Efter brugerstorm på 'Skatteguiden': 6000 danskere kræver persondata slettet

5. marts 2021 kl. 09:237
Skærmbillede Skatteguiden
Illustration: Skærmbillede.
Flere tusinde danskere vil have slettet følsom persondata fra en ny dansk app, som ifølge en sikkerheds-ekspert advarer får hans »alarmklokker til at ringe«. Virksomheden er endnu ikke gået i gang med at slette oplysningerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

6000 danskere har anmodet virksomheden bag en ny populær app kaldet Skatteguiden om at få slettet deres personoplysninger, men det arbejde er man endnu ikke gået i gang med.

Det skriver TV2.

På blot en uge har 200.000 danskere downloadet tjenesten, som kan forudsige brugernes årsopgørelse og fortælle, om de skal betale restskat eller have penge tilbage. For at benytte appen skal man derfor opgive flere følsomme data som skatteoplysninger, gæld, indkomstoplysninger og modtagelse af sociale ydelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu advarer Henrik Larsen, bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for DKCERT, om, at brugerne skal være mere forsigtige med, hvem de afgiver følsomme persondata til:

»Der er flere ting, som får mine alarmklokker til at ringe. Vi har ingen kontrol over sikkerheden af sådanne apps, og der kan meget vel være en sårbarhed,« siger han til TV2 og uddyber, at det er underligt, at virksomheden endnu ikke er gået i gang med at slette den data, brugerne har anmodet om.

Ifølge Nikolai Geurtze Høgskilde, direktør for Skatteguiden, arbejder man på højtryk for at følge med anmodningerne, men virksomheden har ikke regnet med at få så mange brugere på så kort tid, og derfor har man svært ved at følge med.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
9. marts 2021 kl. 05:14

Hvorfor er det at vi alle er tilfalds for alle disse "gratis" tilbud og kaster al fornuft overbord ?

Hele befolkningen er jo oplært fra barnsben af via de ugentlige, kulørte "tilbudsaviser", samt rekvalmer overalt i fjernsyn, på pc og smartdimser etc.

Yes, min postkasse afviser at modtage tilbuds- & lokalaviser etc. - har gjort det i mange årtier. Og jeg installerer ikke alt det gratis klyt, som antagelig bruges til at fordriver "kedsomheden" med ;) - There ain't no such thing as a free lunch. .. https://en.wikipedia.org/wiki/There_ain%27t_no_such_thing_as_a_free_lunch

Den her artikel er første gang jeg hører om app'en.

Det samme her.

6
8. marts 2021 kl. 07:06

Jeg er glad for jeg generelt har for travlt og er uinteresseret i at følge med i medier og trends på den her måde.

Den her artikel er første gang jeg hører om app'en.

I det software jeg står for, der gør vi ekstremt meget ud af netop ikke at gemme sensitiv information.

Den strategi kunne app'en her også bruge? De kunne hente skatte oplysningerne 'just in time' i stedet for at gemme dem i deres database.

Bare mine tanker.

5
6. marts 2021 kl. 09:47

det er en smart/enkel måde at lave datahøst på. Er der nogen af jer her på siden der vil vise mig jeres økonomi ? nope - gætter jeg på. Men så snart der er noget der er gratis smider man al fornuft overbord og giver et firma lov til det. ( som fb, google, amazon,... osv også gør det med din velsignelse)

Hvorfor er det at vi alle er tilfalds for alle disse "gratis" tilbud og kaster al fornuft overbord ?

4
6. marts 2021 kl. 08:46

Som det er nu opretter man en profil i app’en og giver dem lov til at hente data hos skat så de kan regne på resultatet på årsopgørelsen. Når man ikke vil bruge app’en mere, eller når man som mig efter 4 dage får at vide at de ikke kan regne ens resultat ud, kan man i app’en vælge at slette ens profil hvorefter den skriver at de nok skal slette ens data - det er vel herefter programmøren ikke gad mere for nu burde ens data jo bare automatisk blive slettet - jeg har jo selv trykket på knappen i app’en og er endda logget ind med nemid?!

1
5. marts 2021 kl. 15:55

Går ud fra at data ligger i en database - det kan da ikke tage lang tid at slette det data?!

Ret mig gerne hvis jeg tager fejl