Efter 10 års test er digitalt system til teoriprøve stadig forsinket

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Siden 2010 har man testet et digitalt system, som skal erstatte pen og papir, når landets køreskoleelever skal til teoriprøve, men systemet er stadig ikke klar. Det 'nye' system er nu ved at være forældet, lyder det fra Dansk Kørelærer-Union.

Selvom man siden 2010 har testet et digitalt system til teoriprøven, så udfører landets køreskoleelever stadig teoriprøver på gammeldags facon med pen og papir.

Tiden er nu ved at løbe fra det digitale system, der skulle erstatte de DVD-serier, som stadig bruges i dag, lyder det fra Dansk Kørelærer-Union.

Det skriver DR.

»Systemet er så gammelt nu, at det lever på pumperne. Det betyder, at der er en risiko for, at det bryder sammen. Jeg ved, at det flere gange er gået ned til prøverne, hvor eleverne er blevet sendt hjem igen og må gå til en ny prøve, hvis de vil tage den digitalt,« siger Bent Grue, der er landsformand for Dansk Kørelærer-Union, til DR.

I 2010 begyndte Rigspolitiet at teste det digitale system i Hillerød og Køge, men her 10 år efter er systemet stadig ikke rullet ud til resten af landet.

Ifølge Rigspolitiet skyldes forsinkelsen, at man har afventet en analyse af køreskoleområdet fra Færdselsstyrelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Simon Mikkelsen

Det er ikke mange år siden jeg var til køreprøve. En prøve består af en DVD og en retteskabelon der passer til de standard afkrydsningssedler man får. DVDen bliver kørt igennem mens man sætter krydser og så bruger den sagkyndige måske 15 min på at lægge en retteskabelon over hver besvarelse og skrive bestået eller dumpet. Bagefter er der nok noget administrativt arbejde med at indtaste dette resultat.

Giver det overhovedet mening at digitalisere denne process? Det er dyrt at lave og drifte systemet og det kræver en computer pr. person frem for et stykke papir med en blyandt? Man sparer måske 15 min til at rette prøver og yderligere 30 min til at taste resultater ind bagefter, men der er altså ikke meget at komme efter.

 • 14
 • 0
#4 Torben Jensen

Og så tager du ikke engang højde for at der skal være forbindelse til en server, ellers bliver folk sent hjem igen. Og hele udfordringen ved at folk ser systemet for første gang (for jeg tør slet ikke tænke på hvad det vil koste at lave en test-udgave af systemet) og derfor går i panik over noget de ikke har set før...

 • 1
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Er jeg den eneste, der føler mig til grin?

Hvor mange mand/kvinder har arbejdet på det projekt i 9 år? Hvor mange år og mænd/kvinder har det taget at udvikle det, inden det blev taget i brug i 2010?

Historien minder mig om den gode gamle molbohistorie om storken i kornmarken: http://www.molbohistorier.net/Storken.html (Det er sådan set svaret på Simon Mikkelsens spørgsmål om mening)

Nogen har glemt at fortælle prisen...

 • 4
 • 1
#6 Lucas Thiesen

Jeg tror det store problem er, at hvis du ikke er god til at lytte til dansk tale, så er du simpelthen bare på røven. Jeg ved at der er nogle andenetniske folk, som ikke kan følge med i at lytte til de mange trickspørgsmål hurtigt nok, som er nødt til at rejse for at få den digitale prøve. Det vel ikke helt umulig forventning, at man skal have mulighed for at kunne læse tilbage i de tidligere spørgsmål til hvert billede og danne sig et overblik. Der er f.eks nogle der driven en virksomhed på ryggen af præcis det, og som rigtig mange der tager kørekort bruger https://prove.dk/

 • 0
 • 0
#7 Knud Larsen

Vidste du: -at Færdselsloven har højere rng en den emst almindleig Retsplejelov? - at fartmærkningen udformes af en random generator - der er nogen som helst logik i det. - F.eks. 60 på en motorvej - Lyngbyvejen men 90 km på Gedser LANDEVEJ uden hverken midterrabat eller værn og kun 2 spor mod 6. - (ironi kan forekomme)

 • 0
 • 6
#8 Gert Madsen

Jeg tror det store problem er, at hvis du ikke er god til at lytte til dansk tale, så er du simpelthen bare på røven.

Så problemet kan løses ved at kopiere TV-bingo med at først at sige det normalt, og derefter langsomt og ty-de-ligt ? 10 års test smager af, at det ville være billigere at gå tilbage til gamle dages 10 minutters personlig udspørgning.

 • 1
 • 0
#9 Mogens Bluhme

10 års test smager af, at det ville være billigere at gå tilbage til gamle dages 10 minutters personlig udspørgning.

0 0

Hvordan tester du modenhed på et digitalt skema?

Jeg var oppe i teoriprøve som teenager med en ordenligt bagskid på. Jeg kom for sent og ydmygede den motorsagkyndige med at hans standselænge afhænger af hastigheden ved at henvise til loven om kinetisk energi : 1/2 mv *2.

Min teenagerarrogance gjorde heldigvis, at jeg dumpede.

Jeg er dog aldrig blevet taget - nå nej - det var Bjarne Riis' udgave - jeg har aldrig kørt spiritus-eller promilekørsel.

Men modenhedaspektet kunne tage udgangspunkt i forskellige scaenarier, som kun en psykologisk kvalificeret motorsagkyndig ville have mulighed for at bedømme og ikke et digitalt skema, som man kunne lære udenad.

Man skal selvfølgelig tage behørigt hensyn til håndværkerlærlinge, som ikke har mange penge og som har brug for at køre bil på et tidligt tidspunkt.

 • 1
 • 0
#10 Ivo Santos

Da jeg blev MCSA omkring 2001 var det digitalt. Da jeg blev certificeret i software test var det digitalt.

Så hvordan kan det være at et kørekort test ikke kan lade sig gøre når alle andre åbenbart godt kan finde ud af det??? Jeg gætter på inkompetance og grådighed.

 • 1
 • 0
#11 Per Gøtterup

Giver det overhovedet mening at digitalisere denne process? Det er dyrt at lave og drifte systemet og det kræver en computer pr. person frem for et stykke papir med en blyandt? Man sparer måske 15 min til at rette prøver og yderligere 30 min til at taste resultater ind bagefter, men der er altså ikke meget at komme efter.

Nu kunne man jo godt tænke udenfor boksen her. Vi kommer ikke udenom en server der kører prøven, men det kunne jo være sådan at folk kunne tage den på deres mobil eller tablet.

Det er relativt trivielt at blokere for mobildata i lokalet og dermed tvinge eksaminanterne til at bruge en begrænset Wifi til prøven så muligheden for snyd minimeres.

Medmindre man udvikler nye datasæt til prøven så bør der være mulighed for flere korrekte svar til et spørgsmål da jeg har kendskab til 3-4 spørgsmål fra de nuværende prøvesæt hvor der er mere end et korrekt svar. Dette inkluderer ikke nuværende spørgsmål hvor billede og/eller tekst er så uklar at det er næsten umuligt at svare rigtigt - medmindre man er heldig med et rent gæt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere