Eclipse bag ny open source-Java

29. marts 2021 kl. 07:003
Eclipse bag ny open source-Java
Illustration: mkabakov/Bigstock.
Open source-organisationen Eclipse skal i fremtiden forvalte Openjdk-aftapningen Adoptopenjdk, der skifter navn til Adoptium.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Java-aftapningen Adoptopenjdk flytter ind under Eclipse-organisationens vinger. Det skriver Infoq. Eclipse står bag IDE'et af samme navn samt andre open source-produkter.

Openjdk er open source-udgaven af Javas udviklings- og afviklingsmiljø. Oracle, der ejer varemærket 'Java' og styrer udviklingsprocessen, udsender kun opdateringer til de langtidsholdbare open source-udgaver, LTS, i form af kode og ikke i binær form.

For at undgå de licensbetingelser, Oracle fastsatte for sine kommercielle aftapninger fra og med Java 11, udsender en lang række producenter nu binære udgaver af miljøet. LTS-udgaverne (long term support) er typisk dem, der anvendes i produktion.

Udover en lang række Linux-distributioner findes der Openjdk-udgaver fra de store cloudleverandører samt it-kæmper som SAP og IBM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adoptopenjdk skifter navn til Adoptium i forbindelse med Eclipses overtagelse. Blandt projektets hidtidige sponsorer findes både Amazon AWS og IBM, der også udsender egne Openjdk-udgaver, samt Microsoft Azure, der sammen med Google er de eneste større cloudleverandører, ikke har sin helt egen version af miljøet.

Der er efterhånden mange builds af Openjdk, og en liste kan findes på Wikipedia.

Den seneste version af Java hedder 16 og er netop kommet på gaden. Næste udgave tilrettelægges til sommer og er en long term support-udgave.

Opdateret: En tidligere udgave af denne artikel omtalte fejlagtigt 'long term support' som 'long term edition.'

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
30. marts 2021 kl. 11:45

Men Oracle har efterhånden vist sig som rimelige forvaltere af både sproget Java samt JVM og resten af Java platformen.

Hmm, tjahh. Det kommer lidt an på hvilken vinkel man ser det fra. Jeg ved ikke helt om det kan ses som rimeligt at det nu kun er gratis at installere Oracle Java runtime for private, hvis man vil distribuere det på klienter i en organisation koster det penge. Men så har de gode folk hos Adopt heldigvis lavet en solid installer der opfylder alle standarder til distribution

2
29. marts 2021 kl. 16:16

Hvad siger det om openjdk projektets sundhed

Ikke det helt store. AdoptOpenJDK er jo blot en af mange distributioner af OpenJDK, så om noget, siger det nok mere om den specifikke distributions sundhed.

Om det er en fordel for AdoptOpenJDK at komme under Eclipse Foundations vinger, er nok for tidligt at vurdere. Da Oracle købte Sun, blev det udråbt som døden for Java. Men Oracle har efterhånden vist sig som rimelige forvaltere af både sproget Java samt JVM og resten af Java platformen. Der er blevet skruet op for hastigheden af innovationer i forsøget på at holde trit med dels andre JVM sprog som Kotlin, Scala, Groovy og Clojure, dels den største konkurrent indenfor platforme for sprog med garbage collection, Microsofts .NET.

Så det er nok for tidligt at afsige dom over hvad denne flytning kommer til at betyde for henholdsvis AdoptOpenJDK og OpenJDK.

Fra artiklen:</p>
<p>Den seneste version af Java hedder 16 og er netop kommet på gaden. Næste udgave tilrettelægges til sommer og er en long term edition.

En mere korrekt formulering ville nok være at Oracle planlægger at udgive en distribution af Java 17 hvor deres service er LTS. Der vil sikkert være andre distributører af Java, der vælger at følge samme strategi for valg af versioner, der udgives som LTS, men dette er ikke noget det ligger i OpenJDK. Der findes ingen LTS udgaver af Java, men derimod af den servicekontrakt som man kan vælge at tilkøbe fra Oracle eller andre udgivere af OpenJDK. Dette er blevet gentaget mange gange af både Mark Reinhold og Ron Pressler fra Oracle.

1
29. marts 2021 kl. 11:54

Når i rapporterer om Open Source nyheder som denne, synes jeg det var på sin plads at skrive om dette er et sundhedstegn for projektet eller ej.

Betyder det f.ex. at der (f.ex. pga. de licensbetingelser i skriver om) er kommet en del forks - hvor man får forskellig kode fra hver udgave, fordi de divergerer? Eller er det forks, hvor "upstream - dvs. Oracle's openjdk" tager de forbedringer der laves hos f.ex. AWS, Google mv. ? (og hvis det er tilfældet - hvorfor fork'er de så overhovedet.. hvad er det egentlig de undgår ifbm. Oracle's licensbetingelser fra v11?)

Hvad siger det om openjdk projektets sundhed, målt på almindelige Open Source projekt parametre?

Jeg synes det var på tide, at i begyndte at forstå og skrive/forklare lidt mere om Open Source aspektet, sundhedstegn etc.

Denne artikel giver næsten flere spørgsmål end svar :(