Efter 6 måneder med Surface: Her er ønskelisten til 2'eren

9. september 2013 kl. 10:554
Efter 6 måneder med Surface: Her er ønskelisten til 2'eren
Illustration: Jesper Kildebogaard.
De første rygter er begyndt at cirkulere om Microsoft næste udgave af Surface-tabletten. Men hvad står højst på ønskelisten efter et halvt år med Surface Pro?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsofts første mulighed for at vise næste generation af Surface-tabletten frem vil være i forbindelse med den officielle lancering af Windows 8.1, som sker i slutningen af oktober. Men hvis og når en Surface 2 kommer, hvad kan vi så forvente?

De første rygter er begyndt at cirkulere hos blandt andet Neowin.com og Winsupersite.com. I forhold til den nuværende generation ser Microsoft ud til at spille forsigtigt med den næste udgave, hvilket er lidt overraskende i forhold til de beskedne salgstal.

Version2 har lånt både en Surface RT og en Surface Pro af Microsoft for at teste dem gennem længere tid som både tablets og mobile arbejdscomputere. Og allerede i den foregående sætning står det måske største problem for Microsofts Surface.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navneforvirringen er nemlig ikke blot et spørgsmål om at få lidt bedre skærm eller en hurtigere processor. Jo, det ville det være i den perfekte verden, hvor man kunne nøjes med en browser og de nye Windows RunTime-applikationer. Men i praksis er der stor forskel på RT og Pro, fordi det kun er sidstnævnte, der kan køre de klassiske Windows-applikationer.

Microsoft har altså med Surface haft en udfordring, fordi der har været to modeller med to forskellige udgaver af Windows, som har været beregnet til to forskellige typer brugere. Den mobilprocessor-baserede Surface RT med Windows RT, som ikke kunne køre almindelige Windows-applikationer, og så Surface Pro med en almindelig pc-processor og fuld Windows 8.

Billig RT-udgave er oppe mod endnu billigere Android-tablets

Ifølge Winsupersite.com ser næste generation ud til at droppe 'RT', men kun i navnet. Vi vil få en Surface 2, som vil køre Windows RT version 8.1 og en Surface Pro 2 med Windows 8.1.

Takket være de billigere mobilkomponenter vil Surface 2 med Windows RT nok stadig være billigere end Pro-udgaven og derfor også være en mere direkte konkurrent til Apples iPad.

Spørgsmålet er imidlertid, om det marked ikke er på vej til at blive oversvømmet af Android-tablets, der er så billige, at hverken Apple, Microsoft eller andre, der satser på lidt kraftigere hardware, vil kunne følge med.

Version2 har haft Surface RT på besøg gennem længere tid, og det er en fin tablet, der især udmærker sig ved at være solidt bygget og have en rigtig god browser. Men selvom man får de basale Office-applikationer med, så lider den under, at udvalget af populære tablet-applikationer mildt sagt er lidt tarveligt, selv tæt ved et år efter lanceringen.

Med version 8.1 af både Windows 8 og Windows RT åbner Microsoft for nye størrelser og har antydet, at otte tommer-tablets nu er mulige. Det havde været et godt sted for Microsoft at bruge kræfterne på en ny Surface RT, fordi i den størrelse er der næppe nogen, der forventer en fuld pc-oplevelse under alle omstændigheder.

Alt i alt vil Surface 2 nok lide under de samme begrænsninger som Surface RT, og derfor vil det nok være Surface Pro 2, som skal trække læsset.

Ny Intel-processor skal forlænge batteritiden

Det mest oplagte er, at Microsoft vil baseret Surface Pro 2 på den nyeste Haswell-generation af Intels processorer. Det er den letteste vej til at forlænge batteritiden fra i dag mellem fire og fem timer til op til syv timer, når den kombineres med Windows 8.1.

Det er helt klart også et af de punkter, der står øverst på ønskelisten. Surface Pro er en fin mellemting mellem en tablet og en ultralet bærbar, men med en kort batteritid sammenlignet med de to typer.

Angiveligt skulle det også blive muligt at vælge en model med otte gigabyte hukommelse i stedet for fire. Det kan imidlertid vise sig at være en dårlig opgradering for Microsoft.

RAM-priserne har ligget højt i år, og med branden på Hynix' fabrik kommer prisen næppe til at falde. Det er måske ikke et helt tåbeligt sted at spare et par hundrede kroner på produktionsprisen, når man tager i betragtning, at selvom Surface Pro er lige så kraftig som en letvægts-pc, så betyder den fysiske udformning, at man alligevel ikke kører meget tunge applikationer på den.

Microsoft har ifølge rygterne ikke ændret ved udformningen af de nye Surface-modeller. Det er sådan set også fint, for de er solide og har tilstrækkelige egne karakteristika til, at man ikke kan anklage Microsoft for blot at have kopieret Apple.

Et af de særlige kendetegn ved Surface er det særlige støtteben, som gør tabletten i stand til at stå selv. Angiveligt vil støttebenet blive opdateret, så det i de nye Surface-modeller kan indstilles til to positioner.

En af svaghederne ved især Surface Pro er, at den kan fungere som erstatning for en bærbar pc, men er afhængig af at kunne stå på et nogenlunde fast underlag.

Man kan have den stående på skødet, hvis man klemmer benene sammen og sidder stille, og den kan også stå på det lille bord i flyet, men man har ikke helt samme muligheder som en pc med fast hængsel mellem tastatur og skærm.

Det bliver interessant at se, om to indstillingsmuligheder giver større frihed, eller om det mest er henvendt til, hvis man bruger tabletten til eksempelvis at se film.

Surface Pro fungerer bedst sammen med Type-cover-tastaturet, hvor tasterne har vandring i modsætning til det rent berøringsfølsomme Touch-cover. Men begge tastatur-covers er et næsten nødvendigt tilbehør, om ikke andet så fordi det er en fantastisk hjælp på de hjemmesider, som slet ikke fungerer ordentligt med touch-navigation. Derfor burde Microsoft overveje at smide et tastatur med i handlen, når man køber en Surface.

Vi har testet 128 gigabyte-modellen af Surface Pro. 64 gigabyte-modellen blev kritiseret for at efterlade for lidt ledig lagerplads på enheden, og derfor bør Microsoft nok gøre klogt i at holde sig til mindst 128 gigabyte i den nye Pro-version.

Skridtet op til 256 gigabyte vil nok gøre Surface Pro for dyr, og det er formentligt afgørende for Microsoft, at prisen bliver holdt nede. Især fordi Surface Pro vil blive sammenlignet med tablets baseret på mobilteknologi, selvom den burde sammenlignes med ultralette pc'er.

Intet nyt om indbygget mobilbredbånd

Hvis Microsoft vil give flere modeller at vælge mellem, så kunne selskabet tilbyde en model med indbygget 4G/LTE bredbåndsmodem. Det er der imidlertid ingen rygter om på nuværende tidspunkt.

Der er dog noget, der kunne tyde på, at Microsoft om ikke andet vil holde døren åben for indbygget mobilt bredbånd. Den nye processor, som sidder i RT-versionen, understøtter 4G-modemer, så det vil være forholdsvis enkelt for Microsoft.

Det vil imidlertid også være endnu en komponent, som kan trække prisen i vejret.

Prisen er en stor udfordring for Microsoft, fordi Surface Pro ligner en tablet, selvom den i virkeligheden hører mere hjemme blandt andre Intel-baserede Ultrabooks og hybrider. Den retfærdige sammenligning i Apple-land vil derfor mere være MacBook Air end iPad.

Den billigste Surface Pro uden tastatur-cover og med blot 64 gigabyte SSD koster lige nu 6.099 kroner hos Microsoft. Det er et godt stykke over elektronikkædernes slagtilbud på billige 15-tommer bærbare Windows-pc'er, men ikke helt ved siden af de øvrige muligheder i den ultralette kategori med tilsvarende specifikationer.

Den pris kommer dog efter et væsentligt nedslag i prisen siden lanceringen i februar, og inkluderer ikke et cover. Den samlede pris for en 128 gigabyte model med det billigste cover lander på knapt 7.500 kroner, og det er nok i overkanten for mange potentielle købere for en model, der ikke helt er en rigtig bærbar pc.

Skal der spares, så vil det være oplagt at droppe den digitizer-pen, som følger med Surface Pro. Den er tænkt som et redskab til notetagning, men er et specialredskab, som de fleste aldrig kommer til at bruge.

Alt i alt ser de nye udgaver af Surface ud til at være små opdateringer af hardwaren, som primært løser problemet med batteritiden, men efterlader en potentielt høj pris, begrænset lagerplads og forvirring omkring de to Windows-versioner som fortsatte udfordringer for Microsoft. Medmindre der er noget revolutionerende, som ikke er sluppet ud endnu.

Netop det punkt er lidt interessant, for Surface var én af de bedst bevarede hemmeligheder i mange år i en branche, hvor det er næsten umuligt at holde et nyt produkt skjult. Derfor skal de begrænsede rygter tages med et vist gran salt, hvis Surface-afdelingen er lige så god til at holde tæt, som da første generation blev udviklet.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. september 2013 kl. 08:47

Pen? Digitizer? 128GB?

Jeg har alle versioner af iPad, en Samsung Galaxy Tab 10.1 og nu en Surface RT.

Det er alle, specielt iPad og Surface, rigtig fine tablets. På min Samsung går programmerne ned, og ofte fryser den, men jeg er sikker på at senere versioner af Samsungs tablets ikke længere har disse problemer.

Men det at folk definitivt udnævner en enkelt tablet som den "bedste tablet" er efterhånden ved at være ret støjende. Det er lidt som at følge tråde mellem tåber der diskuterer Open Source vs. Closed Source. Det er fint nok at have en preference, men man BØR altså se på brugen.

Mine iPad's kan bruges af alle i hjemmet. Min datter var 2 år da hun fik min gamle iPad, og siden har hun brugt den. Når jeg sidder derhjemme og skal konsumere indhold, bruger jeg selv min iPad, fordi den er hurtigere til det formål, og fordi der eksisterer alle mulige brugbare mini apps. Til det formål iPad simpelthen bedre end mine andre devices.

Til arbejdsbrug er jeg ikke i tvivl. Min Surface lammetæsker mine andre devices, - milevidt. Produktet er skabt til at producere indhold, og der findes ikke noget federe end at klappe den ud og fortsætte med et word dokument, excel, eller sende emails. Surfacens kontakthåndtering og sammenkobling af kontakter med sociale medier er også virkelig god, - men er vel også den eneste feature hvor denne device slår iPad'en i privaten.

Det kunne være sjovt at få lidt brugsmønster på bordet. Når version 2 "Tester" disse devices, kunne de måske besvære os at fortælle HVAD de laver og HVAD de har testet dem op imod? FDM udnævner jo ikke den nye Porche til en dårlig bil fordi man ikke kan bruge den til transport af arbejdsmaterialer, vel? Måske vil 128 GB være nok for personer der ikke enter film og musik ned, men blot bruger den til arbejdsbrug?

Suk...

3
10. september 2013 kl. 08:29

Har svært ved at forsvare en Surface Pro, hvis man går efter en ipad erstatning. Det klarer en Atom Z powered hybrid sig lige så godt til, og de har typisk 17-18 timers batteri tid.

2
9. september 2013 kl. 13:55

Pennen er et fantastisk redskab og god brobygger mellem touch og mus. Helt uundværligt.

1
9. september 2013 kl. 12:59

Digitizeren er sguda det ENESTE der får en Surface til at skille sig positivt ud ift. alternativer...

Har man ikke det behov, er Surface overkill imho.