Efter 18 år er IPv6 officielt en internetstandard

17. juli 2017 kl. 10:402
Efter 18 år er IPv6 officielt en internetstandard
Illustration: Jesper Stein Sandal.
IPv6 bliver brugt i voksende omfang, men det er først nu, at protokollen har fået officiel status som sin egen internetstandard.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nu er IPv6 efter mere end 18 års arbejde langt om længe blevet en officiel internetstandard. Det kan lyde overraskende, fordi IPv6 allerede anvendes på en voksende del af internettet.

Og forklaringen er da også, at bureaukratiet i standardiseringsorganisationen IETF arbejder i sit eget tempo med en række trin i processen, som et forslag til en ny standard skal igennem, skriver Internet Society i et blogindlæg. Internet Engineering Task Force, IETF, hører ind under Internet Society, der er en uafhængig non-profit-organisation, som blandt andet står for udarbejdelsen af tekniske standarder.

Den første version af IPv6, som blev designet som en videreudvikling og tiltænkt afløser for IPv4, som er dén udgave af internetprotokollen de fleste kender og bruger, blev nedfældet i et udkast sammen med en stribe andre forslag til standarder.

Fra det første udkast blev IPv6 finpudset til at være en decideret 'draft standard'. På det punkt i standardiseringsprocessen er man som regel nået så langt, at det grundlæggende er på plads, og der blot følger fejlrettelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det ikke usædvanligt at se implementeringer i både kommercielle og ikke-kommercielle produkter af sådan et udkast.

For at komplicere det yderligere, så ændrede IETF i mellemtiden processen for standardisering, så der ikke længere skulle være tre trin, hvor denne status som 'draft' var det mellemste placeret mellem et forslag og en vedtaget standard.

Derfor har IETF arbejdet på at finde ud af, hvilke dele af det forslag, IPv6 oprindeligt var en del af, som skulle have status af en færdig standard. Og det har så nu efter flere års arbejde ført til, at IPv6 er en officiel standard som del af RFC 8200.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. juli 2017 kl. 20:02

Appendix B lister de forskelle der er i forhold til RFC 2460 som 8200 gør obsolete:

https://tools.ietf.org/html/rfc8200#appendix-B

Der er formentlig tale om en update hvor man tager de de-facto standardiseringer der er sket over årene og indfører dem i dokumentet. Det samme skete med HTTP for nyligt. Samtidig kan man fjerne de dele der ikke har vundet indpas og anvendelse af den ene eller den anden grund. Det gør det nemmere at implementere standarden fordi du ikke skal håndtere en delmængde ingen bruger.

Nu venter vi bare på at nogen gider gøre det samme med HTTP/2 :)

1
17. juli 2017 kl. 13:43

"Derfor har IETF arbejdet på at finde ud af, hvilke dele af det forslag, IPv6 oprindeligt var en del af, som skulle have status af en færdig standard. Og det har så nu efter flere års arbejde ført til, at IPv6 er en officiel standard som del af RFC 8200."

Hvad er ikke kommet med i RFC 8200? og har det nogen indflydelse på eksisterende implementationer?