
7. januar 2020 kl. 10:12

Nu er Trump jo ikke ligefrem en strateg som tænker langsigtet - det er Iran som land derimod.

Jeg er sikker på at Iran her og nu - nok skal udfører en eller anden form for gengæld over drabet på generalen og der er hacking oplagt en mulighed.

Men det virkelige gengældelsesangreb kommer først senere på året når det er politisk rigtigt ubehageligt for Trump.

Den gang jordnøddefarmeren Carter var præsident blev den amerikanske ambassade i Teheran stormet af præstestyret og ambassadens ansatte taget som gidsler i gennem flere år. Gidseltagningen fik indflydelse på præsidentvalget fordi Carter kom til at fremstå som svag og som bekendt blev Reagan jo valgt til præsident.

15 minutter efter Reagan var taget i ed som præsident - blev gidslerne frigivet.

Så jo præstestyret ved godt hvordan man blander sig i amerikansk indenrigspolitik og i et præsidentvalg. Iran ved godt at de ikke kan vinde over USA hverken i hacking eller militært - så det forsøger man ikke.

Den gengældelse der kommer nu, er ren teatertorden til ære for masserne. Den virkelige gengældelse kommer op til det amerikanske præsidentvalg og/eller rigsretssagen hvor det er personen Trump som politisk angribes og ikke landet USA.

Men indtil da vil det være klogt at sikrer IT-systemerne.