Efter 18 år er IPv6 officielt en internetstandard

IPv6 bliver brugt i voksende omfang, men det er først nu, at protokollen har fået officiel status som sin egen internetstandard.

Nu er IPv6 efter mere end 18 års arbejde langt om længe blevet en officiel internetstandard. Det kan lyde overraskende, fordi IPv6 allerede anvendes på en voksende del af internettet.

Og forklaringen er da også, at bureaukratiet i standardiseringsorganisationen IETF arbejder i sit eget tempo med en række trin i processen, som et forslag til en ny standard skal igennem, skriver Internet Society i et blogindlæg. Internet Engineering Task Force, IETF, hører ind under Internet Society, der er en uafhængig non-profit-organisation, som blandt andet står for udarbejdelsen af tekniske standarder.

Den første version af IPv6, som blev designet som en videreudvikling og tiltænkt afløser for IPv4, som er dén udgave af internetprotokollen de fleste kender og bruger, blev nedfældet i et udkast sammen med en stribe andre forslag til standarder.

Fra det første udkast blev IPv6 finpudset til at være en decideret 'draft standard'. På det punkt i standardiseringsprocessen er man som regel nået så langt, at det grundlæggende er på plads, og der blot følger fejlrettelser.

Derfor er det ikke usædvanligt at se implementeringer i både kommercielle og ikke-kommercielle produkter af sådan et udkast.

For at komplicere det yderligere, så ændrede IETF i mellemtiden processen for standardisering, så der ikke længere skulle være tre trin, hvor denne status som 'draft' var det mellemste placeret mellem et forslag og en vedtaget standard.

Derfor har IETF arbejdet på at finde ud af, hvilke dele af det forslag, IPv6 oprindeligt var en del af, som skulle have status af en færdig standard. Og det har så nu efter flere års arbejde ført til, at IPv6 er en officiel standard som del af RFC 8200.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael Rasmussen

"Derfor har IETF arbejdet på at finde ud af, hvilke dele af det forslag, IPv6 oprindeligt var en del af, som skulle have status af en færdig standard. Og det har så nu efter flere års arbejde ført til, at IPv6 er en officiel standard som del af RFC 8200."

Hvad er ikke kommet med i RFC 8200? og har det nogen indflydelse på eksisterende implementationer?

  • 1
  • 0
#2 Jesper Louis Andersen

Appendix B lister de forskelle der er i forhold til RFC 2460 som 8200 gør obsolete:

https://tools.ietf.org/html/rfc8200#appendix-B

Der er formentlig tale om en update hvor man tager de de-facto standardiseringer der er sket over årene og indfører dem i dokumentet. Det samme skete med HTTP for nyligt. Samtidig kan man fjerne de dele der ikke har vundet indpas og anvendelse af den ene eller den anden grund. Det gør det nemmere at implementere standarden fordi du ikke skal håndtere en delmængde ingen bruger.

Nu venter vi bare på at nogen gider gøre det samme med HTTP/2 :)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere