Efter bøvl i årevis: Nu virker DR-streaming

Det har været et tilbagevendende kritikpunkt fra seerne, men nu har DR givet kvaliteten af streamingtjenesten et stort løft. Siden januar har opgaven nemlig været lagt ud af huset.

Har du forsøgt dig med at se ’Arvingerne’, ’Borgen’ eller andre af DR’s hit-serier via dr.dk, har du tidligere risikeret at skulle kæmpe med fejl, lange loadtider og lav videokvalitet, hvis mange andre samtidigt ville kigge med.

Faktisk var problemer med streaming fra dr.dk både i 2012 og 2013 det emne, som DR modtog flest klager over.

Læs også: Vrede seere klager over dårlig DR-streaming

Men nu kan du roligt prøve igen og glemme tidligere tiders problemer. DR’s plan for at løse problemet - outsourcing af hele distributionsopgaven - er nemlig nu blevet gennemført efter godt et års forarbejde. Og det har givet et mærkbart løft i kvaliteten, fortæller chefen for DR Teknologi, Mikkel Müller.

Læs også: DR vil streame Forbrydelsen fra skyen - dr.dk outsources

»Vi kan se, at der er en betydelig forbedring i kvaliteten hos brugeren, via den statistik, vi får tilbage. Det var også et af de klare formål med outsourcingen,« siger han til Version2.

Leverandøren, Akamai, blev valgt i september, efter at foråret blev brugt på ’grundigt forarbejde’ og et EU-udbud, og i december begyndte DR så at flytte indhold til Akamais servere. Netop i dag, onsdag, blev det sidste indhold flyttet til Akamai.

Tidligere har DR selv haft alt videoindholdet på egne servere, men kæmpede med kapacitetsproblemer, hvor det var svært at følge med danskernes interesse for at se tv via nettet.

»Ud over kvaliteten havde vi tidligere et stort problem med skalerbarheden. Vi havde ikke kapacitet nok, når der var mange brugere på. For eksempel om søndagen, hvor der nu kører 'Arvingerne', har vi en meget stor belastning. I søndags havde vi 30.000 samtidige brugere på et afsnit af 'Arvingerne', og samlet sender vi 30-35 gigabit/sekund,« siger Mikkel Müller.

'Den eneste rigtige vej'

Selvom DR havde direkte forbindelser til alle de store internetudbydere fra serverrummet i DR-Byen, var det ikke en holdbar løsning i længden.

»Med vores interne løsning var det hele jo én node, mens Akamai har global infrastruktur og har servere stående hos rigtig mange internetudbydere. På den måde kan de fordele det ud meget bedre, end vi nogensinde selv ville kunne,« siger Mikkel Müller.

På samme måde slipper DR-teknikerne nu for at skulle slæbe ny hardware hjem i samme tempo, som danskerne slubrer mere streamet tv i sig.

»Vi har tidligere haft ret betydelige investeringer til vores eget setup, som vi undgår fremadrettet. Streaming er i meget voldsom vækst, så det var afgørende, at vi fandt en leverandør, der kan håndtere de peaks, vi har. Det var den eneste rigtige vej,« siger Mikkel Müller.

Apps på vej til telefoner og tablets

At sende opgaven med at servere video for danskerne ud til en leverandør er dog ikke en spareøvelse. DR skal betale pr. gigabyte video, danskerne ser, og det løber hurtigt op i mere, end DR selv brugte tidligere, da brugen af streamingtilbuddet er i kraftig vækst.

»Hovedformålet var at sikre en bedre oplevelse for brugerne, og det bliver ikke billigere end før. Jo større succes, det bliver, jo mere koster det os. Men så håber vi helt klart også, at vi får en reduktion i antallet af klager, selvom nogle af klagerne over streaming ikke handler om teknik, men om udsendelser, vi ikke har rettigheder til at vise på nettet,« siger han.

Næste projekt for streamingfolkene hos DR er at gøre det lettere at se tv via sin telefon eller tablet. Til sommer er det derfor planen at lancere apps til iOS, Android og Windows Phone.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (66)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Jens Lund

Hvorfor bruge penge på Windows Phone? Der er jo kun få der anvender WP. Mon lige DR bliver presset af Microsoft...

Man har tidligere hørt, at Microsoft sponserer apps, så det kunne tænkes at de også gør det her?

Uanset kan jeg nu godt unde, at de 3% der har valgt den platform også får en DR app for mine licenspenge.

 • 21
 • 3
#6 Venligst Slet Min Bruger

Uanset kan jeg nu godt unde, at de 3% der har valgt den platform også får en DR app for mine licenspenge.

DR har vel også en forpligtelse til at nå flest mulige med deres løsninger. Af samme grund er der (mig bekendt) også mulighed for at afspille deres streams på Linux, OSX m.fl.

Men ok - det er selvfølgelig sjovere at spekulere i, at store stygge MS har vredet armen om på DR og tvunget dem til at lave en app.

Pudsigt at det lige var Bruno, der skulle komme med sådan en teori. Det havde jeg lige godt aldrig gættet.... :)

 • 19
 • 5
#8 Deleted User

I og med at det er public service, er DR forpligtet til at udbrede deres produkter på så mange platforme som muligt. Og nu findes der jo også forskellige værktøjer til at udgive på flere platforme(Titanium f.eks.), så det kunne jo tænkes at DR benyttede sig af dem. Det er jo trods alt bare en app der skal afspille video-containere fra en server.

 • 6
 • 2
#11 Christian P. Broe Petersen

At sende opgaven med at servere video for danskerne ud til en leverandør er dog ikke en spareøvelse. DR skal betale pr. gigabyte video, danskerne ser, og det løber hurtigt op i mere, end DR brugte selv tidligere, da brugen af streaming-tilbuddet er i kraftig vækst.

Jeg siger ikke, at det er en dårlig idé at lægge det ud til Akamai, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at der nok er nogen i driftsafdelingen der HAR bedt om penge til at forbedre serverparken, men har fået afslag, fordi det var AAAALT for dyrt. I stedet har man så sendt det i udbud, og er nu endt med en god, men på sigt muligvis endnu dyrere løsning.

Men fair nok - Akamai bør jo i princippet kunne gøre det billigere, da de bedre kan fordele skaleringen ud i forhold til mange kunder. Om det så hjælper DR er jo så ikke til at vide. I hvert fald rart, at DR streaming har fået et løft.

 • 9
 • 0
#17 Peter Frandsen

For 10 år siden, da DR krævede Windows Media Player for at du kunne streame, var det nærmest en krænkelse af menneskerettighederne, at de 0,3% procent af befolkningen, der kørte Linux, ikke kunne tilgå deres indhold...

He he - husker godt hvor bøvlet det var at se DR på Linus... Payback time ;-)

Nå, personligt er jeg ligeglad med Windows Phone (supporter den bare), men jeg krydser fingre for at DR indbygger ChromeCast support i Android og iOS udgaven.

 • 5
 • 0
#19 Rasmus Rask

Hvis der er andre, der kan have glæde af det, så kan det findes her: http://drnu.stefanlyager.dk

Fantastisk Stefan! Streaming kan være fint, men det er virkelig dejligt at have mulighed for at tage det med, f.eks. til bil- eller togturen, eller rejse i udlandet.

Lidt feedback, eller et spørgsmål:

Download foregår desværre i realtid, hvilket jeg gætter på skyldes den måde DR streamer det på. Jeg har derfor kørt flere instanser parallelt, men det resulterer i grove fejl i den resulterende videofil - billede fryser, pixelerer osv.

Hvis der er nogen måde at forbedre det på, ville det være endnu bedre. Men som sagt, tak for det dit program kan nu! :)

 • 4
 • 0
#21 Rasmus Rask

Jeg glæder mig til at der kommer en Samsung DR streaming APP....

Har du set denne: http://flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=25850?

Med det sagt, har jeg afkoblet mit såkaldte "Smart TV" af netværket. Udvalg af apps (og dermed services) er for ringe, mange apps er af middelmådig kvalitet og der er simpelthen for mange begrænsninger. Sagen med LG's spion-TV gjorde det absolut ikke bedre.

Der ligger f.eks. mange (lovlige) koncertoptagelser i HD og fuld længde på YouTube. Dem kan jeg på min PC, men prøver jeg med min Smart TV YouTube-app: "Content is not available on TV connected devices". WTF?

Og hvad DR NU/Bonanza angår?

http://www.version2.dk/artikel/drs-jurister-ok-streame-dr-nu-paa-pcen-me... http://www.version2.dk/artikel/venstre-kraever-handling-fuldstaendig-abs...

Jeg må få købt/lavet en lydløs HTPC uden arbitrære begrænsninger og lade TV være Dumt TV :-).

 • 5
 • 0
#23 Nils Bøjden

Jeg må få købt/lavet en lydløs HTPC uden arbitrære begrænsninger og lade TV være Dumt TV :-).

Jeg er kommet til samme konklusion. TV optagelser, Web applikationer og diverse apps skal flytte ud af TV. Et af problemerne er at vi i Danmark bliver underlagt de aftaler TV producenterne indgør med udbyderne i USA. Dette betyder f.eks at TV optagelser altid krypteres (og dermed ikke kan bruges på andre enheder) selvom dansk lovgivning siger at du kan optage og se Free-To-Air udsendelser lige så tosset du vil på den enhed du har lyst til.

Så køb det billigste TV med det bedste billede og flyt al anden funktionalitet end visning af billedet ud af fjernsynet.

 • 13
 • 0
#24 Peter Frandsen
 • 2
 • 0
#27 Mikkel Mortensen

Det lyder som om det primært er de store seermagneter der har voldt problemer. Det kunne være interessant hvis DR lavede en P2P-løsning i stedet for, og på den måde delte båndbreddeudgifterne med seerne. Selvfølgelig med DR selv som den kraftigste peer på netværket, så folk der vil se noget andet end det mest populære ikke er begrænset af netværkets udbud.

 • 1
 • 0
#28 Morten Siebuhr

Hvorfor er DR's programmer ikke også på Netflix?

 • Netflix er på (stort set) alle platforme
 • DR kan antageligt få penge for visninger (specielt hvis programmerne vises i udlandet).

Er der nogen gode grunde til at de ikke gør det? Politiske/kontraktuelle årsager?

 • 5
 • 3
#29 Niels Andersen

Betyder det at der er håb for at vi engang får bedre kvalitet? Fx. SD? (Altså det der var normalt før HD blev det...)

Ja, jeg er STADIG sur over at jeg som internet-bruger skal betale licens fordi jeg kan se DR, men må se det i en næsten u-udholdelig kvalitet. De kalder det "høj", "mellem" og "lav". Jeg foreslår i stedet "røv", "sur røv" og "gammel sur røv".

Jeg synes ikke det passer sammen at de ikke må sende udsendelser i VHS-kvalitet, men de må godt kræve fuld pris af mig, for at jeg har adgang til sådan en gang pixel-suppe, som jeg ikke engang har bedt om.

For min skyld kan deres streaming hakke løs, jeg downloader alligevel før jeg ser.

 • 6
 • 1
#30 Keld Simonsen

Hvorfor har DR ikke en multicast-strøm? Så kunne de klare dette med meget begrænset båndbredde. Som jeg forstår det er det også multicast som bruges af udbyderne til IPTV.

DR kunne prøve med at etablere et antal forsøgs multicast kanaler.

 • 3
 • 0
#32 Keld Simonsen

DR burde gå over til åbne standarder, og lave html5 kanaler. At bruge flash nu om dage som hoveddistributionsformat er altså forældet.

DR kunne i det mindste lave et forsøg med html5.

 • 9
 • 0
#33 Søren Helsted

Selv uden en iOS app virker det fint (og endda OK kvalitet, dog ikke så god som Netflix) at streame på min iPhone5 fra DRs hjemmeside og Airplay'e på mit AppleTV til visning på mit TV. Det gør det nu muligt at se TV på sit TV uden kabel og uden større problemer. Regner så med at kvaliteten (bit-raten) øges yderligere hen ad vejen. Desværre gør det jo ikke programmerne bedre... Way to go DR.

 • 0
 • 0
#35 Erik Jensen

Ja det er jo typisk sådan firmaer laver outsourcing. Man sidder i IT afdelingen og beder om at få flere host servere eller disk plads til ens miljø, fordi der bliver ved med at blive sat servere i drift. Det bliver bare afslået og miljøet kører langsommere og langsommere hvorefter chefen kan outsource det og erklære det en success. Det er der langt mere prestige i end at købe en smule ekstra hardware ressourcer til den eksisterende infrastruktur.

 • 5
 • 0
#37 Henning Carsten Nielsen

Sidste år ville jeg se Melodi Grand Prix dagen efter det blev afholdt på DRs hjemmeside. Kvaliteten var elendig, så jeg gik over på NRK i stedet med HD opløsning på nettet set fra Danmark, vi måtte da selvfølgelig høre på en norsk kommentator, men det gik. Skal prøve at se BL.a. TV avisen på nettet og bedømmme kvaliteten (jeg bor i Norge).

 • 2
 • 0
#39 Martin Nielsen

Hvis DR laver et mini CDN, hvor de placerer de 20 mest sete udsendelser, vil de spare meget trafik. Her ved DR ofte, hvilke programmer der har mange online-seere og vil dermed kunne gøre programmerne klar i et CDN inden det bliver offentligt på dr.dk.

Jeg er klar over at hver video er tilgængelig i 15 forskellige versioner.

 • 0
 • 1
#40 Martin Nielsen

DR burde gå over til åbne standarder, og lave html5 kanaler. At bruge flash nu om dage som hoveddistributionsformat er altså forældet.

DR kunne i det mindste lave et forsøg med html5.

DR's målsætning er altid at bruge åbne standarder - dermed ikke sagt at alt på dr.dk er åbne standarder.

Valget af HTML5 er dog ikke helt simpelt. Eksempelvis understøtter Firefox ikke MP4 på Mac, derimod understøtter flash MP4, hvilket gør det muligt at afspille MP4 i Firefox. Du kan se de forskellige formater på denne side: http://www.dr.dk/mu/manifest/urn%3adr%3amu%3amanifest%3a52db1bb96187a211...

DR kunne selvfølgelig vælge nogle andre videoformater, eks. webm og "ren" mp4. Men så vil det være muligt at downloade direkte, hvilket højst tænkeligt vil ikke vil være muligt med det meste af indholdet.

 • 0
 • 0
#41 Per Erik Rønne

Thomas Bundgaard skrev:

DR har vel også en forpligtelse til at nå flest mulige med deres løsninger. Af samme grund er der (mig bekendt) også mulighed for at afspille deres streams på Linux, OSX m.fl.

Gælder det også min gamle Amstrad CPC464 med cp/m-80? En gammel Z80 processor på 4 MHz, grøn skærm og kassettebåndoptager i tastaturet:

http://www.obsoletecomputermuseum.org/amstrad/

Eller nå nej, den fik jeg jo i 90erne sammen med en matrixprinter solgt til en ung dreng for 1000 kroner. Han ville forære den til sin 14-årige lillebror, nok som konfirmationsgave ...

 • 0
 • 5
#44 Jimmy Christiansen

Et andet script til download drnu.tumblr.com

Tak, det ser spændende ud. Og kræver i modsætning til Stefan's løsning tilsyneladende ikke Wine eller et OS fra MS.

Det eneste der har generet mig på dr.dk er at visse udsendelser ikke kan ses "on demand". Men udemærket kan ses live, eksempelvis visse serier. Det kan det script forhåbentligt løse.

Jeg har brugt dr's streaming som eneste tv kilde siden sidste sommer. Som regel ok kvalitet, dog af og til lidt ustabilt. Dog har deres backup player som regel virket, når resten stod af. I overgangen i år har der været enkelte problemer. Hvor man ikke kunne åbne i et nyt vindue, men ellers har det virket fint.

 • 1
 • 0
#45 Stefan Lyager

Jeg kan selv godt lide at lave præsentationer med impress.js, men det er ærlig talt horribelt som du har valgt at bruge værktøjet -- alt for megen roteren mellem slides. Jeg blev nærmest søsyg.

Det er taget til efterretning. Præsentationen er ikke lige min stærke side, men jeg skal prøve at dæmpe det lidt, næste gang jeg skal ind og rode med det.

Hvis der er nogen, der er stærke udi præsentationer, så er de selvfølgelig også velkomne til at sende en pull request (https://github.com/stefanlyager/DrNuDownloader/tree/gh-pages)... ;-)

 • 2
 • 0
#50 Stefan Lyager

Fantastisk Stefan! Streaming kan være fint, men det er virkelig dejligt at have mulighed for at tage det med, f.eks. til bil- eller togturen, eller rejse i udlandet.

Lidt feedback, eller et spørgsmål:

Download foregår desværre i realtid, hvilket jeg gætter på skyldes den måde DR streamer det på. Jeg har derfor kørt flere instanser parallelt, men det resulterer i grove fejl i den resulterende videofil - billede fryser, pixelerer osv.

Hvis der er nogen måde at forbedre det på, ville det være endnu bedre. Men som sagt, tak for det dit program kan nu! :)

Mht. hastigheden på downloads, så tror jeg, at DR kører noget throttling, så man ikke kan hente udsendelserne med fuld skrald.

Selv kører jeg også typisk med flere instanser og henter en stribe udsendelser parallelt. Jeg har dog ikke oplevet problemer med kvaliteten af udsendelserne, når de er kommet ned.

Jeg har arbejdet en lille smule (meget lidt) på et WPF UI til programmet, men er desværre ikke nået særlig langt med det. Det ville ellers være rart med et interface, hvor man lidt lettere kan hente flere udsendelser parallelt. Må se om jeg engang kan finde lidt mere tid og få det gjort færdigt... :-)

 • 0
 • 0
#54 Jesper Jakobsen

Det er muligt at hente udsendelser fra DR.dk hvor den eneste begrænsning er din egen båndbredde.

Har netop testet det på et afsnit af Arvingerne, og det var muligt at hente et komplet afsnit ned på ca 5 minutter.

Nu ved jeg ikke hvordan dit program er skruet sammen, min test er bygget op over ffmpeg, og det henter så hurtigt netværket tillader(ramte 20 mbit på mit trådløse netværk), medmindre jeg tvinger den til at køre realtime.

 • 1
 • 0
#57 Jimmy Christiansen

(Og hvis jeg kunne så kan man ikke finde et punkt der hedder klager)

Når du engang får hul igennem, så ligger det med klager over streaming her: http://www.dr.dk/tv/feedback

Uddrag af teksten på www.dr.dk/tv/feedback: DR er ved at omlægge streaming til ekstern streamingudbyder. Oplever du fejl med mange udsendelser, så kontakt os her:

tickets@drdk.uservoice.com

Hvis du oplever en ustabil forbindelse på DR Live TV, kan du prøve disse midlertidige links: DR1 - http://downol.dr.dk/download/nettv/jwplayer/dr1.htm DR2 - http://downol.dr.dk/download/nettv/jwplayer/dr2.htm DR3 - http://downol.dr.dk/download/nettv/jwplayer/dr3.htm DRK - http://downol.dr.dk/download/nettv/jwplayer/drk.htm Ramasjang -http://downol.dr.dk/download/nettv/jwplayer/ramasjang.htm DR Ultra - http://downol.dr.dk/download/nettv/jwplayer/drupdate.htm

Så nu kan du både prøve backup playeren og se om den virker for dig. Samt kontakte dr med en klage. Men jeg vil dog opfordre dig til at vente med at klage til dem. Indtil du er kan komme ind på hjemmesiden som sådan uden problemer. Som Kristian spørger ind til, kunne fejlen ligge et andet sted. Hvis du kun har en computer. Så prøv evt. at få en bekendt til at komme og prøve med deres på din internetforbindelse.

 • 1
 • 0
#58 Carsten Olsen

Ja det er sådan på alle computere. På både Fullrate og 3 mobil både 3g+ (gammel router der kun kan kører 3G) Og også på LTE. DE virker alle perfekt på alt andet end www.dr.dk (youtube virker også fint på dem alle) Jeg kan ikke engang se hjemmesiden på dr.dk. Det er på alle OSer Win7, CrOS og Debian Linux

Hvis jeg TCP dumper siger DNS at ip er 159.20.6.38 senere kan jeg se at den connecter på 159.20.6.6 (efter en redirekt) hvorefter den siger Server: Microsoft-IIS/7.5 ..... X-Via: varnishol03.dr.dk (172.18.120.193:80)

Det tyder på at dr.dk har en varnish Cache der kører galt på en local adresse (se rfc1918) i 172.16.x.x/12 lokal adresse området ?

 • 0
 • 0
#62 Carsten Olsen

5 hop kommer den til DNS: te2-5.edge11.ip.dr.dk 192.38.7.41 6 hop kommer den til DNS: edge21.dr.dk 195.85.253.27 på trace route derefter går noget destination nat galt.

Hvis man laver destination-NAT på en server bør det være usynligt i den anden ende? Altså ligger fejlen i DR enden.

Til Claus: Jeg kører ikke noget obskurt. dr.dk/ (DR hjemmesiden) går først ned efter at streamingen går ned. Noget tyder på at dr.dk blander alle sesioner som kommer fra samme client-ipadresse sammen når den laver destination-NAT. (Den burde skelne mellem både client-ipadresse OG client-portnummer når den laver destination-NAT).

Alt det her vrøvl kunne vi slippe for hvis DR.DK fik nogen professionelle til at streame deres udsendelser.

 • 0
 • 0
#63 Carsten Olsen

Noget tyder på at dr.dk blander alle sesioner som kommer fra samme client-ipadresse sammen når den laver destination-NAT

Med denne kommentar mener jeg Alle dr.dk åbne fanblade går ned efter der trykkes refresh (en gang i hver). Client side kører de fuldstændigt isoleret i chrome. (Dette er en server fejl der måske kan give 'Cross-Site Scripting' sårbarhed) (Jeg er ikke en af de-her-sens-sikkeheds-experter så hvem ved).

 • 0
 • 0
#64 Jimmy Christiansen

Alt det her vrøvl kunne vi slippe for hvis DR.DK fik nogen professionelle til at streame deres udsendelser.

Det er så også det de er ved at gøre, den er jo på vej op i skyen.

Lad os håbe det giver lidt mere stabilitet. Det er træls når der kommer udfald midt i en udsendelse. Det er ikke særligt ofte det sker. Men når streaming er den eneste kilde til tv indhold. Som tilfældet er for eksempelvis mig, så er det træls når det sker.

 • 0
 • 0
#65 Jimmy Christiansen

Tak til Jimmy for linkene ! ;-)

DR1 linken virker ikke men DR2 linken virker fint under linux/chrome ! (har ikke prøvet andre maskiner /OS /ISPer.

Jeg kan endda [CTRL] ++++ e den flot stort billede ???

Velbekomme. Lidt spøjst, DR1 linket virker heller ikke pt for mig (linux/firefox). Men det gør den ordinære del af streamingen fra DR1. Måske er det omlægningen til Akamai der spiller ind.

Du beøver dog ikke [CTRL] ++++ i jwplayeren. Hvis du vil have fuld skærm kommer der en knap til det, når musen kommer ind over billedet.

Det er dog mere praktisk i den ordinære afspiller. Hvor du kan åbne i et nyt vindue i fuld skærm. De andre fuldskærms modes i samme vindue. Går ud af fuld skærm når man browser til anden fane. Upraktisk, når man lige skal noget andet på maskinen med streamen i baggrunden.

 • 0
 • 0
#66 Peter Rosenberg

Har også anvendt samme 'Backup Links' fra DR efter jeg fandt dem et godt skjult sted på deres Hjælpesider (dog ikke under 'Problemer med SW'). Men fra omkring Feb. 2014 er der 2 af dem der generelt er stoppet med at virke ! (DR1 og een anden jeg ikke kan huske). Når nu backup'pen heller ikke virker, skrev jeg ind for at melde det - har intet hørt endnu. (det var ellers godt fungerende som Live-TV fra min Android-dongle). Kan dog godt se 'arkiv-tv' som regel uden flimmer, dog er der ofte dårlig sync imellem lyd og billede.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere