Eclipse søsætter VS Code-dræber

Illustration: Eclipse Foundation
Eclipse Theia skal være IDE-kæmpens modsvar til Visual Studio Code, som organisationen ikke mener er rigtig open source.

Eclipse Foundation, der er organisationen bag udviklingsværktøjet af samme navn, har udsendt version 1.0 af IDE-platformen Theia, som skal konkurrere med Microsofts populære letvægtsværktøj Visual Studio Code.

Theia er ikke et produkt, men altså en platform, som kan udmøntes i både desktop-apps og webapps.

Eclipse Theia er en platform for letvægtsværktøjer i stil med Visual Studio Code. Klik for et større billede. Illustration: Eclipse Foundation

Holdet bag understreger, at »VS Code er et fremragende produkt.« Og Theia bygger da også på VS Codes plugin-model og Language Server Protocol, der gør det muligt at understøtte et stort antal sprog.

»Desværre forbyder Microsoft ikke-Visual Studio-produkter at installere binære filer, der er downloadet fra firmaets markedsplads. I betragtning af at de fleste udvidelser er open source og ikke udviklet af Microsoft, er det en temmelig trist situation,« lyder udmeldingen fra Theia-holdet.

Det understreges også, at Eclipse Foundation er et non profit-foretagende - i kontrast til Microsoft, forstår man:

»I modsætning til andre 'open source'-projekter, er projekter, der hører hjemme hos en open source-stiftelse, beskyttet mod en enkelt producents beslutninger, som går imod et bredt miljøs interesser.«

Eget plugin-site

Derfor har Eclipse også startet sit eget site for udvidelser, med navnet Open-vsx.org, som bygger på Open VSX, en open source-implementering af et VS Code-udvidelsesregister, som er udviklet af Eclipse Foundation.

»Med Open VSX ønsker vi at oprette et offentligt register til VS Code-udvidelser, der er tilgængeligt for alle. Vi ønsker også at give organisationer mulighed for at være vært for egne registre inden for deres private netværk - en længe ønsket funktion. Vi opfordrer udviklere af VS Code-udvidelser til at lægge deres udvidelser på Open VSX, ud over Microsofts markedsplads,« skriver Theia-udviklerne.

Som nævnt er Theia ikke et produkt, men en platform, og en lang række producenter har udsendt værktøjer baseret herpå. Det drejer sig om Google, Arduino, SAP, Arm og flere.

Theia kan afprøves på Gitpod, som er et web-IDE med integration til Gitlab og Github.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere