Offentlig bredbåndsmåler et år forsinket

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
En ny bredbåndsmåler fra Erhvervsstyrelsen er så svær at lave, at styrelsen bliver et år forsinket med løsningen.

Det skulle have været et lille, hurtigt overstået projekt, men er endt med en årelang forsinkelse, tænders gnidsel og spørgsmål til ministre.

En ny og forbedret version af det offentliges officielle internet-hastighedmåler skulle have været lanceret i december 2012, men er i flere omgange blevet forsinket, og Erhvervsstyrelsen melder nu, at den forventede lancering bliver inden udgangen af 2013.

I et svar fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) (S) på et spørgsmål fra Mette Bock (LA) om sagen lyder det, at projektet har vist sig at være 'mere kompliceret og tidskrævende end først antaget'.

Den nye måler skal skabe overblik over, hvilke bredbåndshastigheder du som bruger kan forvente at få overalt i landet. Det er planen, at hjemmesiden blandt andet vil indeholde et særligt oversigtskort, hvor brugerne også selv kan uploade deres egne målte hastigheder.

Læs også: Sådan vil Erhvervsstyrelsen skabe overblik over dansk bredbånds-jungle

Projektet var senest sat til at stå færdig i foråret 2013, men ifølge svaret fra erhvervs- og vækstministeren forventer man, at bredbåndsmåleren står klar inden udgangen af 2013.

Læs også: Bliver du snydt for båndbredde? Check ny officiel hastighedsmåler her

Indtil da må du nøjes med at tjekke din internethastighed med den nu nedlagte IT- og Telestyrelses bredbåndsmåler, der stammer tilbage fra februar 2010.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Lars Kr. Lundin

Med bittorrent kan jeg sagtens ligge omkring (dvs. også over) den hastighed min ISP lover mig (op til).

Jeg har endnu ikke set nogen hastighedstest der kommer nær så højt op.

Men det er klart at en hastighedsmåler, der er officiel i den henseende at en skuffende hastighed/svartid automatisk fører til en prisreduktion fra ISPen, vil være nyttig.

Er det sådan noget ISP-kunderne har fået stillet i udsigt?

 • 1
 • 0
#4 Michael Friis

Så det du siger er at du stoler mere på din torrent klient bedre kan fortælle din reelle hastighed end et værktøj der er lavet specifikt til det?

Er det tænkeligt at din torrent klient giver et usikkert indblik i hvilken hastighed den kører med? Kan det tænkes at det også er årsagen til du nogen gange henter hurtigere end du betaler for?

 • 0
 • 2
#5 Lars Kr. Lundin

Så det du siger er at du stoler mere på din torrent klient bedre kan fortælle din reelle hastighed end et værktøj der er lavet specifikt til det?

Slet ikke.

Min router (som ikke kommer fra min ISP) har en hastighedsmåler, det er den jeg kigger på.

Min pointe er at hvis man f.eks. på speedtest.net ser en hastighed langt under det, som ISPen lover, og at man samtidig på anden vis (f.eks. via bittorrent) kan nå den lovede hastighed, så har man ikke (på det tidspunkt) et problem med ISPen.

PS. Jeg har måske helt misforstået artiklen, som ser ud til at handle om et stykke software, folk skal kunne bruge til at måle deres hastighed? Som om det ikke fandtes i forvejen.

 • 0
 • 0
#6 Adam Tulinius

Givet en stor nok fil (således at ramp-up tiden bliver uvæsentlig), kan man jo også måle med et stopur.

Lars har sikkert en 100Mbps-forbindelse, eller tilsvarende, og der er da sikkert hastighedsmålere der ikke kan følge med til det, og derfor viser mindre.

 • 2
 • 1
#7 Erik Trolle

Jeg ved ikke hvorfor man altid skal opfinde den dybe tallerken i DK. De fleste af disse test programmer er bygget på speedtest.net. Jeg bor i Sverige og her hedder deres version Bredbandskollen og har virket i de sidste par år. Den kan nogenlunde det som står i artiklen. De har også apps til android og iOS.

Nu laver disse målinger jo stikprøver, så de fortæller ikke rigtigt forløbet på ens netværk. Jeg har meldt mig til http://www.samknows.com/ og har stillet en sniffer op. De laver test for bl.a. EU Kommisionen og tilsvarende institutioner i andre verdensdele. Jeg har min web side hos dem, hvor jeg kan se hvordan mit internet kører.

 • 4
 • 0
#8 Jens Jakob Andersen

Projektplan: 1. Få godkendt at alle funktionelle krav opfyldes af denne: http://www.bredbandskollen.se/

 1. Lav aftale med foreningen bag den svenske måler, om enten en co-location aftale, eller en kopi af sitet.

 2. Oversæt.

 3. Sæt igang.

Samlet forbrug: 5 dage og ret begrænset økonomi. http://www.bredbandskollen.se/faq.php?sektion=1

Jeg er åben for et præmortem, hvor vi diskuterer hullerne i planen ovenfor, og bruger input til at forbedre planen.

 • 5
 • 0
#9 Niels Henrik Sodemann

Hørt!

Omkring 2000 leverede vi (MouseHouse) første version af "Offentlig bredbåndsmåler" til det hedengangne ITST. Den var en dansk oversættelse af TPTEST 3.x som stadig findes på http://www.bredbandskollen.se/tptest.php?sektion=1 og med et par Linux servere placeret i DIX'en.

Det kostede 2 flasker rødvin til Roger fra Sverige, som havde lavet kernen i testen applikationen.

Det tog mindre end en måned fra aftale var indgået til det samlede system var driftklart. Det virkede helt perfekt i 4-5 år, uanset at der var en del diskussion om det det "korrekte" i at måle end-to-end fra brugerens system til DIX'en.

Men, uanset lyder det som en rigtig god ide, at tage en snak med Svenskerne.

 • 8
 • 0
#12 Peter Hansen

@Jens Jakob Andersen

Nederst på http://www.bredbandskollen.se står der Powered by Ookla.

Ookla Net Metrics: http://www.ookla.com Ookla Net Metrics egen side til hastighedstest: http://www.speedtest.net

Sjovt nok burger Erhvervsstyrelsen (tidligere ITST) allerede selv Ookla værktøjet som deres bredbåndsmåler, som de fremgår af logoet nederst i højre hjørne af værktøjet: http://borger.itst.dk/verktojer/bredbaandsmaaleren http://erhvervsstyrelsen.dk/bredbaandsmaaleren

Bredbåndsmåleren er placeret i det danske internetknudepunkt i Lyngby, ofte kaldt DIX'en. Det betyder, at du kan måle hastigheden hele vejen fra det vigtigste trafikudvekslingspunkt i Danmark til din pc (download) - og fra din pc til DIX'en (upload).

Så jeg ved ikke hvad det er for et projekt du vil have sat gang i, som Erhvervsstyrelsen/ITST ikke allerede længe har haft i drift?

 • 0
 • 0
#13 Baldur Norddahl

Omkring 2000 leverede vi (MouseHouse) første version af "Offentlig bredbåndsmåler" til det hedengangne ITST. Den var en dansk oversættelse af TPTEST 3.x som stadig findes på http://www.bredbandskollen.se/tptest.php?sektion=1 og med et par Linux servere placeret i DIX'en.

http://dix.dk/faq/#10

Can I put servers on the DIX? No! The DIX is only for ISPs exchanging traffic with each others.

Anyone claiming they have servers directly connected to the DIX are wrong! Servers can be located very near to the DIX both physically and network distance (one hop away), but not on the DIX network.

Derudover så er ikke alle internetudbydere forbundet til DIX. Et system der kun har forbindelse til DIX er ikke tilgængeligt alment på inernet. Af samme årsag er det forbudt.

Den omtalte bredbåndsmåler var ikke på DIX'en men på forskningsnettet. Selvom serveren muligvis var i samme bygning som DIX'en var der absolut ingen garanti for at trafikken fra en given bruger til bredbåndsmåleren kom i nærheden af DIX'en på nogen måde. Eksempelvis vil en bruger der tester fra et universitet ikke få trafik over DIX, da forskningsnettet naturligvis ikke sender trafik til dem selv via DIX. Andre store udbydere, herunder sandsynligvis TDC, har andre peeringsmuligheder med forskningsnettet end DIX.

 • 0
 • 0
#14 Niels Henrik Sodemann

Den omtalte bredbåndsmåler var ikke på DIX'en men på forskningsnettet.

Korrekt, jeg skrev nu også "i DIX'en" (ikke på DIX'en), forstået som DTU, bygning 304 i kælderen, ca. 3 m fra core routeren, 1 hop fra og på et netværks segments underlagt Forskningnettet, og desuden også et hop fra det der dengang afgrænsede Forskningsnettet.

Formålet den gang, som det også fremgår af navnet bredbåndsmåler, var at give brugere af bredbånds forbindelser fra de forskellige udbydere et billede af den hastighed som deres forbindelse havde.

Der var, efter min opfattelse, ikke dengang bedre egnede punkter at måle til. Det har sikkert ændret sig i de seneste år, men mon ikke man kunne finde et alternativ?

Men uanset, at der muligvis skal bruges lidt tid på at diskutere egentlig placering af måle servere, var pointen at det ikke behøver at tage 3 år og koste en jetjager.

 • 0
 • 0
#15 Baldur Norddahl

Men uanset, at der muligvis skal bruges lidt tid på at diskutere egentlig placering af måle servere, var pointen at det ikke behøver at tage 3 år og koste en jetjager.

Så lad os snakke lidt om det. Der synes ikke at eksistere et sådant punkt. Jeg ved ikke om det nogensinde har eksisteret, men idag går langt det meste danske trafik udenom DIX. Private peering er det fremherskende og der er ingen regler for hvor i landet (eller i nogle tilfælde, udlandet) det skal ske.

Dertil kommer at international trafik også er vigtig. Mange danskere er mere interesseret i Facebook og YouTube end i DR.

Hvilket egentlig fører os hen til http://www.speedtest.net/. Skal vi bruge mere? Hvorfor skal vi have vores egen danske tester, når der er fine testere gratis tilgængelig allerede? Et dansk initiativ kan aldrig håbe på at eftergøre de målemuligheder der ligger hos speedtest.net.

 • 1
 • 0
#16 Lars Kr. Lundin

Hvilket egentlig fører os hen til http://www.speedtest.net/. Skal vi bruge mere? Hvorfor skal vi have vores egen danske tester, når der er fine testere gratis tilgængelig allerede? Et dansk initiativ kan aldrig håbe på at eftergøre de målemuligheder der ligger hos speedtest.net.

Enig (omtrent alle indlæg har faktisk nævnt speedtest).

Som nævnt ser jeg en lavere hastighed med speedtest end når jeg belaster min netforbindelse med f.eks. bittorrent.

Hvilket jeg tager som et udtryk for at de nærliggende servere jeg tester imod får deres båndbredde mættet inden jeg gør.

Så en dansk bredbåndsmåler kan vel laves ved at tilmelde een eller flere gode servere til speedtest.

Man kan naturligvis også gøre som Klavs Klavsen foreslår, og oprette sig som server hos speedtest. Men det vil nok kun være tilrådeligt hvis man har en flat-rate kontrakt. :-)

 • 0
 • 0
#17 Christian Nobel

... se at få fingeren ud, og så få udrullet ordentlig fiber over hele landet.

I stedet for at centralmagten skal "udvikle" en eller anden obskur (det er sikkert et millionprojekt som vennerne fra Nitten og Nets er blandet ind i) "bredbåndsmåler", som kan vise de forskellige grader af hvor dårligt landets 1900 tals "bredbånd" er.

 • 0
 • 0
#18 Jens Jönsson

Har du TDC forbindelse og bruger http://www.speedtest.net, så får du ikke et retvisende billede af den simple årsag at TDC ikke har en Speedtest.net server tilmeldt. Til gengæld, så får jeg retvisende billede, når jeg tester fra min SE fiber og til SE's Speedtest.net server (Den vælger "best server based on ping")

Jeg har forskellige trafik målinger på min fiber forbindelse. Det eneste der reelt kan benytte >ALT< båndbredden er torrent lignende tjenester. Det kan f.eks. være download af installations DVD'ere fra f.eks. Microsoft, Symantec eller andre. Også download af Linux DVD distroer over bittorent gør det. Når man måler, er der mange ting der skal tages højde for, f.eks. TCP eller UDP, Windows size osv. osv.

I min verden opnår man kun en rettesnor når man tester med de forskellige bredbåndsmålere på nettet. F.eks. så tester jeg også med f.eks. FTP og værktøjer som PathTest og lignende.

 • 0
 • 0
#19 Baldur Norddahl

Som nævnt ser jeg en lavere hastighed med speedtest end når jeg belaster min netforbindelse med f.eks. bittorrent.

Hvis du har en hurtig internetforbindelse, 100 Mbps eller mere, så er problemet nok mere at hastighedstesten ikke er lavet godt nok eller at din router er for langsom.

Speedtest bruger at downloade en stor fil med TCP for så at tage tid. Problemet er at TCP er langsom om at opbygge hastighed. Den starter med en langsom hastighed for så at skrue op indtil at den maksimale kapacitet er nået. Men hvis filen der downloades ikke er stor nok, så er testen overstået inden at den reelle hastighed er fundet.

Specielt er speedtest dårlige til at måle en høj upload. Hvorfor er lidt uklart, men det ser ud til at flash eller browseren ikke har tunet upload, så det bliver konsekvent undervurderet på hurtige linjer.

Den offentlige bredbåndsmåler http://borger.itst.dk/verktojer/bredbaandsmaaleren bruger samme program (Ookla) som speedtest.net og lider derfor af samme problemer.

 • 0
 • 0
#20 Baldur Norddahl

Har du TDC forbindelse og bruger http://www.speedtest.net, så får du ikke et retvisende billede af den simple årsag at TDC ikke har en Speedtest.net server tilmeldt.

Retvisende for hvad? Er det ikke lidt for nemt at levere maksimal hastighed til udbyderens eget netværk? Vi bør være interesseret i at udbyderne ikke har sparet på forbindelserne til omverden, så jeg vil mene at det netop er et krav at serveren ikke er på udbydernes eget netværk.

 • 1
 • 0
#21 Christian Nobel

Baldur lige et spørgsmål omkring Gigabit.

Hvorfor er et erhvervsabonnement så voldsomt dyrt i forhold til et privat abonnement?

Hvis jeg køber en Focus hos Ford, så er prisen den samme, uagtet om jeg har tænkt mig at køre på ferietur, eller ud for at sælge mine ydelser i firmaregi.

Jeg kan godt forstå argumentet om 4 timers service, og hvad har vi, men det kunne så være tilkøb, ikke årsag til at prisen skal blive 10 gange så høj.

Så kan du ikke forklare mig, især set i lyset af at private tit og ofte belaster nettet mere end firmaer, hvorfor der skal være en så bizar prisforskel på samme vare?

Mvh Christian

 • 0
 • 0
#22 Baldur Norddahl

Hvorfor er et erhvervsabonnement så voldsomt dyrt i forhold til et privat abonnement?

Privatabonnement er noget vi sælger over DONGs fibernet (som blev solgt til TDC). Det er et reguleret produkt, hvor myndighederne har bestemt hvad TDC skal have for at vi lejer fiberen af dem. Alle omkostninger er kendte og fastlagt, inklusiv eventuelle omkostninger til at grave. Vi betaler kun et meget lille ekstra tillæg for grave, så det er effektivt TDC der betaler for dette. Men det er så også dem der ender med at eje fiberen bagefter, så det synes rimeligt nok.

Erhvervsabonnement er fiber til adresser der ikke er dækket af DONGs fibernet. Det er et ureguleret produkt, hvor TDC kan tage præcis det som det passer dem. Ud over at man skal betale for gravearbejdet, så er fiberlejen også 10 til 50 gange højere end DONG fiber. TDC har altså valgt at prissætte fiber uden for DONG så at det ikke er realistisk for os at tilbyde et privatprodukt. Til gengæld kan vi levere til alle adresser, men prisen varierer.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi typisk også tjener lidt mere på erhvervsabonnementet men det er vi også nødt til, da vi har en tilsvarende højere risiko ved det og der er mere arbejde. Hvert enkelt kunde er et projekt i sig selv, der skal planlægges og aftales. Privatkunderne på DONG er en pølsefabrik, hvor vi bare fyrer bestillingen videre som altid.

Men det er ikke sådan at vi blander os i hvad et privatabonnement bliver brugt til. Hvis du tilfældigvis har en virksomhed på en adresse, hvor produktet er tilgængeligt, så er du velkommen til at bestille det og bruge til virksomheden.

 • 0
 • 0
#23 Jens Jönsson

Retvisende for hvad? Er det ikke lidt for nemt at levere maksimal hastighed til udbyderens eget netværk? Vi bør være interesseret i at udbyderne ikke har sparet på forbindelserne til omverden, så jeg vil mene at det netop er et krav at serveren ikke er på udbydernes eget netværk.

Jo eksakt, netop min pointe. SE >har< en speedtest.net server. Dermed får jeg et retvisende billede hos dem, hvad min forbindelse kan levere mellem min PC og deres server, for trafikken forlader aldrig SE's net. Det samme kan man ikke sige gør sig gældende hos TDC. Derudover så vil en TDC bruger der tester op imod en SE serveren heller ikke få et retvisende billede (Nu ved jeg så ikke om dette er gældende længere, for det er lang tid siden jeg har testet), for TDC capper forbindelsen mellem SE's net og TDC's eget. Det har jeg kunne måle fra en TDC fiber jeg har adgang til. Kunne ikke få mere end nogle Mbit/s igennem pr. session. Kunne sagtens sætte flere sessioner igang og fylde forbindelsen ud, men ikke mere end samme antal Mbit/s pr. session.

Derudover så tester Speedtest.net ikke UDP og har de problemer du omtaler mht. upload.

Men det er jo netop problematikken. Hvad vil du teste og hvordan ? Alle udbydere af en hvis størrelse bør stille server tilrådighed for erhvervsstyrelsen, sådan at der kan testes op imod hinanden. Det vil give i min optik et noget mere klarere billede. Men tror aldrig man vil kunne lave en 100% objektiv og neutral test. Det umuliggør Internettets opbygning.....

 • 0
 • 0
#24 Christian Nobel

Men det er ikke sådan at vi blander os i hvad et privatabonnement bliver brugt til. Hvis du tilfældigvis har en virksomhed på en adresse, hvor produktet er tilgængeligt, så er du velkommen til at bestille det og bruge til virksomheden.

Ok, så er jeg mere rolig.

At så Dong i al deres kvide lige glemte vores vej, så jeg kan glo på de to veje som vejen er en forbindelsesvej mellem, og som begge har fiber, er en dejlig hån - men det er selvfølgelig ikke jeres skyld, men kan tilskrives den pragtfulde cocktail der hedder Dong/TDC.

 • 0
 • 0
#25 Jesper Mølgaard

den er jo lige så elendig som altid, jeg målet 100/60 på 1Gbps Fiber forbindelse. (på speedtest.net målet jeg ca. 500/500 Mbps)

Så hvad hjælper det at man nu logger målinger, hvis disse er begrænset af serveren i den anden ende?

Speedtest.net er stadig den eneste test der kan måle forbindelser på mere end 100Mbit/s nogenlunde tilfredsstillende

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere