E-valg over nettet nødvendigt for at sexe demokratiet op

9. juni 2011 kl. 08:1222
E-valg over nettet nødvendigt for at sexe demokratiet op
Illustration: MI Grafik og UkraineToday/Wikicommons.
Unge mennesker orker ikke at møde op i en gymnastiksal og afgive deres stemme. De vil kunne stemme fra sofaen. Derfor er fjernvalg et 'must' i fremtiden, mener e-valgsleverandør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Strålfors Information Logistics administrerende direktør Lars Kirstein mener, at det ikke er et spørgsmål om, vi skal have et folketingsvalg, hvor folk kan stemme fra sofaen, men snarere et spørgsmål om, hvor lang tid vi tør vente med det.

»Vi har en meget høj valgdeltagelse. Men jeg har en formodning om, at stemmedeltagelsen vil dale, hvis ikke vi favner de nye kanaler, for de nye generationer gider ikke at møde op på skoler og i gymnastiksale. De vil falde fra,« siger han.

»Du kan ikke stoppe udviklingen, så jeg er ikke i tvivl om, at vi inden for fem år har gennemført hele e-valg på kommunalt eller amtsligt niveau som et supplement til normale valg, hvor man måler brugernes oplevelse af det.«

Politikerne skal forny sig

Men der er også andre ting, der skal ændres, hvis de nye ?digitale' generationer skal fatte interesse for politik og for at stemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Politikerne skal gøre meget mere ud af, hvordan de formidler deres budskaber i dag ? det sker på traditionelle taler i parker, skoler, forsamlinger og i traditionelle aviser og på tv. Det er jo slet ikke der, de kommende stemmeberettigede befinder sig. Og så skal politikerne også finde ud af, at der findes nye kanaler at afgive sin stemme på, så man når ud til de nye stemmeberettigede.«

Folkefesten forsvinder

Direktøren mener også, at der er andre interesser, der er medvirkende til, at et digitalt fjernvalg endnu ikke har set dagens lys herhjemme.

»Man skal huske på, at et valg er en national folkefest. Tv-stationerne især vil gerne have en folkefest ud af det. De kører meningsmålinger hele dagen og hele landet kikker med i spænding. Der er løbende afrapportering. Med et e-valg, hvor folk kan stemme med et enkelt klik derhjemme, kommer resultatet med det samme. Charmen bliver taget ud af det. Folkefesten forsvinder. Ønsker man i det hele taget den strømlinede version? Det er i virkeligheden dét, det handler om.«

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger