Eclipse kan afløse "vi" for Linux-udviklere

Udviklerne af Linux Standard Base har kig på Eclipse for at lokke en ny generation af udviklere til.

Udviklingsplatformen Eclipse har opnået stor popularitet i mange open source-projekter, men den hårde kerne af Linux-udviklere har hidtil holdt fast i deres velkendte editorer som vi og emacs.

Nu er udviklerne bag Linux Standard Base imidlertid på vej til at bløde op for at gøre det lettere for en ny generation af udviklere, der er vokset op med andre værktøjer, at slutte sig til projektet.

Derfor vil Linux Standard Base-udviklerne gå over til en integreret udviklingsplatform, som formentligt bliver Eclipse. Det skriver Linux-Watch.

Skiftet har før været overvejet, men droppet blandt andet på grund af manglende udbredelse af Eclipse hos flertallet af Linux-distributioner. Det er der nu rettet op på, og derfor tages forslaget nu op igen.

Eclipse er gået fra at være et open source-udviklingsmiljø til Java til nu at være tæt på at være lige så udbredt som Microsofts Visual Studio og har fået understøttelse af en lang række programmeringssprog.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikkel Høgh

Hvis nu ikke Eclipse var tung som jeg-ved-ikke-hvad - hvis jeg beder mit pakkesystem om at installere eclipse, så fylder selve eclipse-pakkerne ca. 189 MB. Der til kommer kildekoden der fylder 36,7 MB og ca. 100 MB andre Java-pakker (ant, ecj, gcj, jikes og libs i tonsvis.

Prøv at forestille dig hvor langsomt det kører på min stakkels bærbare med kun 512 MB RAM.

Til sammenligning fylder hele vim-runtimen med GUI-libs og whatnot kun 23 MB. Og der er ikke meget som Eclipse kan som vim ikke også kan med diverse plugins. på vim.org er der lige nu omkring 2.000 scripts til diverse opgaver.

Jeg tror ikke Eclipse kommer til at tage vim eller emacs plads. Hvem gider at vente 30-40 sekunder på at starte et eller andet gigantisk framework-java-snask, når man bare lige skal have ændret et par linjer i en fil? Ikke mig.

Forstå mig ret - Eclipse er på mange måder både godt og godt lavet - men det er Java. Og Java er langsomt. Og langsomt er, når man sidder og arbejder, uudholdeligt.

 • 0
 • 0
#2 Thomas Ammitzbøll-Bach

LSB beskæftiger sig med, hvad man kan forvente af et Linux-system. Hvilke libraries, hvilke binaries, hvilke device nodes og hvilke konfigurationsfiler udgør et Linux-system.

Men når Eclipse kommer på banen her, så er det i et udviklingsmiljø at man kan forvente at finde det. Det vil sige, at i et driftssystem er det ikke nødvendigt at implementere det, for at opfylde LSB.

 • 0
 • 0
#3 Peter Toft

Når jeg arbejder med C/C++ kode med emacs+etags+gdb så er jeg meget drøn-produktiv. Jeg er interesseret i om Eclipse kommer i nærheden af det - men jeg tror det ikke...

 • 0
 • 0
#4 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hej der Jeg er EMACS bruger gennem mange år, men bruger jævnligt Eclipse og Textmate nu - begge på Mac. Det er rigtigt at Eclipse kan tage et minut at starte, men betyder det reelt noget når du skal udvikle i flere timer?

Med Eclipse havde jeg på et tidspunkt en Tomcat applikation som jeg udviklede, hvor Eclipse kunne fange og debugge webapplikationen mens den kørte indeni Tomcat. Den integration er yderst nyttig, og det betyder for mig - brug det rigtige værktøj. Til min LaTeX kode bruger jeg således stadig EMACS, til XML bruger jeg Textmate og til JAVA udvikling bruger jeg Eclipse.

Jeg synes ikke Eclipse er specielt tung når man har startet den op og den skifter automatisk til det du lige nu arbejder med, så på min Powerbook G4 med sølle 1.25GHz er den formentlig mere produktiv til JAVA udvikling end EMACS, selv med etags+gdb ;-)

 • 0
 • 0
#5 Anders Reinhardt Hansen

Eclipse er i standard udgaven krævende rent hukommelsesmæssigt, men at java også skulle være så voldsomt langsomt mener jeg helt klart er en myte. Det er mange gange bevist at managed kode nogle gange faktisk er hurtigere end C kode. Se f.eks.: http://www.itu.dk/people/sestoft/smp2/csharpspeed.pdf Det handler om at være produktiv, og det er man i Eclipse. Udvikling handler også om at lave så få fejl som muligt og ting som refaktorering gør altså livet nemmere for mange udviklere. Eclipse har desuden et meget omfattende plugin system som er nemt at udvide. Det er en forældet tankegang at sige at rigtige programmører kun kan udvikle i en konsol. Dermed ikke sagt at man ikke kan udvikle i en konsol.

 • 0
 • 0
#7 Kristian Larsen

Project Looking Glass blev lavet blandt andet for at påvise at man sagtens kan lave hurtige og responsive 3d app's i Java, og jeg synes sådan set det er lykkedes meget godt.

Det er klart det tager længere tid at åbne en java app end en statisk html side, men sammenlign evt. med at åbne en "web 2.0" app eller en flash app - og så er load tiden for en java app pludselig ikke særligt stor - jeg kunne personligt "ikke leve" uden cgoban2 :)

 • 0
 • 0
#8 Mikkel Høgh

Det kan godt være at man kan lave hurtig software i Java - det benægter jeg ikke. Men Java-applikationer er meget tit over-engineered - jeg bruger en del Java-applikationer i min dagligdag.

ThinkingRock, jEdit og Eclipse. Og de har alle det til fælles at de er langsomme at starte op og bruger uforholdsmæssigt meget RAM.

Så kan i kalde det en myte alt det i vil, men når 100% af de Java-applikationer jeg bruger har det problem, så taler det nok om at der faktisk er et reelt problem med langsomme Java-applikationer :)

 • 0
 • 0
#9 Anders Reinhardt Hansen

Eclipse er et stort program med mange plugins derfor bruger det meget ram. Det er ikke det samme som at det er langsomt. Prøv at se hvor meget ram firefox kan bruge indimellem? Men det betragter du vel ikke som at det er en svaghed?

Med hensyn til RAM er du nødsaget til at sammenligne det med andre tilsvarende programmer. F.eks. MS Visual Studio. Jeg peaker over 1 GB ram til dette udviklingsmiljø indimellem! Det må vel også siges at være et voldsomt forbrug. Jeg bruger ikke JEdit så jeg ved ikke hvorvidt det er tungt eller ej.

 • 0
 • 0
#11 Dennis Krøger

Problem? Er det ikke snarere et spørgsmål om vægtning af forskellige fordele og ulemper ved valg af udviklingsmiljø?

Jeg starter Eclipse op om morgenen, og lukker det når jeg går hjem. Opstartstiden generer mig ikke.

Resourceforbruget er ikke større end at jeg ikke lægger mærke til det på mit udviklings system.

 • 0
 • 0
#13 Kristian Larsen

Du har ret, programmer bliver idag ikke optimeret lige så godt som tidligere. F.eks. kræver Windows XP 512MB ram for at køre rimeligt, så hvis du skal køre eclipse der snakker vi så 1½GB.

På min linux spand er det til gengæld ikke noget problem at køre eclipse med 1gb ram, og opstartstiden svarer nogenlunde til NVU's og er hurtigere end OOo så det er vel ikke så ringe...

 • 0
 • 0
#14 Dennis Krøger

Nu vil jeg lige pointere at mit Windows XP vmware image, som har fået tildelt ca. 750 MB ialt kører fremragende med Flex Builder ( = Eclipse med Flex udvidelse).

 • At jeg så hader Flex, og at Adobe skulle bombes for ikke at have lavet en Linux udgave, er ikke Eclipse's skyld ;)
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere