Dybvandsdatacentre skal køre i to år uden service på havets bund

Microsofts Project Natick stod tre måneder på havbunden. Det skal følges op af længere forsøg på større dybde. Illustration: Microsoft
Microsofts eksperiment med at placere en ståltank med servere på havbunden skal følges op med et større forsøg på dybere vand.

Microsoft vil placere datacentre på op til 200 dybde på havbunden, hvor kulde og mørke giver gode betingelser for et datacenter. Det er de langsigtede planer for det projekt, Microsoft satte i gang med et forsøg på tre måneder på ni meters dybde. Det skriver Data Center Dynamics.

Microsofts Natick-forsøg bestod blot af en enkelt tryktank, der kunne rumme nogle få racks med udstyr, men erfaringerne fra forsøget skal nu udbygges med yderligere forsøg, oplyser chefen for eksperimentet, Ben Cutler fra Microsoft, ifølge Data Center Dynamics.

Læs også: Microsoft-projekt vil etablere datacentre under vandet

Med en placering på ni meters dybde var der gode betingelser for, at muslinger og andre organismer kunne fæstne sig på beholderen og generere driften. Det viste sig imidlertid ikke at give alvorlige problemer i løbet af de tre måneder.

På 200 meters dybde vil der være mindre lys, og dermed også dårligere betingelser for alger. Samtidig vil Microsoft udvikle et andet kølesystem end den type varmeveksler fra skibe, som blev brugt i det første forsøg.

En af grundene til at placere datacentre på havbunden er netop muligheden for at lave effektiv køling. På længere sigt håber Microsoft at kunne udnytte vedvarende energiformer så som bølgeenergi eller tidevandsenergi til at generere elektricitet lokalt til dybvandsdatacentrene.

Det vil også gøre det lettere at bygge nye datacentre, da reglerne for at installere udstyr i havet ofte er mere enkle end på land. Microsoft ser dermed også de havbaserede datacentre som en mulighed for relativt hurtigt at kunne opbygge lokale datacentre, hvis det viser sig at ordninger som Safe Harbour-aftalerne falder fra hinanden, og it-leverandørerne bliver mødt med krav om, at data skal opbevares inden for en nations grænser.

Et datacenter på 200 meters dybde er selvsagt ikke lige til at få adgang til for at skifte diske. Derfor er dybvandsdatacenterforsøget knyttet til andre Microsoft eksperimenter med at bygge datacentre, der ikke kræver regelmæssigt tilsyn. Tryktankene vil således kunne hæves hvert andet år til service eller opgraderinger, men på sigt vurderer Ben Cutler ifølge Data Center Dynamics, at der bliver mindre behov for at skifte udstyret i takt med, at Moores Lov efter forventning taber pusten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere