E-boks lukker 500.000 brugeres NemID-smuthul

500.000 danskere logger hver måned på e-Boks uden NemID. Fra november er det ikke længere en mulighed, hvis man vil læse dokumenter fra det offentlige.

Fra 1. november 2013 er der ingen vej om at bruge NemID, hvis du skal læse dokumenter og breve fra offentlige i din e-Boks. Hidtil har det været muligt at se offentlige breve i e-Boks gennem login via netbank, hvor flere banker stadig tilbyder en NemID-fri login-løsning med pinkode, men fra november er dette altså ikke længere muligt. Det skriver e-Boks på sin hjemmeside.

Det vil stadigvæk være muligt at logge på e-boks uden NemID, men man vil ikke kunne læse sine dokumenter fra det offentlige. De vil figurere med en lille hængelås på - som man kan låse op ved at logge på med NemID.

e-Boks fungerer for brugeren som ét system, men er i virkeligheden en sammenfletning af e-Boks, der bruges af private virksomheder og Digital Post (tidligere kaldet Dokumentboks), der er det offentliges løsning til sikker, digital kommunikation med borgerne.

Smuthul til halv million danskere

I dag er der flere mulighed for at logge på løsningen. Enten kan man logge direkte på e-boks med NemID eller forgængeren Digital Signatur, eller kan man komme på e-boks via login til sin netbank, hvor nogle banker stadig tilbyder login med en pinkode parallelt med NemID-login. Det er altså den sidstnævnte login-vej, der bliver lukket, selvom den er ganske populær:

»Vi har en halv million brugere hver måned, der logger på e-boks uden NemID«, siger nordic communications & marketing director hos e-boks, Susane Søndahl Wolff til Version2.

Men det smuthul lukkes altså fra den første november. I hvert fald hvis man vil læse post fra det offentlige.

Nemmere hvis alle bruger det samme

Ændringen sker efter ordre fra Digitaliseringsstyrelsen, og ifølge den er det i både borgernes og det offentliges interesse.

»Det gør det dels nemmere for brugerne. Men samtidig bliver det også nemmere for det offentlige at udvikle nye digitale løsninger, når myndighederne kan forlade sig på, at næsten alle virksomheder og borgere har NemID «, skriver Digitaliseringsstyrelsen i en mail til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (39)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Jeg logger på E-boksen ved at gå på www.post.dk og logge på mit e-posthus.

Kommer denne nye NemID begrænsning også til at gælde for mig eller er det kun bankerne som får lukket deres "hul"

Det ville jo være rart at vide så man i god tid kan nå at få afmeldt al post fra det offentlige i E-boksen.

Jeg er nemlig ligeglad, vil de forhindre mig i at tilgå disse breve via E-boks så kan de få lov at sende mig et brev og så kan de jo se om de syntes det er nemmere.

NemID får de mig nemlig ikke til at bruge under de nuværende omstændigheder uanset hvad de så ellers gør for at forsøge at vride armen rundt på mig.

 • 13
 • 0
#3 Christian Nobel

500.000 brugere benytter ikke "NemID" løsningen.

Aha, det må være et problem, altså så fratager vi dem den mulighed, for "det gør det nemmere for brugerne."

Det kræver da vist en meget speciel centralmagtshjerne for at komme frem til den konklusion.

 • 27
 • 1
#4 Andreas Bach Aaen

DanID leverer produktet NemID på hardware, hvor din private nøgle ikke gemmes centralt. Problemet er blot at det kun er ganske få steder man kon logge ind med dette produkt. E-boks tillader det ikke - så derfor tilgår jeg e-boks gennem netbanken - hvor jeg ganske rigtigt logger ind med NemID, men det er ikke OCES NemID.

Alle udbydere det offentlige tvinger en til at bruge bør understøtte nemID på hardware, som DanID jo var forpligtiget til at levere. Det kan jo ikke passe, at staten ikke vil benytte dette produkt, når de nu af gode sikkerhedsmæssige grunde har gennemtvunget DanID til at levere dette produkt. SUK!

