Danske Bank efter massefyring: Din nye bankrådgiver er et it-system

I fremtiden er det computere, som skal behandle dine låneansøgninger hos Danske Bank. Det står klart efter, at banken fyrer 3.000 medarbejdere frem mod 2015.

Det bliver med stor sandsynlighed en computer, der fremover skal behandle din ansøgning om lån i Danmarks største bank, Danske Bank. Det står klart efter, at banken skal fyre 3.000 medarbejdere frem mod 2015. Det skriver Børsen.dk.

Arbejdet fra de nedlagte stillinger bliver dermed overtaget af computere, der kan vurdere en låneansøgning langt hurtigere - og til en brøkdel af prisen. Danske Bank har allerede testet konceptet med computerbevilling af billån til private, men målet er, ifølge banken selv, at 90 procent af alle bevillinger i 2015 skal gennemføres af avancerede computermodeller.

»Vi opnår ikke alene, at kunderne oplever stor tilfredsstillelse. Vi sparer også ganske mange omkostninger på den måde. Det betyder, at der kommer en resultatforbedring og for langt de fleste medarbejdere også en fordel," sagde Eivind Kolding, ordførende direktør for Danske Bank, på et pressemøde i går.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Pedersen

Det der indlæg kører på mentaliteten af at "man skal bevare det gamle fordi ellers mister folk deres job".

Hvis alle mennesker havde samme opfattelse havde vi aldrig fået industrialiseringen, og vi havde hverken haft computere eller robotter idag.

Det er kun fair at en virksomhed optimerer og sparer hvor de kan. Så må folk jo komme op med nogle nye ting at arbejde med.

 • 0
 • 0
Janus Holmgaard

Det betyder, at der kommer en resultatforbedring og for langt de fleste medarbejdere også en fordel," sagde Eivind Kolding, ordførende direktør for Danske Bank, på et pressemøde i går.

Tvivler på at de fyrede føler den samme dig kære Eivind Kolding... men du har jo naturligvis også stadigvæk et arbejde...

Mon ikke sandheden skal findes her:

...og til en brøkdel af prisen.

Vi sparer også ganske mange omkostninger på den måde.

 • 0
 • 0
Mikael Ibsen

i rendestenen, hvis de mister deres job, opstår der for hver eneste fyring endnu en forpligtelse for resten af samfundet - med tilhørende udgifter. Gæt selv, hvem der skal betale for det, hvordan - og hvad der så skal skæres væk andre steder.

Lige præcis derfor er det en samfundsmæssig rigtig dårlig idé - hele vejen igennem - fx. at skifte højt specialicerede medarbejdere ud med computere, lige undtagen for dem, som slap af med en ubekvem omkostning - eller rettere sagt - skubbede den over til deres naboer.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

i rendestenen, hvis de mister deres job, opstår der for hver eneste fyring endnu en forpligtelse for resten af samfundet - med tilhørende udgifter. Gæt selv, hvem der...

Tjaaaa.. Mikael, når du skriver her, så har du en PC eller er en trænet bruger af smartdims'en. Befolkningen er siden først i 1990'erne systematisk trænet op til at taste-klikke sig rundt i en virtuel verden.

Senest ~2015 er hovedparten af den offentlige livline også via din egen taste-klikke maskine, så du har i nogle få år endnu et valg:

Enten fortsætter du resten af dit liv med kontakter via en virtuel verden, eller Smider PC + dimser ud; glemmer alt du har lært, samt kræver personlig betjening.

Det her er kun første bølge, senest om 8-10 år er næste bølge på vej :)

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Det er kun fair at en virksomhed optimerer og sparer hvor de kan. Så må folk jo komme op med nogle nye ting at arbejde med.

Det offentlige, som befolkningen egenhændig har stemt på, er jo 'førende' via deres digitalisering af sektoren. Så enhver virksomhed kan jo henvise dertil og udnytte situationen til egen fordel. Så når et de facto monopol i den private sektor spejler digitaliseringen hos det offentlige, så vil de øvrige også hurtigt følge efter.

Både det offentlige samt de private erhverv har den samme interesse, og de bruger samme metoder.. mere maskinen mellem dig og os. Eivind Kolding har ikke tænkt en ny tanke, han kopier blot den offentlige digitalisering - forskellen er marginal.

Billigere og bedre for bruger - nej, men hurtigere og mere effektivt for os.

 • 0
 • 0
Mikael Ibsen

Digital kommunikation er et fantastisk fremskridt, som stort set gavner overalt. Robotiseret produktion og digital beslutningstagning uden menneskelig medvirken er også et stort fremskridt i optimeringen af proces og profit, men har den beklagelige sideeffekt, at der herved forsvinder arbejdspladser som en logisk del af udviklingen.

I første omgang synes dette problem ikke så voldsomt - folk finder jo nok på noget andet, og det gør de da også i det store og hele endnu. Men fortsætter udviklingen uhæmmet, vil der opstå en stadig stigende befolkningsgruppe, som ikke kan overføres til andre job - thi de findes jo ikke mere, og hvad gør vi så ?

DET ER DERFOR NØDVENDIGT AT SKELNE MELLEM EN RATIONEL SAMFUNDSUDVIKLING OG EN ØNSKELIG SAMFUNDSUDVIKLING, eftersom den rationelle udvikling meget nemt kan afstedkomme særdeles uønskede tilstande.

Skal befolkningestilvæksten begrænses som i Kina for at arbejdsstyrken matcher jobudbuddet ? Vil man acceptere udviklingen af en voksende inaktiv og frustreret befolkningsgruppe, med en tilbageholdt, men potentiel aggresivitet ? Vil man acceptere muligheden for politiske tilstande som i 1930'erne - Grækenland er godt på vej ? Vil vi aflyse demokratiet, fordi det bliver for farligt ? Husk lige, hvem der vandt et demokratisk rigsdagsvalg i Tyskland i 1933 - på baggrund af en arbejdsløshed på over 30 %... Bliver det nødvendigt at holde den tilbageværende del af befolkningen med arbejde isoleret i aflukkede områder for at beskytte den mod sulthære ? Bliver det nødvendigt at acceptere, at dette at bo indendørs for nogle mennesker ikke mere er en selvfølge ? O.s.v. o.s.v.

For godt uddannede mennesker - jeg er selv ingeniør - er ord som, udvikling, rationalisering og fremskridt, altså teknisk / økonomiske fremskridt, blevet til magiske mantraer, som vi blindt løber efter, men hvor ofte overvejer vi egentlig de mere vidtrækkende og langsigtede konsekvenser af vores pavlovske adfærd ?

Gamle PC'er og langsomme produktionsmaskiner skiller vi os nemt af med, men overflødig menneskelig arbejdskraft er altså ikke lige så nem at udrangere, med mindre vi ændrer mentalitet temmelig radikalt - eller lad os hellere bruge den rigtige betegnelse: Brutalt.

Og er det det, vi egentligt vil - mere eller mindre bevidst ? Jeg tror, det er tid til lidt eftertanke, inden vi buldrer videre ud af rationalitetens selvindlysende skinner.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

Nej, det kan jeg se :-)

Men det er sådan set ikke noget problem, så længe det bare er nogle få banker, der gør det. Så kan man bare finde nogle andre, hvis man ikke synes om det.

Problemet opstår hvis branchen bliver enige om at indføre det hos alle banker.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere