Ecuador udskifter US-dollars med ren digital valuta

Som det første land i verden indfører Ecuador nu officielt en krypto-valuta som landets møntfod. Nu frygter eksperter inflation i det stærkt forgældede land.

Mens bitcoin har gået sin sejrsgang blandt digitale græsrødder, har modtagelsen blandt verdens nationalbanker og regeringer været kølig – måske fordi bitcoins også kan bruges af kriminelle til at sløre deres spor.

Og i Ecuador går man nu hele vejen og forbyder al handel med bitcoins – men indfører samtidig sin egen krypto-valuta som landets officielle møntfod. Det skriver Bloomberg ifølge Politiken.

Det sydamerikanske land har en massiv gæld og måtte i år 2000 droppe sin egen valuta og indføre amerikanske dollars i stedet i kølvandet på en omfattende bankkrise og voldsom inflation.

Nu forsøger Ecuadors præsident altså at tage moderne hjælpemidler i brug for at holde sammen på økonomien og sikre en bredt tilgængelig valuta. Ifølge loven om valutaen, der ikke har noget navn endnu, kan ingen tvinges til at tage imod den nye krypto-valuta, ligesom der ikke kan udstedes flere penge, end der er dækning for i nationalbankens beholdning af ædle metaller og andre valutaer.

Men flere eksperter frygter nu, at overgangen til den nye valuta hurtigt vil blive misbrugt af regeringen til at betale gæld af lokalt med fare for inflation.

Spørgsmålet er også, om den nye valuta bliver udstedt på samme måde som en bitcoin, hvor matematikken bag dannelsen af nye bitcoins sikrer, at det kræver en stadig stigende mængde resourcer, i form af hardware og energi, at producere nye bitcoins.

Den amerikanske historiker Stephen Mihm finder Ecuadors påfund meget interessant, fordi krypto-valutaer som bitcoins er blevet brugt af utilfredse borgere, når tilliden til statsligt garanterede valutaer forsvandt. At Ecuador nu forsøger med sin egen krypto-valuta for at genrejse tilliden til statens finanser, er et signal om, at de matematisk funderede valutaer er blevet vores digitale samfunds svar på en guldstandard, vurderer han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017