Efter barsk kritik: Danske Bank sletter kontroversiel nummerliste
Danske Bank har slettet en kontroversiel telefonnummerliste, efter to sikkerhedseksperter i onsdags rettede skarp kritik mod banken for at hjælpe spoofing-svindlere.
Kritikken kom, efter banken i sidste uge sendte et brev ud til 214.000 privatkunder, hvor Danske Bank linkede til en side med listen, der indeholder 35 telefonnumre.
I brevet forsikrede man kunderne om, at det var de eneste numre, banken ringer og sms’er fra, og derfor kunne man stole på opkaldet, hvis det kommer fra et af de numre.
Men det kan man ikke, fortalte it-sikkerhedseksperter fra Dubex, Keld Norman og Jacob Herbst, til Version2 i onsdags.
»Det er på mange planer forkert at antyde, at et telefonnummer giver sikkerhed for hvem der ringer. I sidste ende kan det gøre deres kunder mindre kritiske og dermed reelt i større fare for at ende som svindelofre,« skrev Jacob Herbst i en mail.
Kriminelle kan nemlig bruge listen til at forfalske telefonnumre med spoofing-opkald, som kan lede til flere svindelofre. Læs mere om spoofing i faktaboksen til højre.
Svindlere ringer ofte til bankkunder for at lokke oplysninger ud af dem. Med kodeord, brugernavne og NemID i hånden kan de kriminelle potentielt tømme en bankkonto. Jo mere legitimt opkaldet er, jo større sandsynlighed er der for, at bankkunden ender som svindeloffer. Derfor bruger nogle kriminelle spoofing til at ændre afsendernummeret, der vises i ofrets display, når de ringer til vedkommende. Svindleren kan købe sig adgang til en spoofingtjeneste på nettet, hvor den kriminelle selv kan vælge nummeret, der ringes fra. Ifølge Keld Norman er det ikke særlig svært at spoofe, hvis man har lidt viden om it. Se en video med hans demonstration af et spoofingopkald her.Sådan bruger de kriminelle spoofing
Listen er erstattet med en spoofing-advarsel
Danske Bank har taget kritikken til sig og har slettet telefonnumrene fra siden. I en mail skriver banken:
»Det er meget vigtigt for os at beskytte vores kunder mod svindel, og vi er derfor altid klar til at genoverveje vores løsninger, hvis der bliver stillet spørgsmål til, om de er optimale. Vi har kigget på den pågældende hjemmeside og er kommet til den konklusion, at vores kunder er bedst stillet med en generel guide til, hvordan de kan bære sig sikkert ad, hvis de modtager en usædvanlig opringning eller sms.«
I stedet for listen med telefonnumre, advares kunderne nu mod svindleres spoofing-opkald:
»Af sikkerhedshensyn kan vi dog ikke dele de numre, vi ringer fra, offentligt, da svindlere kan få det til at se ud som om, de ringer fra et af Danske Banks numre. Du kan med andre ord ikke stole på, at et bestemt telefonnummer er sikkert,« står der nu på hjemmesiden.
Danske Bank skriver også, at kunderne bør ringe eller skrive en mail til dem, hvis man får en usædvanlig opringning eller sms fra nogen, som udgiver sig for at være fra banken.
Det er præcis det råd, Keld Normand gav kunderne i onsdags:
»De numre, der ringer til en, skal man som udgangspunkt ikke stole på. Og så skal man selvfølgelig have antennerne ude. Ring tilbage, og det skal være til et af de numre, banken har,« fortalte han til Version2.
Det kan kunderne stadig, selvom listen er fjernet. Banken oplyser nemlig stadig sit hovednummer, som man kan kontakte.
Banken skriver også, at kunden kan vide sig sikker på, at et opkald er svindel, hvis personen i den anden ende af røret udgiver sig for at være fra en bank eller myndighed og beder om personlige oplysninger:
»Vær opmærksom på, at hverken vi, politiet eller andre banker eller myndigheder vil bede dig om at overføre penge eller udlevere personlige oplysninger som kodeord, brugernavne eller information fra dit NemID.«
Herunder er teksten på Danske Banks side før og efter kritikken.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.