 • 12
 • 0
#7 Hans Schou

NemID får de mig nemlig ikke til at bruge under de nuværende omstændigheder uanset hvad de så ellers gør for at forsøge at vride armen rundt på mig.

Ja de burde vente med at lukke "hullet" til der er kommet en Javascript(ECMA) baseret NemID-løsning. At tvinge endnu flere borgere til at installere Java, som ikke bliver afinstalleret igen, er helt forrykt. Skub lukning et halvt år, det spare mange for en masse problemer.

 • 3
 • 0
#8 Maxx Frøstrup

Ja, nu er jeg jo også bare en paranoid sølvpapirhats nørd der bruger alt for meget tid på at læse manualer og andre EULA'er.

Jeg synes egentlig det kunne være meget sjovt hvis en journalist gik på opdagelse i paranoiaens tjeneste. Ikke sagt at de skal kravle ind i et faraday bur en uges tid. Bare satte sig ned og kritisk gennemgik de forskellige løsninger flertallet i befolkning efterhånden er udsat for og hvor data egentlig lander og hvor åbent det egentlig er, sammenholdt med hvilke anstrengelser der skal til for at ændre denne datastrøm. Kunne som sagt være en sjov og oplysende serie, hvis den blev lavet professionelt.

Nu er jeg vist en af de få danskere der stadig ikke vil acceptere EULA'en for OCES NemID, og derfor aktivt gør hvad jeg kan for at undgå den. I denne kamp render jeg på nogle sjove situationer:

F.eks. har jeg måtte møde på Kommunen med Pas og andet ID for at melde mig ud af det kommunale system hvor jeg faktisk var oprettet som bruger med pligt til at læse den post der blev sendt. Dog var eneste adgang NemID. I dette tilfælde ville jeg have accepteret at kommunen oprettede og brugte E-Boks i forbindelse med brugeren i deres system, og det var jo ikke lige et system man bare opsiger sin konto ved.

Igennem tiden har jeg været meget påpasselig med E-Boks og/eller E-Post som det nogle steder er blevet kaldt og jeg må indrømme at det har været noget vanskeligt at undgå at acceptere E-Boks EUAL'en, det er dog stadig lykkes mig at holde systemet 10 fod fra mig. Det ændrer dog ikke ved at jeg har en bruger/konto (jeg ikke har accepteret), det har alle eftersom systemet jo netop designet på denne måde.

Jeg glæder mig lidt til 2015 hvor stramningerne begynder at træde for alvor i kraft i håbet om jeg kan holde mig fra dette system, hvorefter jeg vil havne i den finurlige limbo situation at mit offentlig post kommer til en postboks jeg ikke har adgang til og dog ikke kan tvinges til at tilgå grundet det simple faktum jeg har et valg om at acceptere EULA'en for OCES.

Jeg fornemmer der er enkelte derude endnu som ikke bruger NemID, ej heller til Banken, og jeg glæder mig til: enten at vi som gruppe ikke længere kan overses. Eller den dag en højprofils direktørkone bruger sin mands NemID til at blive skilt med hævn for øje... Den retsag bliver lige til forsiden og vil eksponere samtlige svagheder ved NemID som det er.

 • 8
 • 0
#10 Claus Bruun

Er dette en anden måde at sige at man SKAL have OCES enabled, for at kunne komme ind ?

For jeg benytter papkort delen af NemID til at komme på min bank og derefter over i e-boks - bliver dette heller ikke muligt ?

Hvis OCES er påkrævet - skal de også til at sende papirbreve til mig...

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Jeg fornemmer der er enkelte derude endnu som ikke bruger NemID, ej heller til Banken, og jeg glæder mig til: enten at vi som gruppe ikke længere kan overses. Eller den dag en højprofils direktørkone bruger sin mands NemID til at blive skilt med hævn for øje... Den retsag bliver lige til forsiden og vil eksponere samtlige svagheder ved NemID som det er.

Jeg glæder mig personligt til at se hvordan kommunen klarer den lille situation som opstår om ~3 år når min søn skal meldes i folkeskolen.

Det står i loven at der er skolepligt, altså siger staten at mit barn SKAL gå i skole.

Staten siger så også, mig bekendt at den eneste måde jeg kan melde ham til folkeskolen på er via NemID.

Jeg har ikke NemID og med mindre der laves markant om på systemet så får jeg ALDRIG NemID.

Staten kan dog ikke tvinge nogen til at acceptere NemID's vilkår.

Ergo stiller staten 2 krav op som vil konflikte da jeg vil fastholde at jeg vil melde min søn i folkeskolen på anden vis end via NemID og staten siger jeg SKAL melde ham ind.

Glæder mig til at se hvordan man lige ordner den lille sag.

Derudover siger staten også snart, mig bekendt, at man skal ansøge om nyt pas vha. NemID, men jeg har ikke NemID.

Mon menneskerettighedskommisionen vil acceptere at et land nægter at udstede et pas til sine borgere hvis ikke de accepterer nogle brugerbetingelser til et privat firma's system. Jeg tror det næppe.

Jeg kan lige se overskrifterne på EB....Staten nægter barn at komme i folkeskole selvom loven siger at der er skolepligt.

 • 11
 • 0
#13 Deleted User

Er det det præcist sker ikke at man nu lukker det smuthul som gjorde at folk har adgang til deres breve fra staten via bank-NemID / E-posthuset så folk nu SKAL logge ind med OCES NemID for at se disse.

Altså at det man vil er at tvinge folk til at acceptere OCES delen for at få adgang til offentligt post.

Uanset hvad, så kan folk vel stadigvæk bare melde breve fra staten fra deres e-boks og så få dem i deres alm postkasse ude ved vejen. ?

 • 1
 • 0
#14 Jesper Lund

Uanset hvad, så kan folk vel stadigvæk bare melde breve fra staten fra deres e-boks og så få dem i deres alm postkasse ude ved vejen. ?

I princippet ikke. Fra november 2014 er alle borgere tilmeldt offentlig digital post, aka e-boks (eller måske skal vi kalde det NSA mail, da e-boks administreres af KMD som har amerikanske ejere, og det medfører NSA adgang via FISA 702 eller Patriot Act).

Hvis du mener at du opfylder betingelserne for fritagelse, kan du personligt møde op i Borgerservice og anmode om fritagelse. Kommunen må ikke foretage nogen kontrol af om du er berettiget til fritagelse, men din erklæring afgives under straffeansvar. Skulle det kommer dertil, kan du henvise til et åbent samråd i Kommunaludvalget i 2012, hvor Finansministeren reelt opfordrede folk til at "lyve" hvis de ikke ønskede tvangstilslutning til e-boks. En fritagelse for offentlig digital post vil kun gælde et års tid, hvorefter du skal møde op hos Borgerservice igen. Er offentlig tvangsdigitalisering ikke bare fantastisk?

 • 11
 • 1
#16 Maxx Frøstrup

Nu skal jeg ikke gøre mig til jura ekspert eller på jeg kan hele E-Boks EULA'en i sin nuværende form i mit hoved. Jeg har nogle rimelig enkelte retningslinier jeg forholder mig til som jeg satser alt på holder vand både nu og om 5 år, men ret mig endelig hvis jeg tager fejl:

En lov fra sidste sommer mener jeg diketere at offentlig post skal leveres i borgernes E-Boks. (ikke noget med krav om at det modtages, udelukkende at det sendes). Der er visse undtagelser man aktiv kan melde sig under på kommunen, men det er uklart hvad og hvordan man lovlydigt frasiger sig offentlig kommunikation tilsendt digitalt. Så vidt jeg kan udlede er anbefaling at framelde sig, men lovteksten antyder det er en forbrydelse. Buttomline, hvis man ikke aktivt møder op på kommunen og fravælger digitalt levering af offentlig post, har du accepteret at det bliver leveret til din E-Boks og det er dit ansvar at læse indholdet af denne i tide, uagtet om du har adgang til den eller ej.

Pr. default har alle personer med et CPR nummer en tilsvarende E-post konto, tilgangen til dette administreres af det private firma E-Boks (som er en privat virksomhed), og brugen af denne er underlagt E-Boks slutbruger aftalen. Så det er ikke et spørgsmål om du har en konto, men om de har accepteret aftalen for DIN brug af kontoen.

Du har cirka 5 års opsigelses frist på din E-Boks brugsaftale og/eller dit OCES certificat. Faktisk er man bundet af slutbruger aftalen og kommende ændringer i op til 5 år fra man har meldt sig ud, hvilket jeg vil mene er et meget finurligt træk, da man teoretisk set kan ændre slutbruger aftalen om godt 2 år til at den er uopsigelig, hvorefter alle der nogensinde har fået knyttet et OCES til deres identitet fremadrettet er bundet til DanID's aftale for OCES certificater. Eftersom det ikke er prøvet ved retten holder det sikkert ikke, men det trykker lidt på mine paranoia knapper at det teoretisk er en mulig. Der er sikkert flere og sjovere love man kunne afprøve ved retten.

Med hensyn til mit liv uden OCES har jeg klaret mig i lang tid ved at bruge den gamle signatur, som heldigvis er så forskellig lovmæssigt fra OCES2 at der ingen fare er for at de bliver mikset i lovtekst. Med hensyn til pas, og jeg vil antage det samme ville ske med skoleordningen var proceduren at jeg skulle personligt fremmøde på borgercenteret på deres betingelser også videre. Det gøt mange ting besværlige men der er en vej igennem.

Så på samme måde som mange andre ting i hele setuppet er der en vej igennem, den er snørklet og lang, men der er en vej. Der er jo forskel på at nægte nogen noget og at gøre det urealistisk besværligt at fremskaffe. Et nuttet trick de kunne have brugt i forbindelse med fornyelsen af pas er jo at lukke alle borgerservicecentre og forlange jeg mødte op på på Hovedpolitigården i København (boende i Jylland) mellem klokken 11.00 og 11.05 den 3 oktober 2017 for at opfylde mit behov. Så er det muligt og jeg kan derfor tvinges via loven. Rimeligt. Nej, men det er loven.

 • 6
 • 0
#17 Hans Schou

Staten siger så også, mig bekendt at den eneste måde jeg kan melde ham til folkeskolen på er via NemID.

...

Glæder mig til at se hvordan man lige ordner den lille sag.

Derudover siger staten også snart, mig bekendt, at man skal ansøge om nyt pas vha. NemID, men jeg har ikke NemID.

Har været der. Det er to vidt forskellige ting du bliver krævet at bruge NemID til. Den ene ting er du tvunget til (skolen), og det er noget du gerne vil have (pas).

Mht til skole og børnehaver etc er de rimeligt large. Du får lov til at skrive din ansøgning med fjerpen hvis du ønsker det.

Men søger du om nyt pas, tilskud fra staten eller andre ting som du strengt taget ikke behøver, og det ikke er en menneskeret, så kræves der NemID. Smart ik?

(umiddelbart er man ikke tvunget til skolen, men sådan opfatter politikerne det, så man behøver ikke NemID)

 • 0
 • 0
#18 Allan Astrup Jensen

Jeg ved ikke hvad E-boks er. Har aldrig prøvet at finde ud af det og har ikke i sinde at gøre det. Ligeledes den nye erhvervspostkasse som man barsler med, den må de gerne beholde for sig selv. Jeg har ikke NEMID og vil ikke have det. Dette begrænser mine borgerrettigheder, men politikerne er ligeglade, for de lever jo i en hel anden verden end os andre, indtil de ikke bliver valgt mere, og så overrasket støder på de samme problemer, som os andre og ikke kan forstå at det står så slemt til. Det er ikke længere befolkningen, der bestemmer, og der tages ikke hensyn til mindretal. Danmark er blevet et land med en ny digitaliserings enevælde. Stå ret! Det siges at det sparer en masse penge, men i virkeligheden bliver det dyrere, fordi man digitaliserer alt det man kan, selvom det ikke er nødvendigt. Nice to have i stedet for need to have! Problemer løses bedst face-to-face. Men vi skal tale til en mur/skærm i stedet for et menneske, der så bliver arbejdsløs. Vi får et kunstigt liv!

 • 2
 • 0
#19 Christian Nobel

Men søger du om nyt pas, tilskud fra staten eller andre ting som du strengt taget ikke behøver, og det ikke er en menneskeret, så kræves der NemID. Smart ik?

Hvordan kan det være, at noget så vigtig som et pas fordrer at der ansøges gennem et privat firmas SSO løsning.

IMO er et pas for vigtigt til at man kan have den sløsede holdning til sikkerheden, og i og med det kun er noget man skal foretage sig hvert tiende år, så er det vel ikke helt urimeligt at det kræver personligt fremmøde (så man nu også er sikker på passet udstedes til den rigtige)!

Et umiddelbart skøn er at der udstedes et sted mellem 1000 og 2000 pas per dag, dvs. mellem 10 og 20 per gennemsnitskommune!

 • 2
 • 0
#22 Deleted User

Hvis du mener at du opfylder betingelserne for fritagelse, kan du personligt møde op i Borgerservice og anmode om fritagelse. Kommunen må ikke foretage nogen kontrol af om du er berettiget til fritagelse, men din erklæring afgives under straffeansvar.

Vil "Jeg kan ikke acceptere det private firma DanID's brugerbetingelser for NemID" være en gyldig grund.

Jeg har INGEN problem med at skulle rende på kommunen for at forny denne erklæring, jeg kan, hvis det stikker mig, opføre mig MEGET tvært.

En ting er sikkert...De bliver sikkert trætte af mig på kommunen, lang tid før jeg bliver træt af at rende dem på dørene.

 • 1
 • 0
#24 Michael Olesen

Men søger du om nyt pas, tilskud fra staten eller andre ting som du strengt taget ikke behøver, og det ikke er en menneskeret, så kræves der NemID. Smart ik?

Jeg hentede da mit pas hos borgerservice i år (som det stod på hjemmesiden), uden nogen form for NemId. Hvordan skulle man eller kunne give dem fingeren (aka fingeraftryk)

 • 0
 • 0
#26 Michael Olesen

Nu er jeg vist en af de få danskere der stadig ikke vil acceptere EULA'en for OCES NemID,

You're not alone. (jeg har dog NemId til netbanken, da denne har en vis dækning for uautoriseret misbrug)

Som jeg læser pressemeddelelsen, så vil man stadig kunne logge på via netbanker der bruger NemId **uden OCES**. Men hvis eBoks begynder at kræve OCES-NemId, så bliver mine mail fra kommunen bare ikke læst - så simpelt er det :(

 • 0
 • 0
#28 Anonym

Lad mig først sige at jeg ikke selv syntes at NemID er særlig elegant udført, eller præsenteret på en moderne/tidsvarende måde, og jeg så gerne at man havde en bredere valgmulighed for 2 faktor godkendelse.

Men en stor del af de ovenstående kommentarer minder om en flok børnehavebørn der står med mundvigene hængende ned af mens de er i trodshumør og siger: Jeg VIL ikke!!!

For det første er det ikke kommunerne i skal rette jeres surhed eller rasmus-modsat holdninger til - det opnår i absolut intet med. Kommunerne handler efter de regler og retningslinjer der er udstukket af staten. Og det kan godt være at I tror at I ikke har en e-boks, men ved i hvad det har alle borgere uanset om de bruger den eller ej.

De af jer der ser en ære i at bruge borgerservices tid selv om I ikke burde, I er med til at tage penge fra andre områder i kommunen, så som veje, børn og ældre som er de 3 typiske søjler man har i kommunerne at pille ved, for I vil jo nok heller ikke betale mere i kommuneskat, eller tager jeg fejl?

De penge staten forventer at spare ved digitalisering ER allerede taget fra kommunerne, så de af jer der syntes at det er helt fair at spilde penge og tid for det offentlige kan jeg på ingen måde have respekt for.

Det kan meget vel være at denne kommentar bliver et fluepapir for thumb down, men alle jer der er imod NemID hvad bidrager i positivt med til at forbedre løsningen? At misbruge offentlige midler/tid er altså ikke en af dem - der rammer I mere jer selv eller naboen. Så stop med at spille fornærmet og kom ind i kampen.

 • 3
 • 4
#29 Kenn Nielsen

Men en stor del af de ovenstående kommentarer minder om en flok børnehavebørn der står med mundvigene hængende ned af mens de er i trodshumør og siger: Jeg VIL ikke!!!

Du mener; sådan ligesom kreaturer der 'slår sig i tøjret' på vej til slagtebænken ?

....alle jer der er imod NemID hvad bidrager i positivt med til at forbedre løsningen?

Jeg hader at stille det indlysende spørgsmål, men gør det alligevel;

Via hvilken ikke-input-ressistent instans kan man få forbedret NemID ?

K

 • 2
 • 1
#30 Anonym

Jeg hader at stille det indlysende spørgsmål, men gør det alligevel;

Via hvilken ikke-input-ressistent instans kan man få forbedret NemID ?

Havde det været i USA ville svaret have været: Write your congressman a letter Mon ikke det samme kunne være gældende i Danmark. Skriv til IT ordførerne (om de så forstår det er en helt anden sag), men så har man dog involveret sig,og er der tilpas mange der gør det, så præger man også den politiske holdning.

Det gør man ikke ved bare at sige: Jeg vil ikke

 • 2
 • 2
#31 Michael Rasmussen

Peter Binderup, hvor har du befundet dig de sidste 4-5 år? Du har i hvert fald ikke befundet dig et sted, hvor der var adgang til version2.dk!

Sagen er, at rigtig mange personer her inde allerede, da nemid var på tegnebrædtet, påpegede alle de graverende fejl systemet har i dag samt anviste adskillige forberingsmuligheder. Problemet var, og er stadigvæk, at de ansvarlige for systemet, ikke ønsker at lytte til kritik, og ej heller ønsker at forholde sig til den. Ergo må konklusionen være, at vi har det system, de ansvarlige ønsker sig.

Det er derfor letkøbt, når du jovialt kommer ind i 13. time, og foreslår kritikkerne, at de skal forholde sig konstruktivt til problematikken, når dette har været forsøgt i flere år fra mange forskellige kritikkere.

 • 4
 • 0
#32 Anonym

Peter Binderup, hvor har du befundet dig de sidste 4-5 år? Du har i hvert fald ikke befundet dig et sted, hvor der var adgang til version2.dk!

Jeg har skam været meget aktiv i debatten på v2. Og jeg har ikke skamroset papkort eller DanID, så det er absolut ikke en forsvarstale for hverken NemID eller DanID/Nets

Men når jeg læser flertallet af kommentarerne ovenover, så ser jeg ikke ret meget andet end rasmus modsat holdninger der ikke bidrager med andet end brok.

Jeg arbejder selv som udvikler indenfor det offentlige, men jeg har ikke noget at gøre med NemID eller systemer det skal integreres i. Men jeg er ofte blevet præsenteret for omkostningerne ved at have folk til peronlig betjening, pr. alm post, pr. email, pr. telefon eller via selvbetjening.

Og for kommunerne er regnestykket ganske klart - med de penge der allerede er taget fra kommunerne så er der kun en vej og det er digitalisering på de præmisser staten opstiller. Så er I utilfredse så kontakt staten, I rammer kun jer selv ved at ramme kommunerne, så ganske enkelt kan det opstilles.

 • 2
 • 2
#34 Deleted User

Skriv til IT ordførerne

Haha, ja hvis det ikke var så tragisk så burde man da grine over sådan en kommentar.

PS. Jeg skriver lige til Trine Bramsen, hun er IT ordfører for regeringens største parti så hun må da VIRKELIGT være inde i problemstillingerne og klar til at reagere.

PPS. At sige man skal skrive til IT ordførerne, svarer i dette scenarie lidt til at bede om at skrive til køerne på slagteriet for at få forbedret slagteforholdene. I begge tilfælde vil det nok give ca. samme resultat.

Nå men tak for underholdningen, har du evt. nogle reelle svar på mandens spørgsmål.

 • 2
 • 1
#35 Deleted User

I er med til at tage penge fra andre områder i kommunen, så som veje, børn og ældre som er de 3 typiske søjler man har i kommunerne at pille ved, for I vil jo nok heller ikke betale mere i kommuneskat, eller tager jeg fejl?

Hvorfor denne lange tekst.

Hvorfor ikke bare på bedste rørende vis skrive :

"Tænk dog på børnene, de stakkels børn"

Den slags følelsesladede pladder er lige tåbelig hver gang.

Jeg foreslår at alle der hedder Peter og arbejder som udvikler indenfor det offentlige for fremtiden arbejder gratis.

Vil de ikke det så vil jeg straks komme med en omgang følelsesporno ala "Så bliver der ikke råd til børnene, tænk på børnene, de stakkels små børn".

Personligt er jeg meget hurtig til at tage ny teknologi til mig, der skal blot være en mening med galskaben og ikke fandme om jeg skal tvinges til at installere java-"giffer" på min maskine og acceptere at et privat firma er dem som er i reel besiddelse af min digitale online signatur fordi du mener det ellers vil gå ud over nogle stakkels børn.

De kan lave et ordentligt system som giver MIG kontrol over MIN digitale online identitet og som virker alle de steder som signaturen skal bruges, samtidigt med at der ikke skal installeres obskur kode på min maskine og SÅ vil jeg gerne have deres produkt.

Indtil da har jeg INGEN problem med at koste kommunen nogle penge, "de" har selv valgt (De = Kommunen er en del af staten og staten har valgt).

 • 3
 • 2
#36 Anonym

@Henrik

Kunne det ikke tænkes at flere i kommunerne også er utilfredse med NemID og den tvangsdigitalisering der sker? Men vi har bare ikke nogen mulighed for at smide os på gulvet og vræle: jeg vil ikke.

De penge du vil misbruge ved at undlade digital selvbetjening, på trods af at du kan, de penge er taget fra kommunerne af staten. Så derfor VIL det gå ud over andre områder hvis der skal findes penge til at betjene de personer der ikke VIL på trods af at de KAN. Så du kan kalde det for følelsesladet pladder, men faktum er bare at de 3 søjler veje, børn og ældre er de områder hvor der typisk har de midler der skal bruges.

Indtil da har jeg INGEN problem med at koste kommunen nogle penge, "de" har selv valgt (De = Kommunen er en del af staten og staten har valgt).

Du mangler i særdeleshed en forståelse af hvad der er kommune og hvad der er stat. Kommune og stat er altså ikke parallelle organisationer der indgår i et samarbejde. Kommunerne er underlagt staten (folketinget som bestemmer hvilke opgaver overlades til kommunerne og i hvilket omfang staten skal styre udførslen af disse opgaver og ikke mindst hvor mange midler der er til opgaverne). Borgerservice medarbejderne som skal tage sig af den personlige betjening er ikke stats ansatte, men ansatte i kommunerne - de selv samme kommuner som er tvunget til at presse på med digitaliseringen og hvor pengene er fjernet i bloktilskuddet.

 • 2
 • 3
#37 Gert Madsen
 • 3
 • 1
#38 Søren Larsen

Dette forudsætter så at der rent faktiskt bliver sparet penge på digitaliseringen. En påstand der ikke er meget grundlag for.

Det er upræcist, for ikke at sige forkert. Det forudsætter at de samme penge, som blev brugt på manuel betjening tidligere, nu bliver brugt på digitalisering. Hvis der pludselig skal bruges penge på begge, så koster det ekstra.

 • 0
 • 0
#39 Gert Madsen

Hvis der pludselig skal bruges penge på begge, så koster det ekstra.

Og det er lige præcist det der ofte er tilfældet.

Behovet for at stille spørgsmål til en indviklet formular, forsvinder ikke fordi man gøre den elektronisk. Hvorvidt man kan spare penge på at digitalisere, kommer an på opgavens art, og kvaliteten af den digitale løsning, samt selvfølgeligt prisen.

Hvis bare der står et ord man behøver forklaring på, så ringer man alligevel til kommunen ved lejlighed, og besparelsen er gået op i røg.

Det er den virkelighed, som man skal forholde sig til, uanset statens/landspolitikernes efterhånden berømte opfattelse af IT-sovsens lyksaligheder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere