Efter årevis med vanvittig vækst: Udfordringerne tårner sig op for tech-giganterne

Politikere over hele verden kigger på, hvordan man kan få bedre kontrol med de tech-giganter, der fylder mere og mere i samfundet. Illustration: MI Grafik
Efter år med vækst og fortsat fremgang begynder udfordringerne at melde sig for de tech-giganter, der møder større modstand fra lovgivere end konkurrenter, skriver Finans.

De nærmest uovervindelige tech-giganter møder efter en lang periode med vækst og fremgang nu i stigende grad modstand fra lovgivere, der vil tøjle de mægtige virksomheder.

Det skriver Finans.

Erhvervsmediet beskriver i en artikel i dag, hvordan politikere på i Kina, Europa og USA brygger på nye indgreb, der kan ”stække” virksomhedernes fremgang, alt imens den nye globale skatteaftale i OECD truer med at lirke op for nye skattebetalinger i en helt anden kategori, end hvad vi er vant til.

»De er blevet så store, at størrelsen efterhånden er blevet en hindring for dem. Jo mere de fylder, jo mere opmærksomhed bliver der skabt om dem,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit til Finans og understreger, at presset på tech-giganterne kommer fra alle sider.

De store tech-virksomheder tegner sig værdimæssigt for enorme andele af både amerikanske og kinesiske aktieindeks, og ingen burde længere være i tvivl om, virksomhedernes magt.

Derfor arbejder politikere i EU blandt andet på Digital Markets Act, mens man i USA kigger på muligheden for at modgå monopoldannelse ved at gøre det muligt at bryde virksomheder op. Nogle taler ligefrem om behover for, at regulere tech-giganterne på niveau med banksektoren, mens man i Kina tager jerngreb om virksomheder som begynder at få for stor magt og spillerum.

Læs også: EU vil stille strenge krav til tech-platforme: It-giganter banker på hos danske politikere

Brydekampen mellem lovgivere og giganter kan fremadrettet give alvorlige rystelser på aktiemarkedet, skriver Finans.

Bølgerne kommer sandsynligvis også til at kunne mærkes i de samfund, som i dag er meget afhængige af de store teknologivirksomheders produkter og services.

Læs også: EU-kommissionen foreslår digital identitet til alle EU-borgere

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bjarne Nielsen

Der er, i sig selv, ikke noget forkert ved at være stor. Der kan endda være fordele for alle forbundet med det.

Men der kan være noget galt med måden, som man bliver det på, og måden man forbliver stor på. Ikke bare, hvis man helt bevidst misbruger sin størrelse, men også hvis ens størrelse bliver et problem i sig selv.

Et træ kan blive så stort, at det kommer til at blive en fare, eller kan ved sin størrelse alene, komme til at kvæle al nyvækst. Det bør man tage hånd om, inden træet bliver for stort til at blive fældet (too big to fail) - for træet gør det ikke selv, og vi ønsker ikke, at det først sker midt i en storm.

Så på den ene side, så er det anerkendelsesværdigt og også imponerende, hvordan mange af dagens giganter startede som små innovative entiteter, som formåede at smyge sig igennem en dør, som kun de så til at starte med.

På den anden side, så var måden måske i den mørke ende af gråzonen, og det i hvertfald i problem, når de med stor omhu har lukket dørene efter sig, og aktivt forhindrer ny innovation (ved at udnytte deres størrelse til at udsulte eller endda direkte opkøbe ethvert tiltag til udfordring af deres position), så ingen kan gøre dem kunsten efter. Uanset hvor innovative de end måtte være.

Det virker til, at den eneste måde at være innovativ på i dag, er blevet at satse på at man kan blive opkøbt før man bliver udkonkurreret. For stor, det bliver man aldrig. Og det er et problem for os alle.

  • 9
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere