En »dum« regnemaskine fylder rundt: Danmark kan fejre 60 år med computer

Illustration: Teknisk Museum
Tirsdag den 13. februar 1958 blev Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator (DASK) indviet i en villa i Valby. Den indre hukommelse var på hele fem kilobyte.

DASK, der er en forkortelse for Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator, er lidt af en dinosaur indenfor dansk computerhistorie. Og nu fylder den 60 år i morgen.

På trods af en kampvægt på 3,5 ton, gemte DASK på en indre hukommelse på 0,005 MB. Det var ifølge flere eksperter dengang nok til at dække hele Danmarks behov.

Læs også: DASK er online

Lidt over et år før DASK blev indviet, beskrev civilingeniør Bent Schrøe Petersen i Ingeniøren, hvordan cifferregnemaskinen fungerer.

Illustration: Ingeniøren

Læs også: Ingeniøren 1956: Sådan fungerer cifferregnemaskinen DASK

»Den er dum«

Oprindeligt stod DASK i en villa i Valby hos firmaet Regnecentralen, hvor den blev brugt til udregningsopgaver både for forskning, industri og i forbindelse med f.eks. folketingsvalg.

Niels Ivar Bech, daværende direktør for Regnecentralen, var allerede dengang ærlig omkring DASK's evner.

»Den er ikke i stand til på nogen måde at gøre noget selv. Den skal have besked om den mindste detalje, den skal udarbejde om regnearbejde. Den er dum. Den er kun i stand til at gennemføre ganske simple regninger, at lægge tal sammen og trække tal fra hinanden. Men den har andre fordele, der gør den anvendelig for store talberegningsopgaver. Den er i stand til at huske tal og bogstaver i meget store mængder,« fortalte Niels Ivar Bech i denne filmoptagelse om DASK's computerevner.

I dag kan man opleve DASK's centrale kabinet på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør som en del af udstillingen Smartphonemania, og i anledning af maskinens 60-års dag vil der blive vist unikke filmoptagelser med DASK.

Flere af maskinens komponenter blev håndlavet - blandt andet var det ingeniørernes koner og kærester, der håndsyede de mange Ferrit-kernelagre (forløberen for RAM -kredse) i maskinen.

DASK var forsynet med 2.200 radiorør og kunne addere en million 12-cifrede tal pr. minut. DASK var for sin tid en hurtig maskine.

En addering tog 56 mikrosekunder svarende til 17.857 additioner i sekundet. Tromle og ferritlageret kunne rumme godt 9.000 decimaltal.

DASK var i aktiv tjeneste fra 1958 til 1966, hvorefter den blev overdraget til Danmarks Tekniske Museum.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#7 Henning Wangerin

Min primære PC er fra ca 2006-2007, og min gode HP Photosmart C5150 printer er er fra ca samme tidspunkt.

Begge dele kører mere eller mindre i døgndrift. Ud over en RAM opgradering for en del år siden. Men 4Gb kører jo perfekt med ubuntu-mate. PCen har den lige fået en ny harddisk for anden gang efter at den gamle havde en power-on-time på ca 5 år, og printeren har lige får tanket blæk op til de næste 4-5 år for 200kr ;-)

Nej Helt ærligt. Udover en pæn stak RPI'er har jeg vist ikke noget IT-udstyr som er nyere end 8 år. Hvorfor behøver man at skifte noget grej ud når det kører godt nok?

PS: Og vi vækker masser af computere til live igen i AlsLUG som har 8+ år på bagen.

/Henning

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere