E-simkort bliver en bombe under teleselskabernes guldæg

21. juli 2015 kl. 06:2936
E-simkort bliver en bombe under teleselskabernes guldæg
Illustration: Bigstock.
Det vil på sigt være slut med dyre roaming-takster og teleselskaber, der låser deres kunder fast med abonnementer, når e-simkortet har erstattet de fysiske simkort, spår tele-ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er en lille plasticdims, der forsvinder. Men konsekvenserne kan blive langt større.

Det fysiske simkort, som vi kender det fra mobiltelefonerne, synger på sidste vers. De største mobilproducenter som Samsung og Apple arbejder i øjeblikket på at indbygge simkortet direkte i telefonerne fra så tidligt som 2016, og det træk vil ryste rundt på teleindustrien.

I stedet for at man skal skifte simkort ud fysisk, når man eksempelvis er ude at rejse og ønsker at købe et lokalt abonnement eller taletidskort, vil mobilbrugerne med e-simkortet potentielt have adgang til hundredevis af simkort og dermed forskellige teleselskaber. Blot et klik i en app vil være nok til at skifte abonnement.

Dermed står teleselskabernes guldkalv - de høje roaming-priser på opkald og dataforbrug i udlandet - for skud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det her er en bombe under teleselskabernes roaming-regime. Man tager helt luften ud af merprisen,« siger stifter af tele-konsulentvirksomheden Netplan, Torben Rune og fortsætter:

»Hvis vi kigger nogle år frem, så vil du kun have dynamiske simkort (e-simkort, red.). Det her er begyndelse på enden af fysiske simkort.«

Vælg mobiludbyder fra en app

Teleselskaberne har indtil videre levet højt på at afkræve høje roaming-takster, når mobilkunderne rejser til udlandet.

Det har blandt andet været muligt, fordi det er besværligt at blive kunde i et nyt land og skulle skifte simkortet ud fysisk i telefonen, hver gang man krydser en grænse. Samtidig har et nyt simkort også tidligere betydet et nyt telefonnummer, hvilket især er et problem for forretningsrejsende, der har et konstant behov for at kunne ringe fra det samme nummer.

»Det er noget bøvl, og derfor virker konkurrencen på mobiltelefoni i udlandet ikke, og det har holdt roamingtaksterne høje,« siger Torben Rune.

Men nogle forhold har ændret sig. Flere benytter sig af ip-telefoni over dataforbindelsen og dropper den almindelige telefonforbindelse. I de nyere versioner af styresystemet Android er muligheden for at sætte systemets standard telefon-app op som en ip-telefon endda indbygget fra fabrikken.

»Det, der gør e-simkortet attraktivt nu, er, at vi i langt højere grad bruger telefoner som dataenheder og ip-telefoni. På mobile datavoice-tjenester er det ligegyldigt hvilket simkort, der sidder i, bare der er dataforbindelse,« siger Torben Rune, der forestiller sig en fremtid, hvor man let kan vælge et nyt mobilabonnement fra en ny lokal teleudbyder via en app, lige så snart man krydser grænsen.

Eksempelvis vil man kunne købe en Verdens-pakke, Europa-pakke, Asien-pakke eller lignende, der gør det muligt let at skifte mellem de forskellige lokale operatører i de pågældende områder.

På den måde er man som forbruger hele tiden sikret lokale priser. Samtidig er man heller ikke bundet til de udenlandske teleselskaber, som ens danske teleselskab har lavet aftaler med.

»Det gør det lettere for forbrugerne at udnytte konkurrencen, som det giver i markedet,« siger Torben Rune og udpeger taberne, når de nye e-simkort har overtaget:

»Det bliver ubehageligt for teleselskaberne, fordi de ikke længere er herre over, hvordan kunderne betjenes. De kan ikke tage overpris for udlandsroaming, og det er de klar over. I en periode vil det påvirke deres indtjening, fordi man har baseret meget af forretningen på urealistisk høje roaming-takster.«

I stedet for en verden med roaming, vil der højst sandsynligt komme nogle nye spillere ind på markedet. Disse tredjeparter vil netop stå for at udvikle løsninger, der virker på tværs af grænser og kan forbinde mobilbrugerne med de lokale teleselskaber i eksempelvis en app. Og det er ikke utænkeligt at teknologi-giganter som Apple og Google kaster sig ind i det marked for at kunne udbyde tjenesten som en app sammen med en ny telefon ifølge Torben Rune.

»Det her vil enten føre til, at teleselskaber opgiver global roaming, eller man vil se, at de selv vil lave produkter, der i samarbejde med hinanden kan tilbyde de samme tredjepartsfunktioner i telefonerne,« siger Torben Rune.

Det offentlige kan spare penge på e-simkort

E-simkortet bringer ikke kun bedre konkurrencevilkår og dermed bedre priser til smartphone-brugerne. I en verden af forbundne enheder - eller Internet of Things - er der også et stigende behov for at små enheder kan koble sig på nettet med et simkort.

Blandt offentlige leverandører af infrastrukturtjenester som vand, varme og elektricitet kan de de dynamiske simkort være med til at ændre spillereglerne markant.

Både el og vandmålere kan udstyres med simkort, der sender målingerne ud til leverandøren. Men da enhederne hidtil har været udstyret med et fysisk simkort, er det alt for besværligt for leverandørerne at skifte dem og dermed teleselskabet ud.

»Det er kæmpe problem, fordi det er voldsomt økonomisk belastende at skifte operatør. Så i praksis er den fri konkurrence sat ud af kraft, fordi gevinsten ved at skifte operatør ikke står mål med at skulle skifte simkortene ud,« siger Torben Rune.

Dette vil dog ændre sig i takt med, at disse enheder også begynder at understøtte e-simkortet. De gør det således muligt for virksomhederne at skifte teleudbyder fra centralt hold uden at skulle ud og skifte et fysisk simkort i folks hjem.

Dermed bliver telepriserne også presset ned på dette område.

»De eneste, der bliver presset af det dynamiske simkort, er teleselskaberne. Og de bliver tvunget til at understøtte det. Jeg tror ikke i længden, at de kan holde stand mod det fri operatørvalg,« siger Torben Rune.

Samme sikkerhed som ved fysisk simkort

Der har blandt Version2’s læsere været flere bekymrede ytringer omkring sikkerheden ved at indbygge simkortets funktioner i telefonens hardware.

Blandt andet bekymrer det, hvorvidt myndigheder og andre uvedkommende, vil være i stand til at spore udstyret.

Der er dog ikke grund til yderligere bekymring, end den man har i forvejen, ifølge Torben Rune.

»Godt nok kan du ikke selv skifte simkortet fysisk, men hvis du har 500 simkort og en app, der kan skifte dem, så er du bedre kørende end med et fysisk simkort,« siger han og fortsætter:

»Men man må ikke tro, at det ændrer problemstillingen med, at offentlige myndigheder kan og skal følge med i, hvad der foregår på den enkelte terminal. E-simkortet stiller dig ikke anderledes end med et fysisk simkort, da sikkerheden ligger på et højere niveau. Du kan sagtens putte et andet simkort i, men det ændrer ikke serienummeret på telefonen, som kan spores. Så hvis du er bange for overvågning, skal du smide telefonen ud - på samme måde som i dag.«

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
23. juli 2015 kl. 14:03

Det er jo også smart når man tænker på tyveri mv.

32
21. juli 2015 kl. 23:36

Jeg er sådan set meget enig i det som står i artiklen og kommentarerne. Flyt dit nummer over på SIP og spar roaming udgifterne. Dog, tror jeg at roaming gebyrerne vil fortsætte en rum tid endnu. Selv i Danmark er 3/4G nettet endnu ikke så dækkende og stabilt at jeg ville satse udelukkende på at bruge internettet. Måske i de store byer - men nu bor jeg altså i Vestjylland. Er du meget afhængig af din telefon, så er GSM tale stadigt nødvendigt. Og der er stadigt lang tid til at IP telefoni kan afløse dette helt.

Der er dog ingen grund til at lade sig flå hvis man blot er på ferie, så er det bare at få bestilt et IP telefoni abonnement, hvilket også kan kombneres med et almindeligt mobilnummer, så man kan begge dele.

