e-Boks bommert: Viderestilling af Digital Post til din private email-adresse bliver forsinket mindst to år
Længe har borgerne ventet på at kunne modtage emails fra det offentlige på deres private email-adresse. Og de kommer til at vente mindst to år endnu.
Hidtil har man været tvunget til at logge ind på enten e-boks.dk eller borger.dk med Nemid for at læse lønsedler, feriepenge, årsopgørelse og lignende beskeder fra det offentlige samt banker og andre virksomheder.
Løsningen har været kritiseret for sin manglende brugervenlighed, hvilket tidligere på året fik direktøren for Digitaliseringsstyrelsen til at love, at en løsning var på vej: Borgere ville fra februar 2016 kunne få beskeder modtaget i Digital Post viderestillet til deres private email-adresse, lød det fra direktør Lars Frelle-Petersen.
Han glædede sig over fordelene ved den nye kontrakt, som Digitaliseringsstyrelsen havde indgået med Digital Post-leverandøren, e-Boks.
Siden er der gået ned ad bakke med at overholde løfterne. To gange er virksomheden e-Boks blevet forsinket med udviklingen, og det har nu nået et så kritisk punkt, at Digitaliseringsstyrelsen har måttet droppe flere af de nye funktioner, som ellers var blevet lovet, for at holde tidsplanen. Flere funktioner er desuden blevet forsinket.
Oprindelig skulle den nye udgave af Digital Post være på plads fra 1. februar 2016. Men nu er den udskudt til sommeren, mens enkelte funktioner helt udgår indtil videre.
»Videresendelse af digital post til privat email-adresse kommer ikke til sommer. Funktionen er blevet nedprioriteret, og vi forventer dermed ikke, at den kommer med i denne udgave af Digital Post,« siger kontorchef hos Digitaliseringsstyrelsen Stine Hegelund Bertelsen.
Det betyder, at der som minimum går to år, før brugerne får videresendelses-funktionen at se. Den tredje udgave af Digital Post vil nemlig tidligst blive lanceret til februar 2018, og det er endnu ikke afgjort, om funktionen kommer med her eller ej.
Ikke første gang e-Boks bliver forsinket med offentligt it-projekt
Den første forsinkelse af næste udgave af Digital Post, blev bebudet i sommeren 2015 - et halvt år efter e-Boks vandt udbuddet om at levere løsningen.
Forsinkelsen betød, at alle de nye funktioner først ville komme ud 2-4 måneder senere, selvom den nye kontrakt begynder allerede den 1. februar 2016.
For en uge siden skred projektet dog yderligere, da e-Boks annoncerede endnu en forsinkelse.
»Vi har måttet lave en benhård prioritering af de mest forretningskritiske funktionaliteter for myndighederne og virksomhederne på grund af forsinkelsen,« siger Stine Hegelund Bertelsen og fortsætter:
»Det er ikke tilfredsstillende. Vi har skærpede forventninger om, at e-Boks agerer professionelt, og at vi nu har et kontrakttillæg, som vi forventer, bliver overholdt,« siger hun.
Det er dog ikke første gang, e-Boks har nølet med at levere it-løsninger til det offentlige. I Norge blev virksomheden forsinket i flere omgange med at levere en Digital Post-løsning, der kunne leve op til nordmændenes krav til brugervenlighed.
Forsinkelserne i Norge betød, at den hurtigt lancerede konkurrent Digipost fik en langt større brugerskare end den danskudviklede løsning. I Danmark er der dog ikke konkurrence på markedet for Digital Post, eftersom Digitaliseringsstyrelsen har valgt, at der kun skal være én leverandør.
Denne leverandør har indtil videre været e-Boks. Virksomheden får dog tre millioner kroner mindre for at levere den næste Digital Post-løsning i Danmark på grund af de seneste forsinkelser, dvs. samlet syv mio. kr. Samtidig er den pris, som myndighederne betaler for at sende Digital Post, blevet ekstra nedsat. Til sidst er boden hævet således, at hvis e-Boks ikke formår at overholde de nuværende deadlines, så skal virksomheden betale 50 pct. mere end tidligere.
Ny udgave af Digital Post gør arbejdet lettere for myndighederne
Når næste udgave af Digital Post formodentlig kommer på banen i sommeren 2016, så vil den rette op på flere tidligere problemer med den offentlige besked-tjeneste.
Blandt andet har myndighederne lidt under, at Digital Post i flere tilfælde har været gammel vin på nye flasker. Når de eksempelvis skal sende breve ud, som borgerne skal svare på, har løsningen ofte været at sende en pdf ud via Digital Post. Borgeren har derefter skulle printe dokumentet ud, udfylde det, scanne det ind og returnere det enten ved at scanne det ind igen eller sende det med fysisk post.
I Digital Post 2 vil myndighederne kunne lave deres egne formularer i beskederne, så man som borger kan udfylde oplysningerne direkte i Digital Post og sende svaret tilbage med det samme. Oplysningerne vil samtidig blive direkte integreret med myndighedernes it-systemer, så medarbejderne ikke fremover skal indtaste dem manuelt.
Samtidig vil myndighederne nu også snart kunne sende den samme besked via Digital Post til flere modtagere på samme tid. Skal en besked omkring sociale ydelser eksempelvis sendes til både mor og far i familien, skal den offentlige medarbejder lave to separate beskeder i øjeblikket.
Løsningen gør også livet lettere for virksomhederne, der benytter sig af løsningen. De vil nemlig ikke længere behøve at logge ind på virk.dk for at sende Digital Post - det kan de fremover klare fra deres egne mailsystemer.
De fleste af forbedringerne kommer således myndigheder og virksomheder til gode. For borgerne er nyhederne begrænset - især efter, at videresendelses-funktionen er lagt på is.
Den største ‘nyhed’ er, at man fremover vil få et bedre overblik over, hvad der ligger indbakken: Beskeder med vedhæftede bilag og beskeder, som der skal svares på, vil nemlig blive fremhævet.
Version2 har forsøgt at få en kommentar fra den danske leverandør af Digital Post, e-Boks, uden held.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.