Erhvervsstyrelsen: TDC's blokering af ADSL-linjer er ulovlig

Direktør for konsulentvirksomheden Netplan, Torben Rune, mener, at TDC har fejllæst både kunder og konkurrenter, da de i sin tid indførte blokeringen. Foto: TDC
TDC og Fullrate stopper nu med at blokere ADSL-linjen en uge efter, at kunden opsiger sit abonnement hos dem.

TDC er i kraft af sin store markedsandel forpligtet til at lade andre udbydere købe sig ind på - blandt andet - selskabets ADSL-net.

Men den forpligtelse lever TDC ikke op til, når de bevidst forhindrer en konkurrent i at levere net over kundens linje i mere end en uge efter, at kunden har opsagt sit abonnement. Derfor skal TDC nu stoppe den ulovlige praksis.

Det skriver Erhvervsstyrelsen i et brev til TDC.

Version2 beskrev første gang sagen i november. Direktør for den mindre udbyder Kviknet Yoel Caspersen fortalte dengang til Version2, at Kviknet jævnligt mister kunder, der ombestemmer sig, når de opdager, at Kviknet ikke kan tilbyde internet med det samme. Han beskriver desuden metoden som uforskammet.

»Resultatet er forudsigeligt - alle kunder bliver irriterede, nogle af dem skyder skylden på den nye udbyder, mens nogle kontakter Fullrate og får genoprettet deres forbindelse,« sagde Yoel Caspersen, der indgav en klage til Erhvervsstyrelsen.

Uddrag af brevet fra Erhvervsstyrelsen til TDC

Læs også: TDC og Fullrate chikanerer kunder, der opsiger deres internetabonnement

»Erhvervsstyrelsens afgørelse er forventelig og glædelig. Bredbåndsmarkedet er et marked, hvor tid har enorm betydning, og hvor kunderne ikke kan og vil undvære internet særlig længe,« siger direktør for konsulentvirksomheden Netplan Torben Rune.

»Enhver forsinkelse er betydelig.«

TDC uenig i afgørelse

Kviknet har ikke nogen eksempler på kunder, der har været berørt af den praksis, klagen berører,” skriver TDC i et skriftligt svar til Version2. Selskabet mener, at der er tale om et problem, der meget let kan undgås.

TDC erklærer sig desuden uenig i Erhvervsstyrelsens afgørelse og stopper, ifølge eget udsagn, med at holde linjen åben, efter kunderne har opsagt abonnementet.

Selskabet skriver til Erhvervsstyrelsen, at ‘TDC finder, at Erhvervsstyrelsens sagsfremstilling er mangelfuld og misvisende og dermed tegner et fordrejet billedet af konsekvenserne af Fullrates praksis.

TDC mener altså stadig ikke, at telegiganten gør noget forkert, når den forhindrer en række kunder i at skifte til en af de mindre udbydere med det samme. TDC har tidligere forsvaret blokeringen som en service til kunderne.

Hensigten med denne praksis er at sikre en god behandling af slutkunderne, hvis der er tale om fejl i opsigelserne, hvis slutkunden fortryder, eller hvis slutkunden får behov for en forlængelse af engagementet (...),' skriver TDC til Erhvervsstyrelsen tilbage i november 2015.

Hverken professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet Knud Erik Skouby eller Torben Rune er enige med TDC.

»Proceduren går i princippet mod idealet om et åbent og gennemskueligt marked, når det ikke fremstår klart, at det (syv dages spærring, red.) er noget, TDC sætter op, og det er ikke i orden,« sagde teleprofessoren i forbindelse med den oprindelige artikel og suppleres af Torben Rune;

»Det er et åbenlyst forsøg på at trække tiden ud for at holde på kunderne.«

Kan have ramt flere udbydere

Siden blokeringen var en generel praksis hos Fullrate, må man antage, at alle øvrige teleselskaber også har været påvirket af blokeringerne. Ud over den omsætning, firmaerne hver især er gået glip af som følge af kunder, der er hoppet fra på grund af blokeringen, har virksomhederne skullet betale et mindre beløb til TDC for hver afhopper.

»Det er faktisk noget af det, der irriterer mig mest. Vi har for betalt en bøde for at annullere en ordre, som annulleres, fordi TDC har stukket en kæp i hjulet på den, og det er i strid med god forretningsmoral,« siger Yoel Caspersen, der som direktør for udbyderen Kviknet står bag den oprindelige klage over blokeringerne til Erhvervsstyrelsen. Også internetudbyderen Telia har før klaget over et lignende tilfælde, hvor kunder var blokeret i op mod 30 dage.

TDC ønskede ikke at svare på følgende spørgsmål:

Da Version2 snakkede med jer sidst, sagde I, at det (blokeringen, red.) er en service til jeres kunder, men nu er det blevet kendt ulovligt. Hvad tænker I om det?

Hvad siger det om jeres fornemmelse for, hvad kunderne efterspørger?

I stedet henviste TDC til selskabets svar til Erhvervsstyrelsen, hvor de erklærer sig uenig med Styrelsens afgørelse.

Artiklen er opdateret kl. 20:25 med en uddybende kommentar fra TDC.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
Gustav Brock

Det er egentlig mærkeligt, at et firma som TDC mener at opnå noget ved konsekvent at opføre sig grimt. Men nu skifter de navn til Yousee, og så bliver alting godt. Eller?

Hvis direktør Erenbjerg ønsker andet end i en tid blot at hæve sin gage, skulle hun glemme alt om navneskifte og omorganisering og i stedet koncentrere sig om kernen i alle problemerne: at få udryddet den dårlige og kundefjendske kultur, der gennemsyrer TDC i alt, der har med kunderne at gøre (teknikerne er dygtige, men hvad hjælper det?).
Som situationen har været siden "altid" og stadig er, kan man som lille it-virksomhed kun fraråde sine kunder på nogen måde at have noget med TDC at gøre. Og det gør vi.

Tænk, hvis det var omvendt: "Hvis du skal bruge mobil eller data, så snak først med TDC - dér kører det bare, alle regninger er gennemskuelige, ingen gebyrer og super betjening". Ja i dag lyder det absurd, og hvor er det trist.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 10:31

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017