Efter 2 års forsinkelse: Fingeraftryk i danske pas fra 1. oktober
Efter mere end to års forsinkelse ser der nu ud til at være nyt, elektronisk pasudstyr på vej ud til landets 98 kommuner.
Fra 1. oktober i år skal fingeraftryksskannere stå klar i borgerservicecentrene - parat til at skanne danskernes fingeraftryk digitalt, når de bestiller et nyt pas.
Det skulle de sådan set have gjort allerede i juni 2009 ifølge et EU-krav, men som tidligere beskrevet på Version2 blev Rigspolitiets oprindelige udbud af elektroniske pasløsninger forsinket.
For at gøre passene sværere at forfalske skal den nye generation af såkaldt biometriske pas også lagre en digital kopi af borgerens fingeraftryk i en chip på passet sammen med pasbilledet.
Det er endnu ikke officielt bekræftet, men Version2 erfarer fra flere kilder, at Siemens IT Solutions and Services A/S, Gemalto Danmark A/S og Speed Identity AB i denne uge er blevet valgt som leverandører på en rammeaftale om biometriudstyr under Statens og Kommunernes Indkøbsservice, SKI.
KL og Rigspolitiet enige om plan
Med rammeaftalen får de 98 kommuner således mulighed for at indkøbe fingeraftryksskannere fra de tre selskaber.
Kommunernes interesseorganisation, KL, har tidligere på måneden holdt et møde med Rigspolitiet, hvor de nærmere retningslinjer for arbejdet frem mod 1. oktober er blevet fastlagt.
I begyndelsen af februar mødes KL og Rigspolitiet igen - denne gang for at diskutere det såkaldte udvekslingsformat, der sætter standarden for, hvordan borgerservicecentrene sender borgerens fingeraftryk til Rigspolitiets it-systemer.
»Vi er spændt på at mødes med Rigspolitiet for at se, hvordan udvekslingsformatet kommer til at se ud,« siger KL-konsulent Anders Holte til Version2.
Rigspolitiet og KL er blevet enige om en model, hvor den enkelte kommune enten kan vælge en samlet pasløsning stillet til rådighed af Rigspolitiet, eller benytte en løsning, kommunen selv har indkøbt.
Rigspolitiet har udarbejdet en positivliste over udstyr, som kan benyttes sammen med udvekslingsformatet.
Vælger kommunen sin egen løsning, får kommunen også mulighed for at overføre andre data fra stamkortet digitalt.
»Det interessante er, at vi med udvekslingsformatet ser ud til at kunne gå væk fra de analoge stamkort og over til digital overførsel til Rigspolitiet og pasproducenten,« siger Anders Holte.
Prisen for de nye biometriske pas ventes at ligge på 630-650 kroner. Et pas til voksne koster i dag 600 kroner.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.