E-mailens fader er død

Opfinderen af e-mailen og brugen af @-tegnet er død i en alder af 74 år.

I 1971 blev en besked for første gang delt mellem to computere. Fænomenet blev kendt som de e-mails, der i dag sendes flere milliarder af hver eneste dag på verdensplan.

Manden bag opfindelsen er amerikaneren Ray Tomlinson, som døde natten til mandag dansk tid - angiveligt at et hjerteanfald. Det skriver flere medier, heriblandt CNN.

Læs også: Google kan nu afsløre bandeord i e-mails fra arbejdspladsen

Han arbejdede for en teknologivirksomhed i Boston i 1971, da han læste et memo med skitserne til en slags online postkasse. Han så potentialet, men skitserne var alt for besværlige, og han mente, at han kunne lave det mere simpelt, som han fortalte i et stort interview med The Verge fra 2012 i forbindelse med hans optagelse i Internet Hall of Fame:

»Den foreslåede protokol handlede meget om, hvordan man kan nedfælde blæk på papir, formateringsspørgsmål, ‘form feeds’, hvad ‘tab’ betød og den slags ting. Jeg sagde, ‘det er alt for kompliceret: vi vil bare sende beskeder til folk’,« fortalte han til The Verge.

Modtageren behøvede ikke være til stede

Han besluttede sig for at knække koden og finde ud af, hvordan han kunne få en besked sendt fra en computer til en anden på en simpel måde. Dengang var internettets forgænger ARPANET forholdsvist nyt, og alene tanken om deling af en meddelelse på tværs af computeren var ret banebrydende.

Læs også: Besværlig it jager læger væk fra sikker e-mail

I 1971 var fastnettelefonen det fremmeste kommunikationsredskab, men Ray Tomlinson så en begrænsning i telefonen, hvor e-mailen havde en fordel.

Dengang fandtes der ikke voicemail, og en telefonsvarer var en dyr service, man skulle tilmelde sig. Derfor var det oftest nødvendigt, at modtageren var til stede i den anden ende, hvis man ville have leveret sin besked. Med e-mailen kom man ud over det; der behøvede ikke længere sidde en person klar i den anden ende på samme tidspunkt for at læse beskeden.

Vidste ikke, det var stort før 1993

Det var først, da computere med internetforbindelse begyndte at blive allemandseje, at det gik op for Ray Tomlinson, at hans opfindelse var en big deal.

»Erkendelsen af, at det her var blevet en stor ting, kom ikke rigtig før nogen omkring 25-års jubilæet for ARPANET spurgte, hvor e-mailen egentlig kom fra. Flere folk huskede, at jeg havde lavet det her program for længe siden, og ringede til mig,« fortalte han The Verge i 2012.

Læs også: Drukner du i e-mails? Snart er der hjælp at hente fra machine learning-e-mails i Gmail

Hans løsning fra 1971 ligner slående meget det, vi alle kan genkende som en e-mail i dag. Brugen af @-tegnet var også en del af Ray Tomlinsons oprindelige program. Symbolet blev brugt, fordi det, på det tidspunkt, ikke blev brugt til særlig meget andet, ligesom Ray Tomlinson har beskrevet det som den eneste præposition på tastaturet.

Og hvad stod der så i den første e-mail? Finans.dk beretter, at Ray Tomlinson ikke selv kan huske det, men at det var ‘noget fuldstændig ligegyldigt’.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
Albert Nielsen

Opfinderen af brugen af @-tegnet er død.

Joh, men det er snart 500 år siden.

@ hedder "commercial at" og består af en fjerpenskrivers forkortelse af bogstaver 'a' og 't'.

Tegnet blev f.eks. brugt i 1448 i "taula de Ariza".

I Brasilien har det i århundreder være brugt som betegnelse for arroba (vægt på ca. 14,7 kg).

Christian Nobel

en telefonsvarer var en dyr service, man skulle tilmelde sig.

På det tidspunkt var meget lidt af telenettet digitalt, så den eneste måde man kunne få en telefonsvarer på var ved at have en fysisk boks, som tog telefonen for en.

Hvis den så var meget avanceret kunne man ringe op til den udefra, og få den til at afspille båndet for en.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017