Eb.dk-trojaneren skaber nye krav til bannere

17. december 2007 kl. 10:398
Trojaneren, der inficerede læsere på eb.dk, er nu bremset. Hos JP/Politikens hus vil man nu koncentrere sig om at håndtere og undgå lignende angreb i fremtiden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ekstrabladet.dk's trojanerangreb, der fredag inficerede brugerne, skulle nu være bremset.

I fredags arbejdede sikkerhedsfirmaet CSIS og JP/Politikens Hus i højt tempo for at stoppe angrebet, så yderligere læsere undgik infektion.

Angrebet blev gennemført via en bannerkampagne, der var administreret af tredjepart, og kan derfor sagtens have ramt andre nyhedssites i Danmark.

Per Palmkvist Knudsen, It-direktør i JP/Politikens Hus, oplyser, at han via CSIS har fået at vide, at også tv2.dk har været ramt af et lignende angreb fredag aften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden fulgte Berlingske-koncernen med og lukkede ned for en række potentielt, inficerede bannerannoncer på Berlingskes webmedier: Berlingske.dk, Business.dk, Bny.dk, Bt.dk, Erhvervsbladet.dk

Nødvendig forebyggelse

Kl. 16:00 i fredags kunne Per Palmkvist Knudsen meddele i et kommentarindlæg på version2.dk og på eb.dk, at fejlen var rettet hos dem og, at CSIS desuden havde fået lavet et tool til at tjekke og fjerne den pågældende virus.

Per Palmkvist Knudsen er godt tilfreds med indsatsen i fredags, men i dag vil han til bunds i sagen og desuden evaluere indsatsen.

?Vi holder møde i dag for at finde ud af, hvordan vi skal håndtere disse ting i fremtiden og, hvordan vi kan undgå den slags situationer. Jeg mener ikke, det er muligt at lave et system, der er 100 procent vandtæt, derfor er vi nødt til at forberede nogle procedurer, hvis det skulle ske igen,? siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bannerleverandør ikke afsløret
It-direktøren vil her til morgen, før mødet, ikke udtale sig om, hvem man kan tillægge skylden for hele affæren, og han vil heller ikke afsløre leverandøren af de inficerede bannerannoncer.

?Jeg vil ikke sige hvem bannerleverandøren er, før jeg er helt sikker, og de skal selv have lov at komme med en udtalelse,? siger Per Palmkvist Knudsen.

Resultatet af hele affæren er, at de implicerede parter vil sætte sig ned og udvikle nogle procedurer for bannerleverandørerne, oplyser Peter Kruse fra CSIS.

?Vi vil sikre, at det her ikke sker i fremtiden, og derfor skal der laves nogle procedurer for bannerleverandører. De skal være langt mere kildekritiske, og der skal være krav om, at de laver en sanitering og validering af det reklamemateriale, de distribuerer videre. Sådan noget her skal fanges langt tidligere, og skal ikke komme fra læsere af Version2,? siger han.

Heller ikke Peter Kruse kan oplyse, hvem bannerleverandøren er.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
18. december 2007 kl. 09:28

Præcis AdTraf som var skyld i en leverance af bannere som tidligere i år gav problemer, er faktisk legitime, men blev hacket, det samme synes at være sket igen.

Reklamen der er tale om blev kun sjældent vist, og slet ikke til bestemte ip adresser. Dvs intern annonce afd ville aldrig kunne se dem.

8
17. december 2007 kl. 17:51

Hej Torben

Erfaringerne fra tidligere eksempler på denne type angreb (vi har ikke alle detaljer her) viser, at der ikke sker nogen hacking af bannerleverandørerne. Det tætteste, du kommer, er en kopiering af legitimt reklamemateriale, hvor der indsættes scripts.

I stedet sker der det, at mediet eller én af dets partnere vælger at sælge annonceplads gennem en leverandør som AdTraf, der tillader hvem som helst at sælge reklamer gennem deres distributionskanal uden kontrol af indholdet. Disse bannere vil ligne ægte bannerreklamer for legitime firmaer, som måske allerede reklamerer på mediet. De indeholder imidlertid et script, som typisk forsøger at åbne en popup.

Det kan være svært for en salgsafdeling at opdage denne form for svindel alene ved at se på selve reklamematerialet. Den bedste sikkerhed opnår de ved at være kritisk over for, hvem de samarbejder med. Derfor er det positivt, at Politikens Hus siger, at de har tænkt sig at gøre noget på netop den front.

7
17. december 2007 kl. 17:25

Vi er mange (faktisk rigtig mange) som længe har haft et krav til bannere, pop-up'er og pop-under samt alle flash reklamer... et simpelt krav: AFSKAF LORTET!!!

6
17. december 2007 kl. 14:33

vælge at bruge firefox med et Adblock plugin? Jeg ser kun selve siden på de sites jeg besøger :)

5
17. december 2007 kl. 12:48

Jeg er med på at det ikke er de forskellige sites skyld, men at problemet kommer via bannerleverandørene. Men som bruger er jeg interesseret i hvilke sites, jeg kan være blevet inficeret via, og specielt, hvor man skal holde sig væk fra et stykke tid.

4
17. december 2007 kl. 12:19

Man kan ikke hænge et bestemt site ud i dette sammenhæng. Man kan kun hænge en bestemt leverandør ud. De danske medier bruger hundrevis af forskellige partnere til at levere bannere. Partnerne har så igen partnere. Hver partner har et ansvar for sikkerheden, og alle partnere bliver tjekket grundigt efter. Men hvis en partner pludselig bliver hacket og en illegal kampagne bliver startet, så er det umuligt at opdage det på forhånd.

Den eneste sikre metode er at afkræve bruger betaling og derved ikke have bannere. Der er bare ikke mange der vil betale for den sikkerhed.

3
17. december 2007 kl. 11:55

Forløbig har jeg noteret

eb.dk tv2.dk

2
17. december 2007 kl. 11:39

Jeg oplevede det her til formiddag på tv2.dk, hvor jeg pludselig fik den samme besked om virus.

Jeg undrer mig mest over, hvor lidt koordinering, der er imellem mediet og bannerleverandøren. Har TV2 outsourcet bannerannonce-salget på tv2.dk?