Dyster forudsigelse: Chip-krisen vil vare flere år endnu

18. maj 2021 kl. 03:457
Dyster forudsigelse: Chip-krisen vil vare flere år endnu
Illustration: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company TSMC.
Halvleder-udbuddet vil også have svært ved at følge med efterspørgslen i 2022 og 2023, vurderer Forrester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den globale chip-tørke, der plager industrier over hele verden, står desværre ikke til at slutte lige med det første.

Forrester forudsiger, at manglen på halvledere i hvert fald vil fortsætte i 2022 og 2023.

Glenn O' Donnel, der er vice president og research director i analysehuset, henviser blandt andet til coronakrisen som medvirkende årsag til den stigende efterspørgsel, fordi den har krævet ekstra computere til hjemmearbejdspladserne.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. maj 2021 kl. 09:52

"Er der nogen konkrete planer for hvordan EU vil forøge sin kapacitet, forstået som specifikke fabrikker man vil bygge?"

Nej. EU vil med en sum penge lokke firmaerne til at investere i lokal produktion indenfor EU's grænser. Det strider imod firmaernes egne produktionshensyn, og det er primært af geopolitiske hensyn og frygt for konkurrenterne, at de vil udvidde med flere geografiske sites.

TSMC har fra start været meget imod, da det strategisk rusker op i markedet, og som den største og med de bedste lokale vilkår, ønsker de selvsagt ikke en ændring eller politisering af markedet. Så de føler sig lidt tvunget til at hoppe på USA's vogn, da de frygter, at andre ellers vil få en ekstra bid af kagen og låse en del af markedet lokalt.

Intel derimod står i en anden situation med IDM 2.0. De skal både tage lidt fra TSMC i toppen, men skal i mindst ligeså høj grad tage kunder fra GloFo på mere modne nodes for at udvidde deres TAM og få kontrakt forretningen til at være rentabel.

TSMC har jo udfordret Intel strategisk ved at have en større TAM, og dermed bedre afskrivning på de enorme beløb udvikling og indkøb af udstyr medfører. Så hvor TSMC frygter fragmentering og effektivitetstab, så er Intel's fokus på TAM på bekostning af fragmentering og effektivitet.

Det efterlader EU med Intel, Samsung eller opgraderinger hos GloFo og de to marginal EU-spillere (tænker UMC har deres fokus på Kina). For at sabotere dette, begynder de lokale regeringer i Sydkorea (Samsung / SK Hynix) og Taiwan (TSMC / UMC) at vifte med pengene: i har det fantastisk her, så lad os da gøre det lidt nemmere for jer at sige nej til EU og begrænse satsningen i USA er budskabet.

Husk kagen bliver ikke større af, at de forskellige lande eller EU vifter med penge up front og gunstige skatteaftaler. Så der kører et indviklet spil, hvor de tre store Intel, Samsung og TSMC på den ene side helst vil have pengene lokalt, men samtidig er bange for, at konkurrenten casher ind og låser delke af markedet regionalt.

TSMC var førstevælger og valgte USA, og Intel forhandler med EU om, hvor meget og hvor hurtigt de skal placere her, og så må vi se, hvor resten af brikkerne falder på plads. GloFo er ikke fan af Intel i deres baghave med IDM 2.0 i baghånden, så de skal også lave et move i både EU og USA.

Det er lidt et mexican standoff vi har gang i, som rusker op i markedet. Så derfor har vi ikke svaret på dit spørgsmål endnu Troels.

5
18. maj 2021 kl. 18:13

Er der nogen konkrete planer for hvordan EU vil forøge sin kapacitet, forstået som specifikke fabrikker man vil bygge?

3
18. maj 2021 kl. 11:36

Sådan en mangelsituation vil typisk betyde at flere investerer.

EU har kun afsat €145 mia. til at komme ind i kampen om at producere chips - det er langt fra nok, hvis man mener det alvorligt.

Kapitalen skal komme fra private. Vi skal ikke se på hvordan skatteyderne kan betale for det her, men hvordan man skaber kapital i EU som VIL lave investeringerne.

Det vil sige, at det skal være attraktivt at investere indenfor EU.

2
18. maj 2021 kl. 09:44

Er vi ikke efterhånden ved at være der hvor, vi burde overveje at indføre et ret til reparation af de it dimser vi ejer, i stedet for at være tvunget til at købe en ny dims, hver gang den går i stykker.