26
21. juli 2015 kl. 17:12

Mon ikke både V2 og Computerworld har oversat fra artikler, hvor begrebet "cash cow" bruges? Det gør det nærliggende at bruge ordet "guldkalv", selv om det ikke er helt korrekt. "Guldæg" er heller ikke den bedste betegnelse, da et guldæg i sig selv ikke indebærer en løbende indtægtskilde. "Guldgås" er derfor en bedre oversættelse, selv når der ikke er tale om at slagte den. Men mig bekendt er der ikke en standardoversættelse af "cash cow" til dansk.

25
21. juli 2015 kl. 15:28

Med mindre det bliver et krav fra EU med ret til at brugerne kan udskifte e-simkort, så bliver det bare en måde at omgå SIM-kort kravene og låse brugerne mere fast end de er i dag. Det er ihvertfald planen med Apple's patent på e-simkort, som netop er patenteret og beskyttet så man ikke kan flytte det til en ikke iPhone.

36
23. juli 2015 kl. 11:50

Der er tale om en fælles standard her.

24
21. juli 2015 kl. 15:11

I fablen om gåsen, der lægger guldæg, slagter ejeren af grådighed og dumhed gåsen for at få alt guldet inde i gåsen på en gang. Men gåsen var bare en almindelig gås indvendigt, og han har mistet alt.

Moralen i "gåsen der lagde guldæg" er, at en kortsigtet handling kan ødelægge en langsigtet investering. Dette har ikke noget at gøre med denne artikel.

Man kan derimod godt forsvare brugen af "guldkalven", da der kan drages paralleller til teleselskabernes umoralsk dyre roaming-services, som knuses af en udefrakommende skaber - det teknologiske fremskridt, e-simkortet. Det er jo ikke tilfældigt at bibelens guldkalv er af guld, den symboliserer en forkvaklet dyrkelse af det materielle over den sande tro. Og hvad er mere forkvaklet end teleselskabernes roaming-priser?

22
21. juli 2015 kl. 14:57

Det er da kun godt vi slipper af med simkort.. jeg tvivler på jeg forlader mi teleselskab, da prisen er helt fin og support er helt OK os.. og så er der dækningen som os er helt OK.. roaming priserne skulle jo os ryge indenfor de næste år, så det er da næppe en negativ bombe vi snakker om, men en uundgåelig..

18
21. juli 2015 kl. 13:41

T-Mobile er nu roamingfri i Nordamerika, dvs Canada, USA og Mexico. Så det går fremad også derovre.

23
21. juli 2015 kl. 15:02

Godt, men de har stadig nogle helt uhyggelig rates for data tror jeg betaler $12 for en uge med 1GB trafik. Det er så også et "pay-as-you-go". Dog stadig bedre end roaming.

mht tilgængelighed så ved dem der skal have fat i mig når jeg er på ferie at jeg har et andet nummer og hvis de ikke har det, så ved de hvor de skal finde det. Hvis det er for dyrt for dem at ringe til USA, så er det sikkert ikke særligt vigtigt. :)

17
21. juli 2015 kl. 13:27

Roamingafgifter betyder reelt at man betaler 200 kr for 0.2 GB eller 1000 kr for en GB , som man ellers kun betaler 10-20 kr for. Teleselskaberne kører et bondefangertrick med slesk at tale om MB, og så regne med, at ikke ret mange ved, at der går 1000 MB på en GB. Og det har de nok ret i ,at ikke mange ved, men det gør det ikke mere tiltalende. Det, der kan undre en gammel erhvervsmand, er, at de ikke nedsætter roamingprisen til 50-100 kr pr GB. Så ville man ikke vige tilbage for at bruge los, og teleselskaberne ville få en omsætningseksplosion, og formentligt tjene mere, end de nu gør på roaming. Men det er typograferne om igen. De gjorde sig så besværlige, at der var noget ved at udvikle teknik, som gjorde dem overflødige, og det blev de så. Så nu er der noget ved for Apple og Google, at lave noget, som kører udenom dem. Det er spændende om LO's kamp mod RyanAir vil få lignende konsekvensen.

20
21. juli 2015 kl. 13:50

Roamingafgifter betyder reelt at man betaler 200 kr for 0.2 GB eller 1000 kr for en GB , som man ellers kun betaler 10-20 kr for.

Jeg har et kontantkort her i det svenske og det koster under SEK 200 og der er 100kr taletid og 1GB data med, men jeg kan konvertere taletid til data og 5GB koster SEK 99 og har holdbarhed en måned og vil jeg have 20GB koster de SEK 199,- for en måned. Man kan tale SIP/skype m.fl. telefoni døgnet rundt i den måned og ikke nå 20GB. Folk der vil tages kraftigt bag i, er folk der tager en dansk mobil abonnement med til udlandet og bruger det, hvis man ikke har et special abonnement, som er ved at blive moderne i mange lande.

Jeg hørte fra familie om T-mobile i USA har et abonnement med gratis mobil samtaler i 95 lande. Danmark kan da ikke blive ved med at være de lidt begavedes holdeplads?

27
21. juli 2015 kl. 18:03

Jeg hørte fra familie om T-mobile i USA har et abonnement med gratis mobil samtaler i 95 lande. Danmark kan da ikke blive ved med at være de lidt begavedes holdeplads?

Jeg bor i USA og har for nyligt skiftet fra simkortløst Boost Mobile til T-Mobile, med simkort. Grunden til skiftet er at Boost anvender Sprints netværk, CDSM og ikke GSM. Udover at jeg nu har en telefon der kan anvendes i Europa, har jeg for et beskedent merbeløb på 15$/md adgang til ubegrænset tale til en masse lande, heriblandt DK, uanset om det er fastnet eller mobilt. Derudover har jeg ubegrænset data, dog med den hage at når jeg har nået 1GB indenfor en måned drosles der ned for hastigheden. Indtil videre er mit max forbrug på ca 400MB på en måned. Jeg kan også ringe billigt i udlandet, 20cents i de fleste lande. Og ubegrænset data og SMS.

For et familie-abb. (to smartphones) betaler jeg 80$ + de 15$ ekstra for min mobil. (Fruen ringer ikke så tit til DK ;-). Det er da ikke så ringe endda.

Skal lige tilføje at der ikke er nogen bindingsperiode. Det normale herovre er en 2-års bindingsperiode.

9
21. juli 2015 kl. 11:45

Nu var det jo også Torben Rune, der forudsage at Apple ALDRIG ville få succes med deres Iphone, da bl.a. Nokia lavede langt bedre produkter.

Mvh Erik L.

7
21. juli 2015 kl. 11:23

Prøv at læse @Henrik Andresen kommentar

guldkalven: gudebillede, som israelitterne i deres utålmodighed fremstillede, mens Moses var oppe på Sinaibjerget; da han kom ned derfra, knuste han det i vrede (2.Mos., kap. 32).

Guldæg: Eventyr om slagtning af fuglen der lægger guldæg. Senest "DEN BESTØVLEDE KAT" "magiske bønner, der giver adgang til gåsereden med de famøse guldæg"

6
21. juli 2015 kl. 11:10

Fint nok, at man kan erstatte det fysiske SIM-kort elektronisk.

Men hvad med alt det andet?

Nationalt kan det tage døgn at få et nummer porteret og man kan slet ikke portere et nummer til et andet land.

Og telefonen kan jo kun være aktiv på en identitet ad gangen, selv om telefonen understøtter flere identiteter.

Så det er lidt svært at se, at det kan erstatte roaming med mindre man kun bruger tjenester (herunder telefoni) via internet. Og så har man jo i forvejen gjort sig uafhængig af mobilnettene og kan f.eks. bruge WIFI-adgange.

16
21. juli 2015 kl. 13:22

Så det er lidt svært at se, at det kan erstatte roaming med mindre man kun bruger tjenester (herunder telefoni) via internet. Og så har man jo i forvejen gjort sig uafhængig af mobilnettene og kan f.eks. bruge WIFI-adgange.

Nu er det ikke kun WiFi, jeg køre lige så godt SIP over 3.5G og LTE. Så jeg har altid mit nummer tilgængeligt bare jeg har en internet forbindelse. Og det er min telefon app håndtere mobil samtaler og VOIP opkald. Så jeg er total ligeglad med roaming. Roaming er for folk som ikke undersøger internet mulighederne. Forøvrigt kan jeg tager min telefon på ud over min mobil, på min IP-bord telefon, min PC og min Notebook. Hvorfor skulle jeg dog spille penge på roaming?

35
23. juli 2015 kl. 10:47

Og det er min telefon app håndtere mobil samtaler og VOIP opkald. Så jeg er total ligeglad med roaming.

Når du er udlandet, eller vil du kun ringe når du har gratis Wifi ?

Du skal så have et data sim kort i udlandet, det kan også være lidt bøvlet, inden du får indkøbt det. Samt du skal have fundet både salgs steder og priser inden du tager af sted. Det behøver ikke at være billigt. Hvis du vil have en god pris på data, skal du måske binde dig, eller købe for en længere periode, eller mere data end du skal bruge. Hvis du som ikke statsborger, kan få lov at købe kort og taletid ?

38
23. juli 2015 kl. 19:35

Når du er udlandet, eller vil du kun ringe når du har gratis Wifi ?

Ja, jeg har arbejdet med IP-telefoni i mange år. Jeg kan godt vente med at ringe til jeg har WiFi dækning, og jeg kalder tilbage til folk som har lagt besked på min telefonsvarer. For mig er mobil telefoni en nødtelefon. Derfor har jeg kun taletidskort og ingen faste abonnementer. De fleste steder jeg er kommet i udlandet har der været godt WiFi.

Nu tror jeg ikke det har noget med statsborger at gøre, men om du har fast bopæl i pågældende land. Og om du cpr nummer eller anden ID. Når det gælder om at få sim-kort i nogen lande. Her i det Svenske kan man købe taletidskort på næsten enhver station, tror jeg, for det er længe siden jeg har prøvet det :-)

14
21. juli 2015 kl. 13:09

Så det er lidt svært at se, at det kan erstatte roaming med mindre man kun bruger tjenester (herunder telefoni) via internet. Og så har man jo i forvejen gjort sig uafhængig af mobilnettene og kan f.eks. bruge WIFI-adgange.

For så vidt at du har adgang til wifi, ja. Formodningen må være at man her kan købe et udenlandsk dataabonnement og have dataadgang overalt, også udenfor wifi-dækning, og med sin ip-telefoni dermed også være fri for roaming.

19
21. juli 2015 kl. 13:41

Det lyder som en teknisk begrænsning som nemt kan løses af telefonproducenterne.

Den har været løst i mange år med dual-, triple- og quad-sim telefoner. Det har dog tit været noget med at der var flere modem chips til at holde de forskellige forbindelser. De har ikke været så udbredt i DK men andre steder har de været brugt en del. I Kina er de f.eks. blevet brugt som familiens telefon, så man kunne dele om telefonen men have hver sit nummer. Det har sænket barren for hvor mange penge familien skulle have for at have råd til en telefon, hvilket igen udvider mulighederne for mobilproducenternes omsætning.

10
21. juli 2015 kl. 11:53

næppe særlig nemt at være radioaktiv på flere identiteter. Så hellere 2 telefoner. En til sms og tale med roaming. Og en anden til data med et lokalt abonnement.

Men det er jo stadig tosset.

Der er kun en rigtig løsning. Og det er afskaffelse af roamingafgifter for kunderne. Og specielt for data er det sund fornuft. For der er jo ikke ekstra tekniske omkostninger ved roaming.

5
21. juli 2015 kl. 10:30

.. så vidt som jeg har forstået.

Jeg har i mange år undret mig over at man kan registrere et internetdomæne og have rettighederne til det selv om det ikke er aktivt. Men man skal tilsyneladende være teleselskab for at eje et telefonnummer.

Og hvis man som abonnement ønsker at flytte abonnement, skal det ske med stor varsomhed, da nummeret ellers falder tilbage til den oprindelige "registrant", teleselskabet man for år tilbage tegnede sit første abonnement hos.

Dette faktum forhindrer naturligvis ikke teleskaberne i at kræve registrering med personnummer. Man skal bare ikke tro at det giver særlige rettigheder til det tilknyttede telefonnummer.

Eller tager jeg fejl?

/asj

1
21. juli 2015 kl. 07:55

Jeg kan se at man godt kan strække jagten på at tage høje gebyrer som en slags afgudsdyrkelse, men menes der ikke guldæg?

12
21. juli 2015 kl. 12:13

Jeg kan se at man godt kan strække jagten på at tage høje gebyrer som en slags afgudsdyrkelse, men menes der ikke guldæg?

Nej it-journalisterne vedtog på deres årlige generalforsamling netop i går, at ordet "guldkalv" fremover skal bruges i betydningen "profitabel malkeko". Som du kan se, følges den nye praksis lige så regelret på Computerworld i dag:

Guldkalv fa Redmond
Microsofts seneste guldkalv i form af version 7 har taget et dyk fra storhedstiden og frem til i dag på bekostning af Windows 8.1, der ligger anvendes til cirka ti procent af webtrafikken i Danmark.

http://www.computerworld.dk/art/234386/mobil-og-desktop-her-er-danskernes-yndlings-styresystemer

13
21. juli 2015 kl. 12:17

Det kunne jo også være guldæsel der menes. Fra eventyret "Bord-dæk-dig, guldæsel og knippel-i-sæk".

3
21. juli 2015 kl. 08:28

Hvis du roamer i Tyskland idag med de af EU nedsatte priser med et normalt abonnent er dataprisen pr GB ca DKK 2.000,00

Så noget må roaming da spytte i kassen.

4
21. juli 2015 kl. 09:19

Det er formentlig en ret stor guldkalv indenfor EU idag, det kan vi godt blive enige om. Ikke mindst fordi priserne er ved at være nede i et leje hvor folk er villige til at betale for det. Du kan godt finde folk der vil betale 200 kr for 100 MB på rejsen.

Men EU har jo allerede varslet at roamingafgifterne skal helt væk - 3 har allerede taget konsekvensen af det og tilbyder at du kan bruge dit abonnement i stortset hele EU uden ekstra omkostninger. Det gør de selvfølgelig kun fordi de godt kan se hvilken vej tingene går og fordi det er en konkurrenceparameter at melde først ud.

Det er muligt teleselskaberne får 1-2 år mere på EU roamingmarkedet, men så er det formentlig også slut. Jeg ved ik hvordan det ser ud i andre markeder, men roaming har været under pres længe og teleselskaberne bliver nød til at omstille sig til en verden uden roamingafgifter indenfor de kommende år er min forudsigelse. E-SIM kort er blot endnu et søm i kisten.

2
21. juli 2015 kl. 08:15

Meget tyder jo på at roaming-indtægterne er på lånt tid indenfor EU og i resten af verden er det somregel så absurd dyrt at enten lader man sig undvære eller også køber man et lokalt SIM kort. Er der virkelig så mange der lader sig overtale til afsindige roaming-priser at det ligefrem er en "guldkalv"?

21
21. juli 2015 kl. 14:35

Se f.eks. bare sagen fra Odense Kommune med Borgmester Anker Boye ;-)

Han skulle hvis også aktive sige ja, til at bruge yderligere 20.000,- kr. skatteborger kroner ad flere gange. Man kan vel heller ikke have en borgervalgt "afgud" der ikke kan se netfix og porno når han er på ferie. Det sidste jeg høre var han har betalt en "del" selv, men det er meste er nok gemt under en anden konto, så skatteborgerne kommer til at betale i den sidste ende. Hvordan kan man tro man er så vigtigt, at man kan bruge mere på telefon på en privat ferie, end en unge får om året i kontanthjælp inden skat. Så har man mistet jord forbindelsen, eller placeret det et forkert sted. Med sådan en holdning i det offentlige, kan man godt forstå at diverse projekter bare får lov til at gå i skoven. Hvad betyder 500.000,- her og der. Det er jo kun løn til en exetern konsulent i 3 måneder. FØJ.