Efter Atea-sag: Region Sjælland fyrer topchef - it-direktør slipper med advarsel

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Region Sjælland har fyret økonomidirektøren oven på omfattende rod i organisationens it-indkøb. It-direktøren får en advarsel.

Region Sjællands direktion har sat et foreløbigt punktum i den omfattende sag om bestikkelse, der ramte organisationen i sommer. I sidste uge blev regionens øverste chef, Jens Andersen, fyret, og nu har endnu en topchef fået besked på at forlade organisationen.

Læs også: It-indkøbere bliver 'smurt' med koncert- eller sportsbilletter

Direktionen har vurderet, at der skal ‘nye kræfter’ ind og derfor aftalt med regionens økonomidirektør, at han forlader sin stilling, lyder det diplomatisk i en meddelelse fra regionen.

Fyringerne kommer i kølvandet på den såkaldte Atea-sag, hvor flere af regionens medarbejdere er tiltalt for at have taget imod bestikkelse i forbindelse med indkøb af it-udstyr.

It-direktør for advarsel

Konsulenthuset PwC udgav i sidste uge en revisionsrapport, der overordnet konkludrer, at regionen ikke har betalt bemærkelsesværdig overpris til trods for den verserende bestikkelsessag.

Til gengæld er revisionsrapporten langt fra tilfreds med den kontrol som den politiske top har haft med it-indkøbene. Den konklusion ledte altså i sidste uge til fyringen af administrerende direktør Jens Andersen.

Læs også: Rapport: It-udstyr for 132 millioner i Region Sjælland er købt uden at komme i udbud

Revisionshuset kritiserer desuden, at Atea rutinemæssigt fik forudbetalt flercifrede millionbeløb før en ordre var leveret. Ikke desto mindre slipper Region Sjællands it-direktør foreløbigt med en advarsel med strenge ordrer om ikke at udbetale uretmæssige forudbetalinger

»Vi har tillid til vores IT-direktør, og der er allerede i Koncern IT taget initiativer, som retter op på de identificerede problemer,« lyder det fra koncerndirektør Per Bennetsen i en meddelelse.

Rådsformand tilfreds

Formanden for Sjællands Regionsråd, Jens Stenbæk, er umiddelbart tilfreds med de tiltag som regionen tager.

Læs også: Offentlige og private Atea-kunder er på jagt efter nye leverandører

»Vi er betrygget ved, at direktionen nu tager de fornødne initiativer til at stramme op på ledelsestilsynet samt regionens kasse- og regnskabsregulativ,« forklarer han og fortsætter:

»Vi får også undersøgt vores eventuelle mellemværende med Atea, og får endegyldigt gjort op med forudfakturering. Nu kan vi kigge fremad. Denne sag har desværre skygget for det store indsats, som hver dag leveres af de 17.000 medarbejdere i Region Sjælland,« siger Jens Stenbæk.

Bagmandspolitiet gennemførte i sommer en række ransagninger og anholdt 13 personer for mulig bestikkelse, herunder ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
Anne-Marie Krogsbøll

"»Vi har tillid til vores IT-direktør, og der er allerede i Koncern IT taget initiativer, som retter op på de identificerede problemer,« lyder det fra koncerndirektør Per Bennetsen i en meddelelse."

Hvad begrunder man tilliden med? 132 millioner + det øvrige er dog en sjat penge, som kunne have lunet i regionskassen, i stedet i nogle private lommer.

Og hvordan går det med politisagen?

Anne-Marie Krogsbøll

For at uddybe mit spørgsmål: Jeg mener, at jeg for et par dage siden læste (husker desværre ikke hvor), at man i årene 2012, 2013, 2014 havde tømt kontoen for sammenlagt 150 millioner uden bevilling, og det havde ikke været muligt at finde ud af, hvor det var leveret - noget af det var i hvert fald leveret i udlandet.

Jeg antog, lidt forhastet måske, at det var samme sag, men der har jeg da muligvis taget fejl. Jeg havde ikke rigtigt fantasi til at forestille mig, at der kunne blive ved med at være problemer for beløb i den størrelsesorden i den sag. Men de 132 millioner handler måske kun om manglende udbud? I så fald beklager jeg min henvisning til "private lommer".

Mads Bendixen

I så fald beklager jeg min henvisning til "private lommer".


Det var den del jeg reagerede på. Som jeg har læst sagen er der købt ting og sager for de penge, de er ikke bare røget i de ansattes egne lommer - udover det udstyr Atea har leveret til privatadresser.
Jeg antager det indkøbte rent faktisk er i brug rundt omkring i regionen.

Desuden står der i de links du selv leverer:

PwC har ikke kunnet påvise, at manglende udbud har betydet, at regionen har betalt overpris for sine varer."
Samtidig er revisionsfirmaet kommet frem til, at det oprindelige mismatch mellem Ateas fakturaer og Region Sjællands regninger på i alt 55 millioner kroner reelt bare er på 7000 kroner.

Desuden:

  • Man har haft et overskud, som man har skjult for os politikere. Dermed har man unddraget sig, at vi kunne have sagt, at de her penge tager vi og bruger til tog, busser eller sygehuse i stedet for. I stedet er de brugt på varer, vi reelt ikke kan være sikre på, at vi har fået, siger Egon Bo til avisen.

Det er ikke unormalt at man i det offentlige "tømmer" budgettet ved årets udgang. Det gælder alle steder, ikke kun IT-afdelinger. Det er en opførsel politikerne selv har været med til at fremprovokere. Hvis der er overskud på et budget, tager de overskuddet og typisk skærer de så tilsvarende i budgettet for det kommende år. Derved er det svært for f.eks. en IT-afdeling eller en børnehave at lave en langsigtet plan og opsparing til et større indkøb, som ellers ville kunne klare uden man skulle igennem den bureaukratiske mølle med ekstra bevillinger etc.

Anne-Marie Krogsbøll

I stedet er de brugt på varer, vi reelt ikke kan være sikre på, at vi har fået, siger Egon Bo til avisen.

Det er den bemærkning, jeg har tolket som "private lommer" - i lyset af, hvordan sagen i øvrigt har forløbet. Jeg læste et sted (som jeg ikke har genfundet endnu), at det ene leveringssted var i udlandet - modtager ubekendt. Og at man i det hele taget ikke kunne gøre rede for, hvor disse indkøb befandt sig. Jeg håber sandeligt ikke, at det er almindelig praksis, som du siger. For i så fald: Hvordan skal vi så have den mindste chance for at skelne mellem de ting, der rettelig er afleveret til regionens institutioner, og hvornår der er tale om tyveri/bedrageri/korruption?

Men sagen er så speget efterhånden, at jeg synes, at det er meget svært at finde ud af, hvad der er op og ned i den. Jeg har i hvert fald opfattet ovenstående som udtryk for, at de 150 millioner muligvis er forsvundet ned i private lommer - selv om det lyder helt utroligt.

Forhåbentlig ender man med at kunne opklare, hvad der er reel korruption, og hvad der bare er utrolig dårlig regnskabsføring.

Bent Jensen

Hvis man skal fyres for sådane småfejl, lidt under en halv milliard, så komme vi jo alle i farezonen.
Nej vi skal over 10 Milliarder, også sender vi kun en enkelt af de involveret hjem med fuld løn, og lader chefen som har ansvaret, stå for oprydningen.

Løsningen må være åremålsansættelser, og MEGET mindre i løn. Vi får tilsydenladen, dårligere, uloyale, uansvalige, ansvars fraskrivende leder og beslutningstager jo mere de får i løn. Når de selv siger "vi skal give den her løn for at få de dygtige", så må man spørge om "dygtige til hvad", det ser ud til at vi ikke har brug for det her.

Som i Odense hvor lederen på socialområdet påbød medarbejder at arbejde og visitere uloveligt. Hvor der var en socialerådgiver på gulvet, der måtte stå op og gå imod, da det påbudte var ulovligt.

Selv om det her drejer sig om manglende kontrol, og udførelse det man var ansat til, så bunder det hele nok i "New Public Management" som må siges kun at have spillet falit.
Hvor vægten på faglighed er udskiftet med manement, ubruglige systemer, og besparelser. Lad os få "gammel dags ledelse" tilbage, med vægt på dygtigthed, kompetancer, loyaliet, ansvalighed i alle led.

Anne-Marie Krogsbøll

Bent Jensen:

Jeg er langt hen ad vejen enig- men "Løsningen må være åremålsansættelser, og MEGET mindre i løn. Vi får tilsydenladen, dårligere, uloyale, uansvalige, ansvars fraskrivende leder og beslutningstager jo mere de får i løn."?

Plejer åremålsansættelser ikke netop at følges med enorme gyldne håndtryk, som udløses, uanset hvor ringe man har udført sit job, og uanset om, man alligevel får fornyet kontrakten?

Og følges det ikke også ofte med, at man mener det tilstrækkeligt ikke at forny kontrakterne, i stedet for at følge tilstrækkeligt op, når der er noget, der ser "mystisk" ud? Og alligevel fulgt at et stort gyldent håndtryk?

Jeg synes, at der er mange eksempler på den slags.

Mads Bendixen
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017